Klausimas. Ar sveika valgyti putpelių kiaušinius? Ar jie valgomi tik virti? Ar sveika valgyti vištų kiaušinių baltymą, ar geriau tik trynį? Marta.
Atsako Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė
Putpelių kiaušiniuose yra daugiau baltymų, riebalų, mineralinių medžiagų - geležies, kalcio, fosforo ir vitaminų - A, B, D, E nei vištų kiaušiniuose. Energinė vertė taip pat didesnė. Putpelių kiaušiniai valgomi ir žali, ir su lukštu - jame daug kalcio, tik prieš vartojimą būtiną gerai nuplauti.
Kiaušinio baltyme yra baltymų, o trynyje - vitaminų, mineralų. Ankščiau buvo manoma, jog valgydami kiaušinius gauname daug cholesterolio, todėl turintiems didesnį cholesterolio kiekį kraujyje jų buvo rekomenduojama atsisakyti. Šiuo metu manoma, kad su maistu gaunamas cholesterolis neturi tokios reikšmingos įtakos sveikatai, be to, valgydami kiaušinius gauname daug svarbių organizmui būtinų medžiagų.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.