Miltiniai blynai – neabejotinas komforto maistas, ypač mėgstamas vaikų. Vis dėlto dėl savo maistinės vertės jie retai sužavi mitybos specialistus. Tačiau, pasak dietistės Indrės Trusovės, per Užgavėnes verta atiduoti duoklę tradicijoms ir nebijoti pasimėgauti šiuo patiekalu iš visos širdies. Na, o norintiems, kad žiemos palydėtuvės butų ne tik skanios, bet ir palankesnės sveikatai, I. Trusovė pranešime žiniasklaidai siūlo išmėginti jos pamėgtus maistingų blynų receptus, praturtintus baltymais.
Užgavėnės – diena be dietų
Kalbėdama apie blynus dietistė I. Trusovė ragina nebijoti pagrindinio žiemos palydėtuvių patiekalo ir įvairiausių jo variacijų – pasimėgavimas tradiciniu maistu labai svarbus emocinei savijautai, o saikingas pasmaguriavimas tuo, ko norime, tikrai neturės neigiamos įtakos sveikatai.
Beje, pagal senuosius papročius, Užgavėnės laikytos diena be dietų – tad gausiai prisivalgyti buvo geras ženklas, galintis prišaukti turtingus metus.
„Jei nusprendėte mėgautis miltiniais blynais – geriausia tai daryti per pietus, – pataria „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė. – Ryte mūsų organizmui reikia gausaus naudingų medžiagų kiekio, tad šis patiekalas to paprasčiausiai nesuteiks. Taip pat ir vakare – jei prieš miegą suvalgysime cukrumi gausių blynų, kurių miltuose esantis krakmolas į cukrų būtent ir skils, bus sunku užmigti, o neišnaudota energija pradės kauptis riebalų pavidalu.“
Viską lemia ingredientai
I. Trusovė atkreipia dėmesį, kad pasirinkus tinkamus ingredientus, blynai gali būti skanus ir sveikesnis kasdienio meniu paįvairinimas.
„Juk visai kas kita, jei gamindami blynus naudosime sveikatai palankesnius miltus, pavyzdžiui, speltų, avižinius, avinžirnių ar migdolų, o juos maišysime su kiaušiniais, graikišku jogurtu, kefyru ar pora šaukštų varškės bei pagardinsime bananu, obuoliu ar agavų sirupu. Patiekę su uogomis, riešutų kremu ar graikišku jogurtu gausime išties sveikatai palankų patiekalą“, – pataria mitybos specialistė.
Išskirtiniai ypač maistingi Indrės Trusovės blynų receptai
Dietistė I. Trusovė kviečia išbandyti net 3 skirtingus blynų receptus be kvietinių miltų – juos mėgsta ir vaikai, ir savo kūno linijas prižiūrintys suaugusieji.
Vafliniai blynai. Jiems reikės: 2 kiaušinių, 150 g natūralaus jogurto, 120 g speltų miltų, 100 ml pasirinkto augalinio gėrimo, 30 ml datulių sirupo, 20 g sviesto.
Gaminimas: gerai išplakite kiaušinius, kol suputos. Ištirpinkite sviestą ir sumaišykite visus ingredientus iki vientisos masės.
Kepkite specialioje čirvinių blynų keptuvėje arba vaflinėje, tačiau galite naudoti ir paprastą keptuvę – tiesiog pilkite į ją tešlą ir kepkite kaip paprastus blynus.
Purūs maistingi blynai. Jiems prireiks: 200 g pertrintos varškės, 3 kiaušinių, 60 g avižinių miltų, 40 ml datulių ar agavos sirupo, kokosų aliejaus kepimui.
Gaminimas: atskirkite trynius nuo baltymų, baltymus išplakite iki standžių putų. Atskirai išplakite trynius, sumaišykite juos su kitais ingredientais ir į gautą masę atsargiai, švelniais judesiais įmaišykite išplaktus baltymus, kad tešla nesukristų.
Blynus kepkite įkaitintame kokosų aliejuje. Juos valgyti labai skanu su avietėmis ir riešutų kremu.
Baltymų blynai. Vienam žmogui reikės: 3 kiaušinių baltymų, stevijos, cinamono, kokoso aliejaus kepimui.
Gaminimas: šakute lengvai išplakite kiaušinių baltymus kartu su stevija ir cinamonu. Keptuvėje įkaitinkite kokosų aliejų, pilkite baltymų plakinį per visą keptuvę ir kepkite ant labai nedidelės kaitros, keptuvę uždengę dangčiu.
Kepimo laikas priklausys nuo kaitros ir keptuvės – blynas bus iškepęs, kai taps tvirtas ir nevandeningas. Patiekti šiuos blynus skaniausia su riešutų kremu, šiek tiek graikiško jogurto, apibarsčius uogomis ir susukus į ritinėlį.