Pralaidaus žarnyno sindromas (dar vadinamas nediferencijuotu virškinamojo trakto pralaidumu) - tai sindromas, nuo kurio pasaulyje kenčia milijonai žmonių. Svarbiausia, kad šis sindromas pasireiškia skirtingai ir nebūtinai pažeidžia vien virškinamąjį traktą.
Turime žinoti, kad mūsų sveikata ir savijauta glaudžiai susijusi su žarnyno veikla. Net apie 80 proc. imuninės sistemos veiklos priklauso nuo to, kaip funkcionuoja žarnynas. Žmogaus kūnas jau žarnyne yra apsaugomas nuo įvairių virusų, bakterijų, nesuvirškintų baltymų ir kitų medžiagų. Jei viskas vyksta sklandžiai - esame žvalūs, sveiki ir kupini energijos. Deja, šiandieninė mityba ir gyvenimo būdas dažnai neigiamai veikia žarnyno sveikatą. Dėl tam tikrų priežasčių gali vystytis pralaidaus žarnyno sindromas. Tai tokia būklė, kai virškinamojo trakto ląstelės yra pažeidžiamos, atsiranda pralaidus plonųjų žarnų gleivinės sluoksnis, kuris į kraujotaką praleidžia kenksmingas medžiagas: toksinus, bakterijas, nesuvirškintas maisto medžiagas.
Visos tos medžiagos yra svetimos organizmui, o patekusios į kraujo sistemą, sukelia nemažai bėdų. Tai gali būti migrena, alergijos, uždegimai, maisto netoleravimas, dirgliosios žarnos sindromas, odos ligos, reumatas, sąnarių skausmai, lėta medžiagų apykaita, lėtinis nuovargis ir kt. Uždegiminiams procesams tęsiantis ilgą laiką kyla net autoimuninės reakcijos.
Natūraliosios medicinos daktaras J. Axe nurodo, kad vienas pagrindinių simptomų, kad Jums gali būti pralaidaus žarnyno sindromas yra įvairių maisto produktų netoleravimas. Dažniausiai problemas tuomet kelia baltymai ir riebalai. Alerginės reakcijos nebūtinai bus staigios. Tai gali būti:
• pilvo pūtimas
• skydliaukės veiklos sutrikimao
• nuovargis
• sąnarių skausmas
• galvos skausmas
• aknė
• virškinimo sutrikimai
• antsvoris
Jei į šiuos požymius nekreipsime dėmesio, ilgainiui gali pradėti vystytis rimtos ligos: artritas, depresija, egzema, psoriazė ir kt.
Amerikos diabeto asociacijos atlikti tyrimai rodo, kad tarp pralaidaus žarnyno sindromo ir autoimuninių ligų, taip pat ir I tipo diabeto, egzistuoja glaudus ryšys.
Svarbu paminėti ir tai, kad esant pralaidžiam žarnynui, sutrinka maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralų pasisavinimas. Mažėja cinko, geležies, vit. B12 ir kt. atsargos.
Kas sukelia pralaidaus žarnyno sindromą?
1. Lektinai ir fitatai - tai antimitybinės medžiagos, aptinkamos visuose gūduose, pseudogrūduose, ankštiniuose, riešutuose ir sėklose, pieno produktuose, kai kuriose daržovėse taip pat yra didesni lektino kiekiai (baltosiose bulvėse, baklažanuose, pomidoruose ir paprikose). Siekiant pašalinti didžiąją dalį lektinų ir fitatų, būtina riešutus, sėklas, grūdus ir ankštinius keletą valandų mirkyti, o ankštinius ne tik mirkyti, bet ir nepertraukiamai virti bent 30 min.
2. Glitimas - tai baltymas, esantis kviečiuose, rugiuose, miežiuose bei jų produktuose.
3. Cukrus - skatina kandidos ir blogųjų bakterijų vešėjimą žarnyne. Ilgainiui tai pažeidžia žarnyno vientisumą.
4. Pienas ir jo produktai
Kaip padėti žarnynui atgauti vientisumą?
1. Kuriam laikui atsisakykite visų produktų, kenkiančių žarnyno vientisumui: grūdų, ankštinių, riešutų ir sėklų (išskyrus chia ir sėmenis), cukraus, rafinuotų aliejų, cheminių maisto priedų, perdirbtų mėsos produktų, pieno produktų, didelį kiekį lektinų turinčių daržovių. Rinkitės ekologiškai užaugintus vaisius ir daržoves, valgykite paukštieną ir žuvį, žalumynus, geruosius riebalus. Nevartokite alkoholio, antibiotikų, skausmą malšinančių ir kitų stiprių vaistų (nebent vaistai paskirti gydytojo ir vartojimo negalima nutraukti).
2. Į valgiaraštį įtraukite žarnyno veiklai naudingus produktus:
• Kaulų sultinį. Jis turi kolageno ir amino rūgščių prolino ir glicino. Šios medžiagos padės atstatyti žarnyno vientisumą. Galima atlikti 24-36 val. iškrovą geriant tik sultinį, paruoštą su daržovėmis (morkomis, salierais, svogūnais) ir šaukšteliu nefiltruoto obuolių sidro acto;
• raugintas daržoves. Jos atstato pH balansą ir turi probiotikų;
• kokosų produktų;
• mirkytų linų sėmenų ir chia sėklų. Jos turi daug skaidulų, yra puikus omega 3 šaltinis. Omega 3 riebiosios rūgštys mažina uždegiminius procesus;
• riebią žuvį - omega 3 šaltinis;
• sveikuosius riebalus: avokadus, alyvų ir kokosų aliejus;
• 1-2 vaisius per dieną. Geriausia vaisius valgyti pirmoje dienos pusėje.
3. Įsigykite papildų:
• probiotikų be glitimo ir laktozės
• augalinės kilmės virškinimo fermentų
• Omega 3 iš jūrinių žuvų
4. Venkite streso ir neigiamų emocijų. Šie veiksniai trikdo virškinimą, skrandžio sulčių išsiskyrimą, maistinių medžiagų pasisavinimą. Atraskite atsipalaidavimo būdų (joga, meditacija, šokis ir kt.).
Žarnyno vientisumas atkuriamas per 2-3 ar iki 12 savaičių, priklausomai nuo esamos būklės. Tačiau savijauta gali pagerėti daug anksčiau. Harvardo universiteto tyrimai rodo, kad žarnyno bakterijos keičiasi jau po 3-4 dienų pakeitus dietą. Itin svarbu pasijutus geriau negrįžti prie kenksmingų produktų (miltų, cukraus, perdirbtų produktų, produktų, kuriuose gausu cheminių priedų ir t.t.). Valgyti vaisius, daržoves, žalumynus, ekologišką mėsą, paukštieną, žuvį, sveikuosius riebalus.
Šaltiniai:
1. O. Vaarala, M. Atkinson, J. Neu. American Diabetes Association. The “Perfect Storm” for Type 1 Diabetes. The Complex Interplay Between Intestinal Microbiota, Gut Permeability, and Mucosal Immunity.
2. J. Axe. 2018. The Leaky Gut Diet and Treatment Plan, Including Top Gut Foods. https://draxe.com/leaky-gut-diet-treatment/
3. K. Roberts. This Is How You Can Heal Leaky Gut & The Main Foods To Avoid. https://www.mindbodygreen.com/articles/what-to-eat-to-heal-leaky-gut
4. P. Reuell. 2014. Your gut’s what you eat, too. The Harvard Gazette. Health & Medicine. https://news.harvard.edu/gazette/story/2014/01/your-guts-what-you-eat-too/