Ankstesni nedideli tyrimai buvo parodę, kad omega-3 riebiosios rūgštys, kurių gausu žuvies taukuose, dėl savo antiuždegiminio ir neuroprotekcinio poveikio gali turėti naudą pacientams, sergantiems išsėtine skleroze. Tačiau naujausias tyrimas, atliktas Norvegijoje, tai paneigia.
Interferonas geriau nei žuvies taukai
Atsitiktinės rinkties tyrime dalyvavo 92 pacientai, sergantys išsėtine skleroze. Amžius 18 – 55 metai. Nors manoma, kad norvegų dietoje yra daug žuvies, prieš pradedant tyrimą pacientų omega-3 rūgščių koncentracija buvo mažo arba vidutinio lygio. Autoriai pažymi, kad šis netikėtas radinys parodo, kad norvegai žuvies vartoja tiek pat, kiek ir kitos populiacijos.
Po dvejų metų placebo grupėje omega-3 rūgščių koncentracija nekito, o grupėje, kuri buvo aktyviai gydoma omega-3 rūgščių papildais, koncentracija padidėjo.
Po dvejų metų atlikti magnetinio rezonanso tyrimai parodė, kad vartoti omega-3 rūgščių papildai neturėjo įtakos galvos smegenų pažeidimų skaičiui. Magnetinio rezonanso tyrimai buvo atliekami po 6, 9 ir po 24 mėnesių gydymo.
Pacientai buvo gydomi žuvies taukais, kuriuose buvo 1,35 g eikosapenteininės rūgšties ir 850 mg dokosaheksoninės rūgšties, arba placebu.
Po 6 mėnesių visiems pacientams buvo skiriama 44 mikrogramai beta-1a interferono 3 kartus per savaitę 18 mėnesių.
Skirtingai nei žuvies taukai, interferono skyrimas žymiai sumažino išsėtinės sklerozės židinių vystymąsi galvos smegenyse.
Svarbus vitaminas D
Klaipėdos universitetinės ligoninės Išsėtinės sklerozės centro vadovė dr. Lina Malcienė, paklausta apie žuvies taukų reikšmę sergantiesiems išsėtine skleroze, sakė, jog esą įrodyta tai, kad ši liga susijusi su vitamino D stoka.
Prieš du mėnesius ligoninėje sergantiesiems išsėtine skleroze pradėti daryti vitamino D koncentracijos tyrimai parodė, jog visam pusšimčiui tirtų ligonių šio vitamino koncentracija buvo kelis kartus mažesnė už normą, išskyrus kelis asmenis, kuriems ši koncentracija „artėjo prie normos“.
Esant mažai vitamino D koncentracijai sveikimas ir atsigavimas po paūmėjimo vyksta ne taip sparčiai.
Kalbėdama apie žuvies taukus, gydytoja akcentavo, jog vitamino D juose „nebūtinai yra“. Kol kas patikimiausias šaltinis – ultravioletiniai spinduliai. Tiktų ir natūralūs maisto papildai, bet gauti tikro vitamino D Europoje sunku, nes jis (D3) gaminamas tik Jungtinėse Amerikos Valstijose ir ne kiekvienas jo gali įsivežti. Tačiau ir maisto papildus gydytoja patartų vartoti su saiku ir su protu – reikia ir maistui skirti deramą dėmesį.
Vitaminas D, - sakė pokalbininkė, - labai reikšmingas kiekvienam žmogui, ir jo trūkumas susijęs ne su viena liga.
„Maisto papildai nėra pagrindinis dalykas gydant išsėtinę sklerozę, ne visada duoda norimą poveikį“, - sakė L. Malcienė. Ji informavo, kad ateina nauja era geriamųjų medikamentų, kurių indikacijos griežtai ribotos, bet jie, tikimasi, duos geresnių rezultatų gydant išsėtinę sklerozę.
Šaltinis
Torkildsen Ø, et al "Omega-3 fatty acid treatment in multiple sclerosis: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial" Arch Neurol 2012; DOI: 10.1001/archneurol.2012.283.