Apie 40-45 duoniukų reikės:
- 1,5 puodelio linų sėmenų (puodelis 240 ml);
- 2 nedidelių žaliųjų cukinijų;
- pusės puodelio vandens;
- 3 valg. š. alyvų aliejaus;
- jūros druskos ir pipirų;
- aštrios čili paprikos prieskonių;
- saldžios paprikos prieskonių;
- česnako miltelių arba spausto česnako;
- džiovintų petražolių, baziliko.
Gaminimo eiga:
1. Maisto plaktuvu sumalti cukinijas su vandeniu ir prieskoniais iki vientisos masės. Prieskonių dėti pagal skonį.
2. Kavamale sumalti linų sėmenis iki miltų.
3. Sudėti į didelį dubenį visus ingredientus su sumaltais sėmenimis ir išmaišyti.
4. Leisti tešlai pastovėti 10-15 min., tuo tarpu kepimo popieriumi padengti maisto džiovyklės padėklus.
5. Tešlą ištepti ant džiovintuvo padėklų tolygiai ir plonai, supjaustyti norimo dydžio gabalėliais ir džiovinti apie 6-8 val. 60° temperatūroje (jei norite, kad išliktų aukštesnė maistinė vertė, džiovinti reikėtų 42° temp. 10-15 val.
6. Po 3 val. duoniukus nuimti nuo kepimo popieriaus ir apversti. Tuomet džiovinti toliau.
Duoniukai puikiai dera prie pusryčių. Aptepti sviestu patiekti su omletu arba su avokadu lašiša ir daržovėmis. Taip pat kaip sveikuoliškas užkandis.
Laikyti duoniukus rekomenduojama maišelyje, kambario temperatūroje.