Greičiausias apsinuodijimo simptomas – vėmimas ir viduriavimas. Šios apsauginės organizmo reakcijos nereikėtų išsigąsti.
Klinikinės toksikologijos gydytoja Gabija Mikulevičienė pranešime žiniasklaidai paaiškina, kad apsinuodijimas maistu dažniausiai kyla ne dėl to, kad maistas pats iš savęs yra nuodingas, o dėl to, kad jame pradeda daugintis bakterijos, ypač, kai šilta. Kai bakterijų prisidaugina tiek, kad jos pradeda išskirti toksinus, suvalgęs tą netinkamai laikomą maistą žmogus patiria skrandžio, virškinimo trakto sudirginimo simptomus, pradeda vemti, viduriuoti, tačiau, anot gydytojos, tokia reakcija yra gerai.
„Dažnai žmonės išsigąsta, kad tai kažkas rimto, katastrofa, bet tai yra mūsų organizmo apsauginė reakcija nuo susikaupusių toksinų. Kelis kartus išvemti netinkamą maistą yra gerai, nes pasišalina toksinai. Kelis kartus išsividuriuoti irgi yra nieko tokio. Žinoma, svarbu atstatyti skysčius ir mikroelementus“, – sako gydytoja.
Klinikinės toksikologijos gydytojai pritaria ir vaistininkė Miglė Kazakevičienė. Anot jos, apsinuodijus nereiktų stabdyti viduriavimo stipriais preparatais. „Pirmiausiai imkitės simptominio gydymo, kuriam laikui laikykitės dietos, nes parastai ir nebūna apetito, vartokite pakankamai skysčių, patartina su elektrolitais“, – sako ji.
Anot vaistininkės, rekomenduojama rinktis preparatus, kurie absorbuoja toksinus, dujas, mažina pilvo gurgimą, pūtimą, atsirūgimą. „Kartais apsinuodijus nevirškina maisto, žmonės jaučia, kad jis „stovi“ skrandyje, pūva, raugėjama supuvusio kiaušinio kvapu, tokiais atvejais naudinga virškinimo fermentai“, – pataria vaistininkė.
Jeigu apsinuodiję vemiate, tuomet, anot gydytojos, nereikia skubėti valgyti tarp vėmimų. Vis dėlto, jeigu norisi valgyti, jaučiatės geriau, atstatėte skysčių trūkumą, galite pradėti valgyti, tačiau reikėtų rinktis lengvesnį maistą. Kaip paaiškina gydytoja, valgyti tai, ko nedėtumėte ant žaizdos.
„Įsivaizduokite, kad skrandis yra jūsų žaizda. Po vėmimo nevalgykite to, kas yra sūru, rūgštu, karšta, labai šalta. Reikėtų vengti ir kai kurių šviežių daržovių, pavyzdžiui, agurkų, pomidorų, vengti pieno produktų. Geriausiai tinka košės, vanduo. Jei jūs pabandysite ir skrandis nesudirgs, neskaudės, tuomet prašome, galite valgyti, bet iš pradžių pabandykite truputėlį, o tada galite ir daugiau“, – sako G. Mikulevičienė.
Apsinuodijus svarbu vartoti pakankamai skysčių, tačiau gydytoja įspėja nepersistengti. Pasak G. Mikulevičienės, vandenį naudinga gerti mažais gurkšniais ir pamažu, nes staiga išgėrus didelį kiekį vandens, jis taip pat gali sukelti vėmimą.
Jeigu negalite vartoti skysčių, nes jų atsigėrus pykina, tuomet reikėtų kreiptis į gydytoją, nes iškyla dehidratacijos rizika. Taip pat į gydymo įstaigą reikėtų kreiptis ir tuo atveju, jeigu vėmimas ar viduriavimas kartojasi ypač dažnai.
Vaistininkė ir gydytoja atkreipia dėmesį, kad šie patarimai aktualūs suaugusiems.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.