Klausimas. Dėl jautraus dantų emalio negaliu valgyti žalių obuolių. Ar naudinga valgyti juos keptus orkaitėje? Kokių naudingų savybių turi kepti obuoliai? Ačiū. Laima.
Atsako gydytoja dietologė Žana Antonova
Terminis paruošimas sumažina obuolyje esančio karščiui jautraus vitamino C kiekį: viename vidutinio dydžio šviežiame obuolyje vitamino C yra 8, 4 mg, o po terminio paruošimo jo kiekis obuolyje sumažėja iki 0,4 mg. Tačiau jame išlieka didelis kiekis skaidulų - pektinų (5 g viename obuolyje su odele. Būtinas skaidulų kiekis suaugusio žmogaus racione 20-40 g kasdien) bei vitaminų ir mineralų. Vitamino C kiekį galima gauti valgant kitus vaisius (citrusinius) ir daržoves (ypač raudonąją papriką, brokolius).
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.