Patirtis rodo, kad pacientai turi mažai informacijos apie antibiotikų keliamus pavojus ir tik maža dalis žino, kad jie nepadeda nuo gripo ar virusų. Nors turiu pripažinti, kad visuomenės požiūris į antibiotikus šiomis dienomis tampa vis labiau neigiamas ir patys gydytojai jų skiria rečiau.
Antibiotikai mūsų organizmus gali pasiekti ir per pieno ar mėsos produktus, tačiau mažais kiekiais. Be to, jei verdame mėsą, antibiotikai paprasčiausiai žūsta.
Svarbiausia, ką reikėtų žinoti, - kad vartoti antibiotikus reikia labai atsakingai. Jei vartosime per daug – patys formuosime populiaciją, kuri bus rezistentiška antibiotikams. Todėl ir vystosi problema, kad žmonių organizmai tampa atsparūs antibiotikams ir tenka išrasti naujas šių vaistų formules, o tai padaryti kaskart vis sunkiau.
Kita pacientų klaida – per trumpas antibiotikų vartojimo kursas arba savarankiškai mažinamos dozės. Taip savivaliauti taip pat negalima. Antibiotikus reikia vartoti taip, kaip paskiria gydytojas.
Žinoma, šie vaistai naikina gerąsias žarnyno bakterijas ir silpnina imunitetą, tačiau mūsų organizmui pasveikus ir nustojus vartoti antibiotikus organizmas prisitaiko ir gerosios bakterijos atsikuria pačios. Net vaistinėse siūlomos gerosios bakterijos yra dar vienas komercijos triukas. Taip, jos naudingos, tačiau nėra būtinos, kaip teigia farmacininkai, kadangi naudingų bakterijų žmogus gali gauti ir per jogurtą, ir apskritai sveikai gyvendamas paprasčiausiai sustiprinti savo imunitetą.
Geriausias patarimas, kaip apsisaugoti nuo antibiotikų, – susirgus tausoti save, ilsėtis, neiti į darbą, nes organizmas pats kovoja su virusais, keldamas temperatūrą, kad šie žūtų. O kad išvis nesirgtume ir būtume sveiki – reikia sveikai maitintis, laikytis higienos, skirti organizmui tiek poilsio, kiek reikia, valgyti bičių produktus, gerti žuvų taukus ir saugoti save.
Užrašė Akvilė Vitkauskaitė