Patręštos daržovės turi tam tikrą kiekį nitratų, tačiau, tręšiant pagal instrukcijas, nereikėtų baimintis dėl kenksmingo trąšų poveikio sveikatai, tvirtina Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Agrocheminių tyrimų laboratorijos Agrochemijos tyrimų skyriaus vadovas dr. Romas Mažeika.
LRT radijo klausytoja Teresė iš Kauno teiraujasi, ar patręštos jos daržovės turės sveikatai pavojingų nitratų.
„Dar žiemos pabaigoje nusipirkau trąšų. Pagal instrukciją patręšiau jomis žemę, kai baigėsi pašalas“, – pasakoja Teresė. Anot jos, šeimos nariai pradėjo tvirtinti, kad patręštoje žemėje užaugintose daržovėse yra nitratų ir jie jų nevalgysiantys.
„Noriu paprašyti konkrečiai paaiškinti, ar tikrai mano užaugintos daržovės turės nitratų?“ – domisi LRT radijo klausytoja.
Natūraliai daržovės turi tam tikrą kiekį nitratų, sako R. Mažeika. „Nitratai – azoto rūgšties druskos, didelės jo koncentracijos organizme sukelia oksidacijos procesus“, – teigia Agrochemijos tyrimų skyriaus vadovas.
Pasak jo, nitratų kiekis gali padidėti tik tuo atveju, jeigu tręšiama labai didelėmis normomis.
„Yra paskaičiuota, kad esant 170 kg bendrojo azoto hektare neturėtų būti kenkiama daržovių kokybei“, – nurodo specialistas.
R. Mažeikos teigimu, jeigu tręšiama pagal instrukciją, tikrai nėra pagrindo baimintis, kad bus viršyta nitratų norma.
Anot jo, prieš 20 metų buvo stipriai pertręšiama azoto trąšomis. Jos buvo pigios, o tręšiant padidėdavo daržovių masės.
„Esant mažai saulės arba labai sausiems orams, nitratų kiekiai gali kauptis“, – nurodo R. Mažeika.
Specialistas rekomenduoja: jeigu norite įsitikinti, ar jūsų daržovėse nėra per daug nitratų, galite kreiptis į agrochemijos laboratoriją. „Mes padarome tyrimus ir nustatome nitratų kiekį daržovėse“, – teigia jis.