Linai – vieni iš seniausių pluoštinių augalų pasaulyje. Jie buvo auginami dar senovės Kinijoje ir Indijoje. Linai šiandien auginami daugelyje šalių: Prancūzijoje, Rusijoje, Jungtinėje Karalystėje, Belgijoje, Egipte, Ukrainoje, Čilėje, Lietuvoje, Nyderlanduose ir kt.
Augalai paplito ne tik dėl lininio audinio naudos siuvant rūbus ir virves, bet ir dėl linų sėmenų poveikio sveikatai. Linų sėmenys – labai vertingas produktas, gausus mikroelementų, ląstelienos, mangano, magnio, fosforo, vario, seleno, geležies, vitamino B1, riebalų rūgščių omega-3, omega-6 ir antioksidantų.
Linų sėmenys pasižymi šiomis sveikatai naudingomis savybėmis:
saugo nuo vėžio, diabeto ir širdies ligų;
mažina cholesterolio kiekį kraujyje;
reguliuoja cukraus kiekį kraujyje;
gerina virškinimo sistemos darbą;
mažina kraujo spaudimą;
gerina nervų sistemos veiklą;
padeda sureguliuoti svorį;
stiprina imunitetą;
mažina kaulų retėjimo (osteoporozės) tikimybę.
Linų sėmenys ypač naudingi tiems, kurie skundžiasi virškinamojo trakto problemomis. Linų sėmenyse esančios medžiagos saugo žarnyną ir skrandį nuo sudirginimo, slopina uždegimus, mažina rūgštingumą, padeda audiniams regeneruotis ir funkcionuoti, gerina šalinimo sistemos veiklą. Linų sėmenys tiesiog nuramina visą virškinamąjį traktą.
Linų sėmenų pudingas su kiviais ir špinatais
Ingredientai:
200-250 ml sojų pieno*,
25-30 g linų sėmenų,
2 kiviai,
saujelė špinatų lapų,
1 arb. š. agavų sirupo (pasirinktinai)
Paruošimas:
Vakare sumaišyti sojų pieną su linų sėmenimis ir padėti į šaldytuvą;
Ryte supjaustyti kivius ir keletą kivių gabalėlių įdėti į stiklinės dugną (pasirinktinai);
Maisto plaktuvu suplakti sojų pieną su sėmenimis ir kivius iki vientisos masės;
Papuošti linų sėmenimis, uogomis, vaisių gabalėliais.
*jeigu pilsite mažiau pieno – pudingas bus tirštesnis, jeigu daugiau – skystesnis.
Linų sėmenų pudingas su šilauogėmis ir bananais
Ingredientai:
200-250 ml sojų pieno,
25-30 g linų sėmenų,
1 bananas,
60 g šilauogių, mėlynių (arba kitų mėgstamų uogų)
Paruošimas:
Vakare sumaišyti sojų pieną su linų sėmenimis ir padėti į šaldytuvą;
Ryte supjaustyti bananus ir keletą griežinėlių įdėti į stiklinės dugną (pasirinktinai);
Maisto plaktuvu suplakti sojų pieną su uogomis ir bananais iki vientisos masės;
Papuošti kokoso drožlėmis, linų sėmenimis, uogomis, vaisių gabalėliais.
Pudingas tiks ir pusryčiams ir sveikuoliškam dienos užkandžiui.