Pažvelk į japones - šios miniatiūrinės moterys, atrodo, visai nestorėja! Anot statistikos, japonių svoris per visą gyvenimą pakinta vos keliais kilogramais! Pavyzdžiui, 20-24 metų japonės vidutinis svoris - 50,76 kg., 45-49 metų japonės sveria tik šiek tiek daugiau - 52.89 kg.
Be abejo, genetika daro savo, bet nemenkus nuopelnus reikėtų atiduoti ir mitybos įpročiams!
Svarbiausia - racionali mityba
Maisto gamybai japonai renkasi žuvį, dumblius, soją, ryžius, vaisius ir žaliąją arbatą. Jų mitybos racione praktiškai neegzistuoja kaloringas ir nesveikas maistas. Kartu su jūros gėrybių produktais japonai dideliais kiekiais valgo brokolius, gūžinius, lapinius ir visų kitų rūšių kopūstus. Įprastiniai japono pietūs – kepta žuvis, dubenėlis ryžių, virtos daržovės, sojų pastos sriuba ir daug žalios arbatos. Vietoj deserto patiekiami gabaliukais supjaustyti vaisiai.
Dėka maisto gaminimo technologijos, Japonijoje praktiškai visi patiekalai lengvai įsisavinami.
Maistą japonai ruošia grilyje, garuose. Maisto gamybai naudojamas augalinis aliejus ir lengvas sultinys iš sezoninių daržovių. Taip pagamintas valgis neapsunkina skrandžio, o svarbiausia – jo nepersivalgoma.
Maistą japonai gamina tik iš šviežių produktų.
Kai kurių produktų galiojimo laikas nurodomas ne dienomis, o valandomis.
Japonų kultūroje priimta valgyti mažomis porcijomis.
Valgymas lyginamas su šventu ritualu, kurio metu privalu neskubėti ir kiekvieną kąsnelį gerai sukramtyti. Patiekalų lėkštės nedidelės, prilygsta desertų lėkštelėms. Be to, japonai turi savo reikalavimus patiekalų patiekimui:
maistas turi būti šviežias;
patiekalai puošiami saikingai;
patiekalai ruošiami taip, kad išryškėtų natūralus jų grožis;
maistas lėkštėje jokių būdu neturi būti sumaišytas, kiekvienam patiekalui (ingredientui) turi būti skiriamas atskiras indas;
maistas niekada nepatiekiamas didelėmis porcijomis;
lėkštė neturi būti užpildyta sklidinai.
Ryžiai japonams atstoja duoną, todėl patiekiami prie kiekvieno patiekalo.
Ryžiai verdami pagal specialią technologiją, todėl neina į kūną. Vakarų šalyse viskas yra priešingai: čia kasdien valgomi miltiniai patiekalai (duona, bandelės, įvairūs kepiniai) tukina.
Pusryčiai japonams yra šventas ritualas ir jie jų niekada nepraleidžia.
Pagal suvartojamą kiekį, pusryčiai Japonijoje yra gausiausi. Per pusryčius dažniausiai valgoma: omletas, žuvies gabaliukas, virti ryžiai, sojų sriuba, tofu (sojų varškė) su svogūnų laiškais, žalioji arbata. Saldumynai desertui Japonijoje praktiškai nesiūlomi. Tai būna labai retais atvejais ir labai mažomis porcijomis.
Lyginant su europiečiais, kurie kankina save dietomis, japonai stengiasi savo mitybą paįvairinti. Vis tik šiais laikais, greito maisto tendencija įsiskverbė ir į Japoniją, todėl japonų jaunimui jau gresia nutukimas.