Antradienis, 2025.04.29
Reklama

Ar galima valgyti sudygusias bulves?

www.lrt.lt | 2015-05-11 09:45:57

Labai svarbu, kaip per žiemą buvo laikomos bulvės, nes, atėjus pavasariui, ne visos jos tinkamos maistui. Taip sako Lietuvos žemdirbystės instituto Elmininkų bandymo stoties vadovas Kęstutis Rainys.

Sudygusios bulvės
Algirdo Kubaičio nuotr.

LRT Radijo klausytoja domisi, ar sudygusios bulvės tinkamos valgyti. „Norėjome sužinoti, ar galima valgyti sudygusias bulves, kai jau nulaužyti daigai?“ – teiraujasi klausytoja.

K. Rainio teigimu, jeigu bulvės yra laikomos tamsioje aplinkoje, o daigai – balti, tuos daigus nulaužus, bulvių gumbus valgyti galima.

„Tik bulvė jau neturės tokios maistinės vertės, kokią turi tik nuėmus rudeninį derlių. Bulvės daigai pirmiausia išgarina tam tikrą kiekį drėgmės, tada gumbas suvysta, susiraukšlėja, neturi prekinės išvaizdos“, – aiškina Elmininkų bandymo stoties vadovas.

Be to, daigas naudoja bulvių gumbe esančias mineralines maisto medžiagas, todėl sudygusioje bulvėje jų bus gerokai mažiau. Ypač daug prarandama krakmolo ir vitamino C.

„Jeigu bulvė yra sudygusi jau žaliais daigais, vadinasi, ji buvo atviroje dienos šviesoje, turėjo sąlytį su ultravioletiniais spinduliais. Tiek daige, kuris jau žalias, tiek bulvės gumbo odelėje susidaro žalinga, nuodinga medžiaga solaninas. Tokių bulvių valgyti negalima“, – įspėja specialistas.

www.lrt.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: Bulvės
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Nauja galimybė pacientams Šiaurės Lietuvoje – Šiauliuose pradėtos intravitrealinės injekcijos
Respublikinėje Šiaulių ligoninėje pradedama teikti itin svarbi paslauga akių ligomis sergantiems pacientams – nuo...
Prikurtimas, ūžesys, galvos svaigimas: sprendimas slypi ausų chirurgijoje
Baltijos ir Amerikos klinikos gydytoja otorinolaringologė dr. Irina Arechvo savo specialybę pasirinko ne tik dėl pr...
Vaikas serga, šeima užsikrečia – kaip atpažinti virškinimo infekciją, o ne kaltinti vakarienę?
Šiltuoju metų laiku staiga prasidėjęs pykinimas, viduriavimas ar vėmimas dažnai priskiriamas apsinuodijimui maistu. Tači...
Alergija, apie kurią nesusimąstėte: kaip ji gali veikti jūsų kasdienę savijautą?
Pavasaris daugeliui asocijuojasi su saulėtais orais ir atgimstančia gamta, tačiau kai kuriems lietuviams šiuo metų laiku...
Autistiškų vaikų ir jaunuolių depresija: kaip galime atpažinti, suprasti ir padėti?
Maždaug vienas iš šimto vaikų Lietuvoje turi autizmo spektro sutrikimą, o visuomenėje vis dar trūksta ne tik supratimo a...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų