Klausimas. Kuo naudinga ir kuo žalinga grietinė? Kuriems žmonėms jos reikėtų visiškai atsisakyti? Kiek per dieną galima suvartoti? Rasa, 45 m.
Atsako gydytoja dietologė Žana Antonova
Grietinė yra gyvūninis maisto produktas, gaunamas iš grietinėlės, suraugintos pieno rūgšties bakterijomis arba kitu raugu. Kaip ir dauguma gyvūninės kilmes maisto produktų, ji turi daug riebalų (ypač sočiųjų - sveikatai nepalankių riebalų) ir cholesterolio, kurių kiekis priklauso nuo grietinės riebumo: kuo riebesnė, tuo daugiau riebalų ir cholesterolio, tuo didesne jos energinė vertė. Todėl asmenims, turintiems padidėjusį cholesterolio kiekį, antsvorio arba nutukusiems, reikia riboti jos vartojimą, rinktis liesesnę grietinę arba skiesti riebią grietinę kefyru, rūgpieniu.
Kita vertus, šis pieno produktas yra puikus kalio, vitaminų A ir E šaltinis.
Paros grietinės suvartojimo kiekis priklauso nuo bendro suvartojimų riebalų kiekio per dieną (gyvūninės kilmės riebalai neturi viršyti 10 proc.). Taigi sveiki žmonės, kurių dienos energinė vertė sudaro 2000-2200 kcal ir kurie nevartoja kitų riebalų (sviesto, majonezo ir kt.), per dieną gali suvalgyti 3–4 šaukštus, o turintieji sveikatos sutrikimų - tik 2–3 šaukštus grietinės.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.