Naujas tyrimas atskleidė, kad paauglės, kurios vartoja daug skaidulinio maisto, suaugusios turi mažesnę riziką susirgti krūties vėžiu, – praneša healthday.com
Neseniai žurnale „Pediatrija“ („Pediatrics“) publikuotas tyrimas neįrodo, kad skaidulos pačios savaime padeda išvengti krūties vėžio. Bet mokslininkai pateikia svarių įrodymų, kad skaidulų vartojimas paauglystėje yra susijęs su mažesne krūties vėžio rizika.
Skaidulinėmis medžiagomis (kitaip – maistinėmis skaidulomis ar ląsteliena) vadinami angliavandeniai (polisacharidai), esantys tik augaliniuose produktuose ir neskaldomi žmogaus virškinimo fermentų. Skaidulinių medžiagų gausu ankštinėse ir kai kuriose kitose daržovėse (morkose, kopūstuose, burokėliuose), vaisiuose ir uogose (juoduosiuose serbentuose, avietėse), riešutuose, taip pat kviečių, avižų bei miežių sėlenose, visų grūdo dalių turinčiuose duonos gaminiuose ar makaronuose.
Dauguma praeityje atliktų tyrimų neįrodė ryšio tarp krūties vėžio ir skaidulų vartojimo, bet pastarųjų metų tyrimai patvirtina, kad sąsajos egzistuoja.
Pasak mokslininkų, sąsaja yra biologiškai paaiškinama: paauglystė – tai metas, kai vystosi krūtys ir bręsta, formuojasi kūnas. Jau anksčiau pastebėta, kad antsvoris jauname amžiuje padidina nutukimo riziką suaugus. O nutukimas susijęs su padidėjusia krūties vėžio rizika po menopauzės. Racione vyraujant augalinės kilmės produktams kūno svoris yra kontroliuojamas – skaidulinį maistą reikia ilgiau kramtyti ir greičiau atsiranda sotumo jausmas, todėl mažiau suvalgoma ir, žinoma, pats maistas turi mažiau kalorijų.
Išvados padarytos JAV ištyrus 44 tūkst. 30-40 m. moterų, apklausus apie jų mitybos įpročius ir gyvenimo būdą tuo metu, kai dar lankė mokyklą. Daugiau nei 1000 tų moterų vėliau išsivystė krūties vėžys.
Apibendrinant tyrimą, pastebėta, kad moterys, kurios sulaukusios pilnametystės vartojo daugiau skaidulinio maisto, turėjo mažesnę krūties vėžio riziką. 20 proc. iš daugiausiai skaidulų vartojusių moterų turėjo 19 proc. mažesnę riziką nei 20 proc. tiriamųjų, vartojusių mažiausiai skaidulų.
Taip pat pastebėta, kad moterys, vartojusios daugiau skaidulų paauglystėje, turėjo 16 proc. mažesnę riziką nei paauglystėje valgiusios mažiau skaidulinio maisto.
Šios moterys nevartojo itin didelio skaidulų kiekio, jų mityba beveik atitiko rekomendacijas – gauti 25 g skaidulų per dieną.
„Negalima tvirtinti, kad moterys sumažins krūties vėžio riziką tiesiog su maistu gaudamos pakankamai skaidulinių medžiagų, reikia neužmiršti kitų faktorių (subalansuotos mitybos, kūno svorio, rūkymo) reikšmės. Išskirti tik vieną įtakos turintį veiksnį būtų netikslu, iš dalies ir dėl to, kad augalinis maistas turi daug kitų organizmui vertingų medžiagų. Galų gale yra daug priežasčių praturtinti mitybą skaidulomis – ankstesni tyrimai įrodo, kad tai sumažina širdies ligų, diabeto ir kai kurių kitų vėžio formų atsiradimo riziką“, – sako mokslininkai.
Taip pat tyrėjai pabrėžia daug skaidulinių medžiagų turinčio maisto vartojimo svarbą dar vaikystėje, nes tada formuojasi žmogaus skonis, mitybos įpročiai ir supratimas, kas yra sveika bei naudinga organizmui. Tad reiktų vaikus pratinti prie kuo įvairesnio maisto, nepamirštant pakankamo kiekio vaisių ir daržovių.
Patarimas galioja ir suaugusiesiems: valgykite „tikrą“ maistą, neužmirškite saiko ir tegul augalinis maistas tampa jūsų mitybos pagrindu.