Ankštinės daržovės turi daug skaidulų, gali padėti mažinti cholesterolio lygį, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje bei gali padėti išvengti persivalgymo, - teigia mitybos specialistė Deimantė Rapalytė.
Ankštines daržoves, tokias kaip pupos, žirniai, lęšiai ar avinžirniai, ji rekomenduoja valgyti pietums. Mat jose gausu skaidulų, vitaminų, mineralų, taip pat jos yra puikus baltymų šaltinis.
Jeigu nevalgote mėsos, tai ankštinės daržovės gali būti valgomos ir vakarienės metu vietoj mėsos, kaip pakankamai baltymų turintis maisto produktas.
D. Rapalytės rekomenduojami receptai su ankštinėmis daržovėmis
Avinžirnių salotos su keptais burokėliais ir feta sūriu
1 puodelis virtų avinžirnių;
1 griežinėliais pjaustytas žalias burokėlis (jį pakepti orkaitėje su trupučiu druskos);
1 valgomasis šaukštas kepintų saulėgrąžų ir moliūgų sėklų;
Saujelė alyvuogių;
Truputis ciberžolės, pipirų, Himalajų ar jūros druskos;
Šlakelis alyvuogių aliejaus;
Citrinos sulčių;
Gabalėliais pjaustytas feta sūris.
Lęšių salotos
Lęšių salotos su orkaitėje keptomis cukinijomis ir paprikomis.
Išmirkyti lęšius apie 8 valandas ir išvirti. Kuomet atvės, sumaišyti kartu su supjaustytais pomidoriukais, paprikomis ar kitomis patinkančiomis daržovėmis bei keptomis cukinijomis. Paskaninti alyvuogių aliejumi,
citrinos sultimis, pipirais bei druska.
Čili troškinys
Gilioje keptuvėje ar troškintuve pakepinkite česnaką, kol šiek tiek pagels ir tada įdėję kepkite jautienos faršą. Sukrėskite pomidorų tyrę, konservuotus kukurūzus, pupeles, suberkite prieskonius, smulkiai supjaustytą aitriosios paprikos ankštį ir troškinkite apie 15-20 minučių.
Prieš pabaigą troškinti pagal skonį pasūdykite. Jei skonis pernelyg rūgštus, galite įberti šie tiek rudojo cukraus. Dar 1-2 minutes patroškinkite. Patiekite su laukiniais ryžiais.