Vos tik prasideda kalendorinis pavasaris, beveik iš karto prekybos vietose galima pastebėti daugiau daržovių, vaisių ir žalumynų. Po žiemos šviežia produkcija labai vilioja, bet taip pat ir gąsdina, nes ankstyvuose vaisiuose ir daržovėse yra daug kenksmingų medžiagų. Tačiau žalingo jų poveikio galima išvengti, imantis tam tikrų priemonių.
Pasibaigus šaltajam metų periodui dažnas nori pasilepinti vitaminingu maistu: šviežiais agurkais, pomidorais, vaisiais. Pavasarį šios daržovės atrodo labai patrauklios, kad ranka tarsi savaime kyla prie jų ir žmogus nė nepastebi, kad maišelį su šviežiomis gamtos gėrybėmis jau nešasi prie kasų. Visi šie vaisiai ir daržovės buvo užauginti šiltnamio sąlygomis, nes tikrasis jų sezonas prasideda tik birželio – liepos mėnesiais. Jų skonis, kvapas ir maistinė sudėtis (vitaminų kiekis) yra ne tokie, kaip vasarą. Tačiau žmonių tai nuo pirkimo nesulaiko.
Kad daržovės ir vaisiai greičiau sunoktų, yra naudojamos augimą skatinančios priemonės – nitratai, kurie daro didelę žalą žmogaus organizmui. Be to, daugelis kultūrinių augalų purškiami priemonėmis, atbaidančiomis vabzdžius ir kitus kenkėjus.
Nitratus sudaro lakieji organiniai junginiai, druska ir azoto rūgštis. Jie padeda augalui užaugti, bet yra kenksmingi žmonių sveikatai. Nitratai žmogaus organizme gali lemti skydliaukės padidėjimą (nes sumažina jodo kiekį), skatina skirtingų auglių atsiradimą ir augimą, nervų sistemos sutrikimus, širdies ligas ir kt. Reikia pažymėti, kad nitratų yra ne tik ankstyvose daržovėse, bet ir jų sezono metu. Tik tuomet jų būna šiek tiek mažiau. Kaip apsaugoti save nuo kenksmingo nitratų poveikio?
Visų pirma reikėtų rinktis vidutinio dydžio vaisius ar daržoves. Neįprastai dideliuose būna daugiau augimą skatinančių cheminių medžiagų. Taip pat nepirkti tokių vaisių ir daržovių, po kurių žieve matosi rudos arba pilkos dėmės.
Net tuomet, jei nėra jokių vizualių simptomų, įspėjančių apie per didelį nitratų kiekį, reikėtų neprarasti budrumo ir imtis atsarginių priemonių. Žinoma, kad daugiausiai teršalų koncentracija randama lapinėse ir šakninėse daržovėse: ridikėliuose, lapiniuose kopūstuose, krapuose ir kt. Kenksmingos medžiagos kaupiasi šaknyse, stiebuose, lapkočiuose, lapų gyslose ir paviršiuje. Todėl rekomenduojama vaisius ir daržoves lupti, pašalinti stiebus, šaknis ir galus. Taip pat galima šviežią produkciją kelias valandas pamirkyti šaltame vandenyje. Vanduo savaime sumažins nitratų kiekį vaisiuose ir daržovėse. Jų taip pat sumažėja vaisius ir daržoves išvirus.
Ankstyvojo pavasario derliaus daržovės ir vaisiai turėtų būti laikomi ne ilgiau nei 2 dienas. Salotos – ne ilgiau nei 6 valandas. Rekomenduojama jas ruošti iš karto prieš valgymą. Jeigu suvartojama per daug vaisių ar daržovių, kuriuose yra nitratų, jų poveikį gali padėti sumažinti vitamino C tabletė. Jeigu tai nepadeda ir nepraeina apsinuodijimo nitratais simptomai, būtina kreiptis į gydytoją.
Mitybos specialistai rekomenduoja ankstyvą pavasarį ne skubėti pirkti šviežios produkcijos, o vartoti šaldytus vaisius ir daržoves. Šaldyti mišiniai ruošiami iš praėjusių metų derliaus, o kaip jau minėta anksčiau, sezoninėse daržovėse nitratų yra šiek tiek mažiau. Šaldytuose produktuose išlieka visi vitaminai ir mineralai. Sveikiems asmenims ankstyvos daržovės ir vaisiai labai pakenkti neturėtų, bet jų nereikėtų duoti vaikams iki 5 metų, taip pat senyvo amžiaus žmonėms ir sergantiems lėtinėmis ligomis.