Kiekvieną pavasarį kartu su šviežių daržovių derliumi ant lietuvių pietų stalo sugrįžta pavasarinės salotos, šaltibarščiai ir daugybė kitų patiekalų. Laukiamiausių daržovių sąraše esantis agurkas yra ypač mėgstamas dėl daugybės savo savybių.
Vertinami ne tik dėl skonio
„Nors agurkai turi mažai kalorijų, tačiau yra kupini vandens, vitaminų ir mineralų, o valgant juos su žievele, žmogaus organizmas yra aprūpinamas maksimaliu kiekiu maistinių medžiagų. Agurką sudaro 95 proc. vandens, dėl kurio žmogaus organizmas gauna reikalingą dienos skysčių kiekį, o dėl jame esančių skaidulų galima išvengti vidurių užkietėjimo. Ir tai tik kelios naudos, kurias žmogus gali gauti valgydamas šią daržovę“, – teigia „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.
Tyrimai rodo, kad agurkai gali padėti suvaldyti tam tikras ligas. Pavyzdžiui, sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir išvengti su diabetu susijusių komplikacijų. Agurkuose taip pat yra antioksidantų, kurie neleidžia kauptis kenksmingiems laisviesiems radikalams ir gali sumažinti lėtinių ligų riziką.
Kaip paruošti ir ką gaminti?
Agurkus galima valgyti šviežius arba marinuotus. Virtuvėje jie neretai atranda vietą kaip mažai kaloringas užkandis arba įvairiausių patiekalų ingredientas.
„Šią daržovę galima pjaustyti įvairiausiomis formomis ir dydžiais – kubeliais, lazdelėmis ar griežinėliais. Jų sėklos yra valgomos ir maistingos, tačiau kai kurie žmonės mieliau renkasi jų nevalgyti. Tokiais atvejais agurkus galima pjaustyti išilgai ir šaukšto galiuku švelniai išimti sėklas. Ši daržovė gali suteikti gaivų skonį daugybei patiekalų, tačiau kad ir ką nuspręsite valgyti, bet kokiu atveju gausite daug maistingų medžiagų“, – sako V. Juodkazienė.
Pasak jos, nors agurkai daugeliui asocijuojasi su gaiviomis pavasario salotomis ar šaltibarščiais, yra ir kitų patiekalų, kurių pagrindiniu ingredientu taps būtent ši daržovė. Sugrįžtant šiltajam metų laikui V. Juodkazienė dalijasi receptais, kurie puikiai atgaivins.
Šalta agurkų ir jogurto sriuba
Puiki alternatyva šaltibarščiams – tokia pat gaivinanti jogurtinė agurkų sriuba. Rinkdamiesi prieskonines žoleles galite improvizuoti, o patiekdami papuošti ne tik agurkų griežinėliais, bet ir skrudintais graikiniais riešutais ar smulkiai kapotais mėlynojo svogūno gabalėliais.
Reikės (4 porcijoms):
Paruošimas:
Agurkus nulupkite ir išimkite sėklas. Vieną agurką sutrinkite elektriniu trintuvu su valgomuoju svogūnėliu ir česnako skiltele. Kitą agurką smulkiai supjaustykite. Sutrintą agurko minkštimą sumaišykite su jogurtu, citrinos sultimis, aliejumi ir pasmulkintomis žolelėmis. Suberkite ir pjaustyto agurko gabalėlius, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Sriubą patiekite šaltą. Galite prieš patiekdami papuošti žolelėmis, agurko skiltelėmis, apšlakstyti aliejumi. Skanaus!
Agurkų limonadas
Švieži agurkai ir sultingos citrinos – puikus derinys gaiviam ir aromatingam naminiam limonadui. Sumanę atsigaivinti, neužtruksite nė 15 minučių.
Reikės (4 porcijoms):
Paruošimas:
Agurkus nulupkite ir sutrinkite maisto smulkintuvu. Agurkų minkštimą nusunkite per smulkų sietelį ar audinio skiautę. Išspauskite citrinas ir sumaišykite su agurkų sultimis. Pagardinkite agavų sirupu, įpilkite gazuoto stalo vandens ir išmaišykite. Patiekite su daug ledo ir šviežių agurkų griežinėliais. Skanaus!