Pastaruoju metu, populiarėjant sveikam gyvenimo būdui, daug kalbama apie vaisius ir jų įtaką svoriui. Atsiranda šaltinių, skatinančių atsisakyti vaisių vartojimo dėl juose esančio cukraus. Neva šis cukrus skatina svorio augimą.
Taip – vaisiai turi natūralių cukrų ir kaip ir bet kuris angliavandenių turintis produktas šiek tiek kilsteli cukraus lygį kraujyje. Tačiau, kaip nurodo Harvardo medicinos universitetas, vaisiai turi daug skaidulų, kurios lėtina vaisiuose esančio cukraus pasisavinimą.
Būtent šios skaidulos ir užtikrina, kad cukrus iš vaisių į kraują patektų lėčiau, negu, pavyzdžiui, cukrus iš saldumynų. Saldumynai neturi nei skaidulų, nei vitamin, nei antioksidantų. Todėl suvalgius desertui, pavyzdžiui, torto gabalėlį cukraus kiekis kraujyje pakils labai greitai.
Labai svarbi ir paties cukraus struktūra. Vaisiuose esantis cukrus – fruktozė, organizmo perdirbama kitaip nei gliukozė. Vaisių cukrus daugiausia perdirbamas kepenyse, todėl nesukelia staigaus cukraus kiekio pakilimo, o gliukozė pradedama perdirbti jau skrandyje ir, kad būtų pasisavinta, skatina insulino išsiskyrimą.
Skiriasi ir cukrų glikeminis indeksas. Vaisių cukraus - fruktozės indeksas labai žemas – 20, tuo tarpu gliukozės – 100. Žemo glikeminio indekso produktai sukelia mažesnį cukraus kiekį kraujyje ir tokiu būdu išskiria mažiau insulino. Taigi fruktozė negali stipriai veikti cukraus lygio svyravimų.
Net sergantiems diabetu Amerikos diabeto asociacija rekomenduoja įtraukti vaisius į kasdienį savo mitybos racioną. Tiesa, nurodoma pirmenybę teikti nesaldiems ar vidutinio saldumo vaisiams kaip greipfrutai, apelsinai, obuoliai, persikai, kriaušės ir pan., o saldžius vaisius, kaip bananai, arbūzai ir kt., valgyti, bet ne taip gausiai, siekiant riboti bendrą per dieną gaunamo cukraus kiekį.
Taigi vaisiai yra sveikas, vitaminų, mineralų ir skaidulų gausus produktas, kuris turi būti kasdieniame mitybos racione. Tačiau verta pažymėti, kad vaisiai yra ganėtinai kaloringas angliavandenių šaltinis. Atsižvelgiant į tai, rekomenduojama juos valgyti pirmoje dienos pusėje, kuomet esame aktyvesni.