Bent keletas rūšių silkių, marinuotų, džiovintų ar į pyragėlius įdarytų grybų – tai tik keletas tradicinio lietuvių šventinio stalo patiekalų, kuriuos net ir suaugę kasmet prisimename nostalgiškai ir meiliai siūlome savo vaikams. Vis dėlto „Hila" Šeimos medicinos centre konsultuojanti šeimos gydytoja Agnė Šimonienė sako, kad ne visi šventiniam stalui įprasti patiekalai yra tinkami vaikams, o gausios šventinės vaišės atveda ir į gydytojų kabinetus.
Kodėl neturėtumėte vaikams siūlyti grybų?
Vieni mažyliai grybus lėkštėje aplenkia iš tolo, kiti juos valgo su pasigardžiavimu. Tačiau girti už „teisingą skonį", kaip pasakytų seneliai, skubėti nereikia. Pasak A. Šimonienės grybai yra sunkiai virškinamas produktas, ypač mažiems vaikams. Pastariesiems grybai apsunkina virškinimo procesą, gali išprovokuoti vėmimą, viduriavimą, plonojo žarnyno uždegimą.
„Dar pridėkime didelį kiekį saldumynų ir vaiko virškinimo sistema pradės „eiti iš proto" – tikėtina, kad prie pilvo skausmo ir pūtimo prisidės ir padidėjęs rūgštingumas bei refliuksas, odos bėrimas, niežulys", – pasakoja gydytoja.
Pavojus burbuliukuose
Šeimos gydytoja A. Šimonienė taip pat atkreipia dėmesį ir į ne vieno mėgstamus įvairius gazuotus gėrimus. „Suvartotas didesnis kiekis gėrimų, kurių sudėtyje yra konservantų (E200–E300), saldiklių (E950–E967) ir sintetinių dažiklių, gali sukelti viduriavimą, pykinimą, vėmimą, pilvo skausmus, galvos svaigimą, nervinį drebulį, todėl rekomenduojama minėtus gėrimus vartoti kuo rečiau. Perkant gėrimą geriau rinktis tą, kurio sudėtyje yra ne dirbtiniai saldikliai, o cukrus (kiek įmanoma mažesnis kiekis), ne sintetiniai dažai ir kvapnios medžiagos, o sultys, – sako gydytoja. – Atskirai norėčiau paminėti mėsos produktus, turinčius konservantų – natrio nitrito (E250) ir kalio nitrito (E249). Nitritai organizme jungiasi su kraujo baltymu hemoglobinu ir sudaro methemoglobiną, kuris negali pernešti į audinius reikiamo deguonies kiekio – organizme atsiranda deguonies badas. Jei koncentracija organizme didesnė nei 10 proc. – vaiko organizme atsiranda klinikiniai apsinuodijimo požymiai: pykinimas, vėmimas, viduriavimas, bendras silpnumas, galvos skausmai ir kiti lydintys simptomai."
Po gausių vaišių – alerginės reakcijos
Patirtį skubios pagalbos skyriuje sukaupusi gydytoja pastebi, kad šventiniu laikotarpiu tenka sulaukti ir nemažai pacientų su ūmiomis alerginėmis reakcijomis. Tarp jų daugiausiai – kūdikių ir mažamečių vaikų.
„Tam įtakos turi per sąlyginai trumpą laiką gaunamas didelis kiekis įvairių alergenų: tai ir žuvis, riešutai, kiaušiniai, pieno ir bičių produktai, galintys akimirksniu išprovokuoti imuninę organizmo reakciją – alergiją. Pirmiausia gali kilti bėrimai, dilgėlinė visame kūnelyje, skruostų paraudimai, sloga, akių ašarojimas, odos išsausėjimas ir šerpetojimas dilbiuose, pakinkliuose. Organizmas kovoje su alergenais pasitelkia įvairias priemones: nuo lengvų alerginių reakcijų – bėrimų ar odos niežulio iki sunkių anafilaksinių reakcijų. Taip pat gali pasitaikyti bronchų obstrukcija, bronchų astma ir pastarosios paūmėjimas, migrenos priepuoliai, šleikštulys, retais atvejais – kasos ir inkstų ligos. Taip pat elgesio sutrikimas: hiperaktyvumas, dirglumas, neramumas, mieguistumas, vangumas, maži vaikai nustoja žaisti – glaudžiasi prie artimųjų", – į apie alergiją pranešančius simptomus atkreipia dėmesį A. Šimonienė.
Pasak šeimos gydytojos, tiek vaikams, tiek suaugusiems svarbu užtikrinti įvairų ir subalansuotą maistą. Nealergiški vaikai gali ragauti įvairių šventinių patiekalų, tačiau tai daryti reikėtų su saiku ir, žinoma, ne visko iškart. Vis dėlto, alergiškų vaikų tėvai turėtų išlikti budresni. Pavyzdžiui, bičių produktams alergiškiems žmonėms nerekomenduojama skanauti meduolių, mat jų sudėtyje esantis medus taip pat gali paskatinti alerginę reakciją.
Praktiniai patarimai sveikesniam švenčių stalui
Gydytoja A. Šimonienė atkreipia dėmesį, kad ir kasdien, ir per šventes svarbu įvairi subalansuota mityba. Ir nors per šventes kiekvienas norime pasilepinti ir palepinti savo mažuosius, keletas patarimų sveikesniam šventiniam stalui:
Gamindami mėgstamą mišrainę riebų majonezą keiskite mažiau riebiu arba sumaišykite su natūraliu jogurtu.
Kepdami kepinius naudokite kokybiškus riebalus: sviestą, margariną, aliejų. Panaudotus riebalus išpilkite ir pakartotinai nenaudokite.
Paruoštą maistą stenkitės greičiau patiekti į stalą ir tinkamai laikykite – padėkite vėsioje vietoje.
Mažiems vaikams rinkitės mažiau kaulų turinčias žuvis, pavyzdžiui, menkę ar lašišą. Taip sumažinama rizika, kad mažylis praris ašaką ir ši įstrigs gerklėje.
„Nevalgiukus" paskatinkite ragauti ir noriau valgyti maistą pateikdami jį kūrybiškai.