Juodosios (indiškos, rudosios) garstyčios - tai aromatingos augalo Brassica juncea sėklos. Jų maloniai aitrų ir aštrų skonį pajuntame tik sukramtę grūdelius.
Kepinamos su ghi ar aliejumi jos paskleidžia nuostabų riešutų aromatą. Tai tobulas ryžių, sriubų, košių, troškinių prieskonis. Juodųjų garstyčių sėklomis aromatizuojami rauginti kopūstai.
Keptuvėje įkaitiname šiek tiek ghi ar rafinuoto saulėgrąžų ar alyvuogių aliejaus idedame šaukštą juodųjų garstyčių sėklų ir kepiname, kol pradeda spragsėti. Reikia pridengti dangčiu, kad jos neiššoktų iš indo. Nukelkite nuo ugnies ir jomis galime gardinti lęšių, žirnių sriubas, bulves, košes.
Nepale, Indijoje ir Pakistane labai populiarios žalios arba troškintos juodųjų garstyčių salotos, paprastai valgomos su troškintais ryžiais arba su čapati (duonele, kepta ant atviros ugnies.). Į salotas įmaišius juodųjų garstyčių lapų, labai pagyvinamas skonis.
Juodosios garstyčios labai dera su imbieru, čili, ciberžole, asafetida ir kalendra. Jas galima laikyti neribotą laiką sausame inde ir tamsoje.
Pramoniniu būdu paruoštose garstyčiose dažniausiai įdėta dirbtinių skonį stiprinančių ir dažinių medžiagų bei konservantų. Prieš pirkdami atidžiai perskaitykite sudėtį. Geriau patiems pasigaminti garstyčių padažo iš garstyčių miltelių, medaus, ciberžolės (ja dažomos garstyčios įgauna būdingą geltoną spalvą).
Ajurvedos rekomendacijos
Juodosios garstyčios Ajurvedoje naudojamos kaip stimuliatorius, diuretikas, valantis ir gydantis įvairius negalavimus, įskaitant peritonitą ir neuralgiją. Ajurveda sako, kad juodosios garstyčios subalansuoja vata ir kapha, bet padidina pita došas. Rudosios garstyčios labai gerai sumažina skrandžio diskomfortą esant dujų, mėšlungiui.
Juodosios garstyčios ramina nervų sistemą, padeda išlaikyti pusiausvyrą stresinėse situacijose, malšina migreną. Jos padeda normalizuoti hormoninę antinksčių bei lytinių liaukų veiklą, tinka naudoti gydant aterosklerozę, išeminę širdies ligą, poliartritą, osteochondrozę, peršalimo ligas, mastopatiją. Juodųjų garstyčių nuoviras stiprina masažo poveikį, nes šildo ir atpalaiduoja raumenis.
Juodųjų garstyčių aliejus skatina plaukų augimą, audinio randų rezorbciją.
Grūstos ir maišytos su medumis juodosios garstyčios yra puikus balso stygų tonikas dainininkams.
Pitagoras teigė, kad garstyčios gerina atmintį.
Juodosiose garstyčiose yra iki 25 proc. baltymų, taip pat fosforo, kalio, magnio, šiek tiek geležies, cinko, natrio, vario, vitaminų A, K, B1 ir B2, nikotininės rūgšties, kuri reikalinga nervų sistemai, odos stangrumui.
Juodosios garstyčios uždega virškinimo ugnį ir yra rekomenduojamas esant vidurių užkietėjimui, silpnam virškinimui, sulėtėjusiai medžiagų apykaitai.
Juodosios garstyčios pasižymi stipriu antibakteriniu poveikiu, neutralizuoja patogeninę mikroflorą žarnyne. Jas patariama valgyti sergantiesiems šlapimo takų ir pūslės uždegimais.
Mokslininkų tyrimai parodė, kad Brassica juncea sėklų milteliai sumažina insulino ir cholesterolio lygį pacientams.
Trečdalį arbatinio šaukštelio maltų juodųjų garstyčių užpilti 1-2 šaukštais karšto vandens ar pieno ir išgerti kartą per dieną - prieš pusryčius arba pietus - peršalus, sutrikus skrandžio darbui. Taip, geriausia iš ryto ar prieš valgį per pietus išgerti.
Pleistrai ir kompresai
Iš juodųjų garstyčių sėklų gaminami garstyčių pleistrai. Juodųjų garstyčių šildančios savybės padeda pritraukti užklijuotoje vietoje daugiau kraujo.
Kompresai, paruošti iš maltų juodųjų garstyčių ir karšto vandens ir įvynioti į audeklą, palengvina raumenų ir sąnarių skausmus, būklę sergant bronchitu, plaučių uždegimu. Kompresas laikomas ne ilgiau kaip 15-20 minučių. Kompresą nuėmę odą nuplaukite šiltu vandeniu.
Parengė Žilvinas Užkuraitis