Augalinės kilmės produktų pagrindu gaminamos karvės pieno alternatyvos kiekvienais metais tampa vis populiaresnės net ir tarp tų žmonių, kurie alergijos pieno produktams neturi. Nesvarbu, esate alergiškas laktozei ar riešutams, nemėgstate kokoso ar sojos – šiuo metu tinkamai išsirinkti gali kiekvienas.
Alternatyva tiems, kurie netoleruoja laktozės
„Pastaruoju metu pirkėjai ne tik yra labiau linkę į sveikesnę mitybą, bet ir drąsiau išbando įvairiausių produktų alternatyvas. Pastebime, kad augaliniu pagrindu pagamintų gėrimų, tokių kaip ryžių, migdolų, avižų gėrimai, paklausa auga. Be to, populiarėja ir iš augalinių gėrimų pagaminti ingredientai. Augalinius gėrimus tinklo pirkėjai renkasi ne tik kaip gyvūninės kilmės pieno alternatyvą, bet ir kaip išskirtinesnių receptų ingredientą“, – teigia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Dalia Vaitkevičiūtė, gydytoja dietologė, sako, kad augaliniai produktai pasižymi naudingų savybių, vitaminų gausa. Tačiau verta pastebėti, kad tai ne pienas, o augalinės kilmės gėrimas, kuris negali organizmo aprūpinti visomis medžiagomis, būdingomis įprastam pienui.
„Dažniausiai augaliniai gėrimai turi panašią išvaizdą į pieną, tačiau gaminami iš grikių, avižų, kviečių, sojų, riešutų. Šios medžiagos yra susmulkinamos ir sumaišant su vandeniu gaunamas pieno konsistencijos gėrimas. Įvairiausių augalinių gėrimų savybės priklauso nuo to, iš ko jie pagaminti. Vis dėlto viena bendra jų savybė ta, kad šie gėrimai neturi laktozės, pieno cukraus, kuris randamas karvės piene. Karvės pieno žmonės dažnai netoleruoja. Taip gali būti tiek dėl laktazės fermento trūkumo, tiek dėl reakcijos į patį pieno baltymą. Tuomet šie augalinės kilmės gėrimai yra puiki alternatyva“, – pasakoja gydytoja dietologė.
Ar augalinį gėrimą reikėtų įtraukti į racioną?
Anot D. Vaitkevičiūtės, priklausomai nuo rūšies, augaliniai gėrimai dažniausiai yra praturtinti kalciu bei turi nemažą kiekį baltymų, pavyzdžiui, sojos ar migdolų gėrimas. Todėl šie produktai drąsiai gali būti įtraukti į kasdienį racioną: tiek gardinant kavą, tiek suteikiant skonio įvairovės gaminant įvairiausius patiekalus. Taip pat šie gėrimai tinka tiems, kurie mityboje nori sumažinti gaunamų sočiųjų riebalų kiekį.
„Praturtinant mitybos racioną, rekomenduoju išbandyti visas augalinio gėrimo rūšis, jas kurį laiką tarpusavyje keičiant. Svarbiausia rinktis tokius gėrimus, kuriose yra kuo mažiau pridėtinio cukraus. Geriausiomis ir naudingiausiomis savybėmis pasižymi migdolų, sojos, kokosų gėrimai. Kaip ir visi produktai turi geresnių ir prastesnių alternatyvų, taip ir augalinio gėrimo sudėtyje gali būti nemažai pridėtinio cukraus, konservantų ar skonio priedų. Todėl rinkitės kuo natūralesnį, su mažiau priedų gėrimą“, – pataria gydytoja dietologė.
Visgi, pasak jos, rekomenduojama įtraukti vieną augalinio gėrimo porciją per dieną. Mat dažnas ir gausus jo vartojimas kartais gali sukelti alergines reakcijas. Be to, taip pat kaip ir visi produktai, vartojant dideliais kiekiais gali dirginti virškinimo procesus.
Puikiai tinka ir kulinarijoje
Augalinis gėrimas tinka ne tik į kavą. Juo ruošiant desertus gali būti keičiamas įprastas pienas, todėl jis puikiai tinka ir ledams, pyragams, sausainiams, pudingams ar keksiukams gaminti. Be to, įvairiausios rūšies gėrimai dažnai naudojami ir pusryčių patiekalams: pradedant glotnučiais ar vaisių kokteiliais ir baigiant pusryčių dubenėliais, košėmis ar blynais.
Kokį gėrimą pasirinkti, priklauso nuo individualaus skonio. Pavyzdžiui, avižų gėrimo skonis – šiek tiek vanilinis. Be to, pati jo tekstūra yra pakankamai unikali, nes primena kreminę konsistenciją. Tuo tarpu migdolų gėrimas pasižymi riešutiniu skoniu. Iš ryžių pagaminti gėrimai yra švelnaus ir natūraliai saldaus skonio. Jie šiek tiek vandeningi, todėl puikiai tinka įvairiausiems kokteiliams.
Augalinius gėrimus galima pasiruošti ir namuose, visgi, gaminant ypatingo skonio gėrimus pravartu žinoti ir kelias jų ruošimo taisykles. Pavyzdžiui, gaminant naminį riešutų gėrimą, riešutus būtina išmirkyti vandenyje – trinami jie geriau įsilies į bendrą masę ir gėrime neliks kietų gabalėlių.
Tiems, kurie norėtų pasigaminti augalinio gėrimo arba išbandyti juo praturtintą gėrimą ir desertą – dalijamės net trimis receptais.
Naminis anakardžių gėrimas
1 stiklinės anakardžių riešutų
4 stiklinės virinto vandens
1 v. š. medaus
Žiupsnelio druskos
Gaminame:
Anakardžius užpilkite šiltu vandeniu ir palikite brinkti mažiausiai 2 valandoms. Kai riešutai suminkštės, suberkite juos į elektrinį trintuvą, užpilkite virintu ir atvėsintu vandeniu ir plakite, kol gėrimas taps vientisas, be riešutų gabalėlių. Tuomet į masę įdėkite medaus bei žiupsnelį druskos ir dar kartą viską išmaišykite. Jei norite, kad gėrimas būtų visiškai skystas, perkoškite jį per sietelį. Laikykite sandariai uždarytą šaldytuve.
Migdolų gėrimo glotnutis su špinatais
2 porcijoms:
30 g špinatų
1 mango
1 apelsino
1 banano
A. š. cinamono
230 ml migdolų gėrimo
Gaminame:
Visus ingredientus sudedame į trintuvą ir sutriname iki vientisos masės.
Šokoladinis pudingas
500 ml migdolų gėrimo
100 g ispaninio šalavijo sėklų
50 g šviežių šilauogių
3 v. š. kakavos miltelių
1 v. š. gėlių žiedų medaus
Gaminame:
Į dubenį suberkite ispaninio šalavijo sėklas, kakavos miltelius ir įdėkite šaukštą gėlių žiedų medaus. Visus šiuos ingredientus užpilkite migdolų gėrimu ir gerai išmaišykite. Dubenį palikite šaldytuve mažiausiai 20 minučių, kad sėklos išbrinktų ir masė sutirštėtų. Paruoštą pudingą sudėkite į mažesnius dubenėlius ir papuoškite desertą šviežiomis bei sultingomis šilauogėmis.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.