Vanilė (lot. Vanilla fragrans, sanskritu Sugandhiphala) – labai aromatinga natūraliai fermentuota ir džiovinta orchidėjos ankštis. Vanilė yra brangiausių prieskonių trejetuke - šalia šafrano ir kardamono. Vanilės kvapas subtiliai saldus, mažina jaudulį, ramina, suteikia vidinį meilės ir ramybės pojūtį.
Vanilės gimtinė - Meksika. Vanilę naudojo actekai karališkajam gėrimui – medaus, kakavos pupelių ir vanilės mišiniui gaminti. Valdant imperatoriui Montesumai, actekai rinkdavo mokesčius vanilės ankštimis. Nuo actekų laikų iš vanilės buvo gaminamas gaivinamasis gėrimas, sumažinantis karščiavimą.
Pirmas pavaišintas šokoladu ir vanile europietis buvo Kristoforas Kolumbas 1502 metais.
1520 metais ispanų konkistadoras Hernanas Kortesas atplukdė vanilę ir šokoladą į Europą.
Vanilės kokybė priklauso nuo ankšties ilgio, spalvos ir minkštumo. Jei vanilės ankštis ilgesnė nei 15 cm - pirmoji rūšis, nuo 10 iki 15 cm – antroji rūšis; trumpesnės nei 10 cm – trečioji rūšis. Geros kokybės vanilė yra tamsiai rudos spalvos ir elastinga.
Vanilės aromatas neįtikėtinai stabilus. Laikoma tamsoje ir sandariai vanilė gali kvepėti iki 40 metų. Tik jokiu būdu nedėkite į šaldyklę.
Nustatyta, kad vanilės aromatas suteikia produktams dar didesnį saldumą (šita vanilės savybė naudojama dietinių produktų gamybai), todėl saldinti reikia daug mažiau.
Natūrali vanilė gana brangi, todėl maisto pramonėje naudojamas sintetinis pakaitalas vanilinas, kuris yra kancerogenas. Apskaičiuota, kad 95 proc. vanilės produktų iš tikrųjų yra dirbtinis vanilinas, pagamintas sintetiniu būdu garinant naftą, ar celiuliozės ir popieriaus pramonės šalutinis produktas, kuriame yra lignino-sulfonrūgšties.
Įsigydami vanilinio cukraus ar ekstrakto įsitikinkite, kad tai nekenksmingas jūsų sveikatai, natūralus produktas, o ne imitacija.
Vanilė virtuvėje
Vanilė naudojama šokoladui gaminti, biskvitinei tešlai, kremams, ledams ir pienui aromatizuoti.
Šis prieskonis naudojamas mažais kiekiais: ketvirtadalis lazdelės kilogramui produkto. Turėkime omenyje, kad saldus vanilės kvapas apgaulingas - tereikia padauginti ir patiekalas taps kartus.
Labai paprasta pasigaminti natūralaus vanilinio cukraus. 3 – 4 vanilės ankštis perpjauname išilgai ir sandariame inde užkapstome į kilogramą cukraus (jei cukraus nevartojame, galima į fruktozę). Po 2-3 savaičių turėsite visą kilogramą vanilinio cukraus. Tuo metu vanilė praranda tik mažą savo aromato dalį, vėliau ją galite naudoti verdant uogienes. Kai vanilė sudžiūva ir tampa trapi - sumalame ir dedame i blynų ar pyragų tešlas.
Dar galime sutrinti vanilės ankštį su cukraus pudra ir dėti į kepinius, kisielius, ledus, kremus, sirupus, gėrimus ir vaisius.
Smulkintą vanilės ankštį viriname piene, paskui perkošiame ir aromatizuotą pieną naudojame patiekalams (manų košei, trintiems moliūgams).
Dar vienas vanilės panaudojimo būdas: perpjauname vanilę išilgai, išskobiame minkštimą ir dedame į konditerijos gaminius. Likusią ankštį sudžioviname ir sumalę kavamale aromatizuojame desertus.
Vanilė dera tik su šafranu ir cinamonu.
Sveikatinančios savybės
Vanilė - vienintelis prieskonis, kuris mažina apetitą. Jei vanilės kvapas dominuoja patalpoje - valgyti nesinori. Dėl kvapo vanilės ankštį galime dėti į spintas, patalynę, šaldytuvą, mašinos saloną - jis pakelia nuotaiką. Vanilė, kaip ir šokoladas, padeda gamintis serotoninui - laimės hormonui.
Vanilė Ajurvedoje vartojama vata ir pita došoms balansuoti. Teigiama, jog ji mažina uždegimus, skausmus, karščiavimą, palanku vartoti sergantiems artritu ir anemija.
Vanilė didina darbingumą ir kūrybos galias. Suteikia odai elastingumą ir minkštumą.
Vanilė neutralizuoja alkoholio poveikį ir net sukelia pasišlykštėjimą juo.
Reguliuoja skrandžio sulčių rūgštingumą, padeda išskaidyti ir pašalinti angliavandenius iš organizmo.
Vanilė ypač teigiamai veikia moteris: sumažina nervinę įtampą, padidina pasitikėjimą savimi.
Parengė Žilvinas Užkuraitis