Klausimas. Noriu paklausti dėl savo mamytės. Jai 71 metai, labai didelis antsvoris ir skrandžio rūgštingumas bei labai jai džiūva burna. Ką reikia toliau valgyti ir daryti? Sigutė.
Atsako Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė
Svarbu sureguliuoti valgymo režimą, valgykite dažniau, kas 2-3 val., nedidelėmis porcijomis iki 300 g. Per dieną turi būti trys pagrindiniai valgymai ir 2-3 užkandžiai tarpuose tarp pagrindinių valgių. Būtinai kasdien, tarpuose tarp valgių, prieš valgį likus apie 20 min., gerkite nesaldintų skysčių, gali būti negazuotas vanduo. Bendras skysčių poreikis per parą bent apie 1,5 litro.
Maistą virkite, troškinkite, garinkite. Venkite riebaus, saldaus maisto. Rekomenduojami liesesni rauginto pieno produktai, liesa mėsa, paukštiena, žuvis. Nuo daržovių ir vaisių kur galima lupkite odeles, jei vargintų pilvo pūtimas.
Galite kasdien įtraukti garintų daržovių: brokolių, žiedinių kopūstų, morkų, cukinijos. Taip pat nepamirškite košių: grikių, ryžių, jei toleruojate - avižų. Likus 3 val. iki miego nebevalgykite.
Dėl skrandžio negalavimų būtina pasikonsultuoti su šeimos gydytoju ar gydytoju gastroenterologu, galbūt reikalingas papildomas gydymas medikamentais.
Žinoma, didelis svoris taip pat turi įtakos skrandžio negalavimams, tad sureguliavus valgymo režimą galbūt pavyktų palaipsniui ir svorį kiek sumažinti.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.