Jaučiatės alkani? Turėtumėte užkąsti. O ką, jeigu nuo maisto, kurį valgote, jūs iš tikrųjų jaučiatės dar alkanesni? Toks reiškinys daug paprastesnis, nei jums gali pasirodyti.
„Alkis - tai daugelio sudėtingų sąveikų, vykstančių skrandyje, žarnyne, smegenyse, kasoje ir kraujotakoje, rezultatas“, - sako mitybos specialistė ir sertifikuota vidaus ligų gydytoja, medicinos mokslų daktarė Sue Decotiis. Problema ta, kad būtent medžiagų apykaita yra lengvai paveikiama. Žemiau pateikiami vienuolika maisto produktų, kurie nesukelia sotumo jausmo - net jeigu jūsų skrandis pilnutėlis. Apie tai rašo „Health.com“.
Šviesi duona
Aukščiausios rūšies miltai, naudojami kepti šviesią duoną, išvalomi nuo grūdo luobelių (sėlenų), ir juose nebelieka sotumo jausmą suteikiančio skaidulinio pluošto. Be to, šviesi duona pastebimai didina insulino kiekį žmogaus organizme, sakė daktarė S. Decoitis.
Kaip rodo neseniai Ispanijos mokslininkų atliktas tyrimas, kurio metu buvo stebimi daugiau nei 9 000 savanorių mitybos įpročiai ir svoris, tie žmonės, kurie per dieną bent kartą ar du suvalgydavo šviesios duonos, turėjo net 40 proc. didesnę tikimybę per penkerius metus priaugti nereikalingo svorio ar nutukti.
Sultys
Šviežių vaisių sultimis daug kas žavisi, bet atminkite, kad šiuose „sveikuose“ gėrimuose gausu cukraus, bet nėra reikalingų skaidulų, kurių yra vaisių minkštime ar žievelėje.
Tai reiškia, kad išgėrus stiklinę sulčių cukraus lygis jūsų kraujyje gali smarkiai šoktelėti, o paskui taip pat staiga kristi, ir dėl to jau netrukus galite vėl pasijusti alkani, teigia mitybos ekspertė Mitzi Dulan, kelių knygų apie sveiką mitybą autorė.
Todėl ji pataria vietoj sulčių verčiau rinktis trintų vaisių kokteilį ir įmaišyti į jį šaukštą baltymų miltelių ar riešutų sviesto, siekiant subalansuoti cukraus kiekį kraujyje ir kartu sukelti sotumo jausmą.
Sūrūs užkandžiai
Galima paaiškinti, kodėl sušlamštę pakelį sūrių bulvių traškučių, užsimanote ko nors saldaus. Bulvių traškučiai, druska apibarstyti riestainiukai ir kiti sūrūs užkandžiai taip pat gali smarkiai padidinti insulino kiekį žmogaus organizme, o paskui staiga sumažinti jį iki pavojingo lygio, sako M. Dulan.
O kadangi žmogaus skonio pojūčiai ir smegenys energijos pliūpsnius sieja su saldžiais maisto produktais, nieko keista, kad po sūrių užkandėlių kyla noras pasmaguriauti saldėsiais.
Maža to, dėl tokio reiškinio, kaip sensorinis sotumas, galite pasijusti sotūs prisivalgę sūrių traškučių, tarytum jūsų „sūrusis“ skrandis būtų pilnas. Tačiau jūsų „saldusis“ skrandis jums gali atrodyti vis dar apytuštis, sako M. Dulan. Todėl turite valgyti tokį maistą, kad patenkintumėte iškart du savo skrandžius – „sūrųjį“ ir „saldųjį“.
Kone kiekvienas greitojo maisto ingredientas yra sukurtas taip, kad jo suvalgę niekaip nepasisotintumėte ir norėtumėte dar. Pavyzdžiui, transriebalai sudirgina žarnyną ir gali sumažinti organizmo gebėjimą gaminti apetitą kontroliuojančius neurotransmiterius, chemines medžiagas, perduodančias atitinkamus signalus tarp nervų ląstelių, tokias kaip dopaminą ir serotoniną, sako Dr. S. Decotiis.
Be to, virškinamasis traktas greitai absorbuoja daugiafruktozį kukurūzų sirupą (kurio randama saldžiose bandelėse, prieskoniuose ir desertuose), tuomet staiga padidėja insulino kiekis ir sukyla dar didesnis alkio jausmas. Galiausiai didelis druskos kiekis, gaunamas su greituoju maistu, gali paskatinti dehidrataciją.
Alkoholis
Alkoholis ne tik sumažina jūsų pasiryžimą sveikai maitintis, jo pavartoję tikrai jausitės alkanesni. Remiantis tyrimu, publikuotu žurnale „Alkoholis ir alkoholizmas“, vos trys alkoholinio gėrimo porcijos net 30 proc. sumažina leptino - sotumo hormono – kiekį organizme. „Alkoholis taip pat gali išeikvoti didžiąją dalį jūsų organizmo angliavandenių atsargų (glikogeno), todėl suvartojus alkoholio kyla didelis noras papildyti organizmą angliavandeniais, kurių netekote“, – teigia mitybos ekspertė S. Decotiis. O jeigu užsimanysite sūrių užkandžių, gali ištikti dehidratacija ir elektrolitų trūkumas.
Makaronai
Makaronai kelia tų pačių problemų, kaip ir šviesi duona, bet juos vartoti reikia ypač atsargiai, nes labai lengva jų suvalgyti per daug. Standartinę makaronų porciją sudaro tik pusė puodelio išvirtų makaronų, bet restoranuose pateikiama porcija siekia kone keturis puodelius. Kai perkaunate savo organizmą paprastaisiais angliavandeniais, jūsų kasa pagamina insulino perteklių, dėl kurio kraujyje staigiai nukrinta cukraus kiekis, ir netrukus jūs vėl pasijuntate išbadėję. Ir dar: prisiminkite, ką paprastai užpilate ant makaronų? Jeigu juos gardinate pirktiniu padažu, jame neabejotina bus dar daugiau alkį sukeliančio cukraus.
Mononatrio glutamatas (MSG)
MSG (mononatrio glutamatas) yra skonio stipriklis, dažniausia jo aptinkama kinų patiekaluose, taip pat konservuotose daržovėse, sriubose, perdirbtoje mėsoje ir net aluje ir leduose. Kaip rodo ispanų mokslininkų atliktas tyrimas, ši medžiaga 40 proc. didina apetitą, o, kaip rodo tyrimas, publikuotas žurnale „Obesity“ („Nutukimas“), žmonės, gaunantys su maistu didelį kiekį MSG, yra beveik tris kartus daugiau linkę nutukti nei tie, kurie jo iš viso negauna. Kuo dažniau jūs vartojate MSG, tuo daugiau jūs valgote, tuo viskas ir pasakyta.
Sušių suktinukai
Jeigu galvojate, kad savo organizmą lepinate naudingosiomis jūros gėrybių medžiagomis, neapsigaukite: iš tiesų, valgydami sušius, ryžių suvalgote daug daugiau, teigia dietologė Susana M. Kleiner, mokslinė konsultantė iš „USANA Health Scciences“. Pavyzdžiui, „Kalifornijos“ suktinukas, kurį sudaro daugiau nei 30 gramų angliavandenių, prilygsta trims riekelėms šviesios duonos. „Jeigu nevalgysite nieko daugiau, sušių suktinukai gana greitai virškinami ir greitai pašalinami iš skrandžio“, - sako ji.
Dirbtiniai saldikliai
Nesvarbu, ar vartojate juos gerdami dietinį sodos vandenį ar įberiate jų į kavą, dirbtiniai saldikliai (aspartamas, sukralozė sacharinas) sužadina jūsų smegenų ląsteles ir verčia klaidingai patikėti, kad gausite pakankamai saldžios energijos (kitaip, kalorijų), tačiau iš tikrųjų jūs nenustosite norėję ko nors saldaus, sako Dr. S. Decotiis. Ilgainiui toks procesas, kai reguliariai piktnaudžiaujama dirbtiniais saldikliais, gali net pažeisti už alkio reguliavimą atsakingas smegenų sritis, sako mitybos ekspertė. Ir atminkite: manoma, kad dirbtiniai saldikliai skatina insulino staigų padidėjimą, lygiai taip pat kaip tikras cukrus.
Vaikiškos košės
Košės, gausiai apibarstytos cukrumi, taip mėgstamos rytais, gali sukelti cukraus ir insulino kieko nukrypimus kraujyje. „Toks didelis angliavandenių užtaisas rytais, kai kortizolio lygis aukščiausias, - tai dvigubas smūgis jūsų medžiagų apykaitai“, - sako Dr. S. Decotiis.
„Kuo didesnis kortizolio lygis, tuo organizmas mažiau pajėgus asimiliuoti maistą. Todėl cukraus kiekis kraujyje gali būti aukštas, bet jis vis tiek gali nepasiekti tų audinių, kuriems jis reikalingas, ir galiausiai toks procesas sukelia nuovargį ir alkio jausmą“. Grūdų košės – puikus maistas pradėti dieną, tik geriausia tam tiks neperdirbtų grūdų ar sėlenų košės, kurios porciją sudarytų bent 5 gramai skaidulų ir mažiau nei 5 gramai cukraus.
Pica
Kad ir kokio dydžio būtų pica, vieno gabaliuko paprastai neužtenka, išties labai sunku atsispirti antram picos gabaliukui.
Taip yra dėl to, kad jūsų mėgstamai picai gaminti naudojama tešla, hidrinti aliejai, perdirbti sūriai ir įvairūs konservantai, kurie gali neigiamai pakoreguoti cukraus lygį jūsų kraujyje, taip pat paveikti sotumo jausmą atsakingus smegenų regionus, sako ekspertė S. Decoittiis.
Todėl jeigu gaminate picą namuose iš nesijotų kvietinių miltų tešlos ir gardinate ja liesa mėsa su daug daržovių ir tik truputėliu sūrio, tuomet šis skaidulų ir baltymų prisotintas patiekalas jus greičiausia pasotins ir, tikėtina, po valandos nebebėgsite prie šaldytuvo ieškodami ko dar užkąsti.