Antradienis, 2025.04.08
Reklama

7 netikėti būdai, kaip produktus ilgiau išlaikyti šviežius

grynas.lt | 2014-09-15 10:06:30

Nemalonu atsidarius šaldytuvą suprasti, kad daržovė ar vaisius supuvo, papelijo ar pavirto į smardžią košę. Atmetus atmintyje iškylančius badaujančius Afrikos vaikus ar visame Vakarų pasaulyje aktualią maisto švaistymo problemą, sugedus daržovėms tenka vėl kiūtinti į parduotuvę, o tai nepatinka nei jūsų pininginei, nei planetai.

Daržovės dubenyje
Algirdo Kubaičio nuotr.

Pasaulio išteklių instituto duomenimis, net 25 procentai kalorijų, kurias turi įvairus išaugintas maistas, nėra suvartojamos. Ir negana to, jog visi šie produktai virsta atliekomis, reikia prisiminti, jog jiems išauginti intensyviai naudojamas vanduo, trąšos, produktai vežami ilgą atstumą į parduotuvę.

Na gerai, tai ką tuomet daryti? Portalas treehugger.com dalinasi keliais patarimais, kurie iš pradžių galbūt atrodys labai neįprasti. Kai kurias daržoves išsaugoti šviežias ilgiau galime jas „poruodami“ su tam tikromis daržovėmis ir atskirdami nuo kitų. Taigi:

1. Avokadus laikykite su keliomis riekelėmis raudonojo svogūno. Taip taip, sutrynus šiuos du produktus išeitų gardi gvakamolė (meksikietiškas patiekalas, - red. past.), tačiau ar žinojote, jog jie puikiai „poruojasi“ ir prieš suvalgant? Ypač jei jums liko gera pusė avokado ir norite ją išsaugoti rytojui, o gal ir porytojui.

2. Žolelėmis rūpinkitės kaip gėlėmis. Prieskoninės žolelės net ir šaldytuve tikrai greitai vysta. Todėl jomis turėtumėte rūpintis kaip ir gėlėmis. Pirmiausia – pamerkti. Bazilikas, petražolės ir kalendros ypač mėgsta „sušlapti kojas“. Ir toliau jomis rūpinkitės kaip gėlėmis: laikykite kambario temperatūroje, pakirpkite kotelius, keiskite vandenį šviežiu. Tiesą sakant, šios prieskoninės žolelės visai neblogai atrodo vazelėje.

3. Nupjaukite „kasas“ morkoms. Taip, reklamose morkos labai gražiai atrodo su žaliomis viršūnėlėmis, tačiau jei ruošiatės jas pasidėti į šaldytuvą, nupjaukite žaliąją dalį, antraip morkos per greit suminkštės ir taps netinkamos valgyti.

4. Nelaikykite bulvių kartu su svogūnais. Patarimas gali skambėti keistai, tačiau svogūnai išskiria tam tikrą medžiagą, kuri gali anksčiau laiko sugadinti bulves. Jas geriausia laikyti sausoje, vėsioje vietoje, ten, kur retai atklysta saulės šviesa. Jei laikysite šaldytuve - taip pat tinka, tačiau bulvės gali įgauti saldesnį skonį.

5. Salierus laikykite vandenyje. Jei norite, kad šios daržovės ilgiau išlaikytų sultingumą ir traškumą, nupjaukite salierus ties šaknimis ir laikykite stiklainyje ar indelyje vandens įmerkę salierą stačią. Na, o jei jie suminkštėjo ir apvyto, vis dar galite šias daržoves įpjaustyti į sriubą ar panaudoti kaip įdarą, pavyzdžiui, pyragėliams su daržovėmis.

6. Šparagų nedėkite į šaldytuvą. Portalo treehugger.com reporteris Ramonas Gonzalesas padarė išvadą, jog šparagų šaldyti visai nereikia. Jie puikiai laikosi kambario temperatūroje. Dar geriau, jei stiebus taip pat įmerksite į vandens indą stačiomis. Šis patarimas gali padėti išlaikyti šparagus šviežius net savaitę.

7. Užbėkite pelėsiams už akių. Net jei ant uogų nematote jokių pelėsiu, kitas portalo bendraautorius Jerry James Stove pataria nuplauti uogas acto ir vandens mišinyje. Įpilkite į dubenį dvi dalis vandens ir vieną acto ir lengvai nuskalaukite uogas. Tada jas išdžiovinkite su salotų džiovykle (įtaisas, kurį greitai sukant vanduo tiesiog nuteka nuo vaisių ar salotų). Vis tik rekomenduojama į vidų įdėti šluostę ar popierinį rankšluostį, kad uogos nevirstų koše. Tuomet laikykite jas ant popierinės servetėlės ant rankšluoščio stikliniame uždengtame inde. Vis tik palikite mažą tarpelį, kad į indą patektų oro. Štai ir viskas. Po šių veiksmų, J. Jameso teigimu, uogos išliks šviežios visą savaitę.

Portalas treehugger.com primena, kad jei nespėjote pasinaudoti nė vienu iš šių patarimų, sugedusių produktų kompostavimas yra daug geresnis sprendimas, nei jų išmetimas į šiukšliadėžę.

Inga Labutytė-Atkočaitienė


Logo

 

 

 

 

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Interlytiškumas – sąvoka, kurios dar nesuprantame
„Esu interseksualus – mano organizmas negamina testosterono“, – toks atviras Eurovizijos laureat...
Sveikas ilgaamžiškumas – ne prabanga, o reali galimybė
Mokslininkai atrado paprastą, bet itin tikslų rodiklį, kuris padeda ne tik įvertinti mūsų dabartinę sveikatos būklę, bet...
„Gerai jaučiuosi“ – pavojingiausia iliuzija: gydytojos žinia Lietuvai
Balandžio 7-oji – Pasaulinė sveikatos diena, kurios metu žmonėms primenama, kaip svarbu pasirūpinti savimi. Šeimos...
Širdies permušimai: ką svarbu apie juos žinoti ir kada sunerimti
Širdies permušimus bent kartą gyvenime yra pajutęs kiekvienas. Juos gali nulemti pervargimas, ilgalaikis stresas, nesaik...
Pirmą kartą Lietuvoje dar gimdoje esančiam vaisiui atskirtos amniono juostos
Gabrielė 25-ąją nėštumo savaitę Šiauliuose ultragarsinio tyrimo metu sužinojo, kad vaisiaus kojytė yra stipriai padidėju...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų