Klausimas. Ar rūgščios uogos, pvz., braškės, kenkia dantų emaliui? Kaip jas valgyti, kad nekenktų? Ar palankiau rūgščias uogas valgyti su cukrumi? Dainora.
Atsako burnos higienistė Gitana Rėderienė
Rūgščios uogos dantų emaliui nekenkia, todėl jas yra saugu valgyti. Jei pasaldinsite uogas cukrumi, būtent cukrus padidins riziką dantų emaliui būti pažeistam ėduonies. Cukrus burnoje yra suskaidomas iki rūgščių, kurios ir tirpdina dantų emalį. Todėl uogų sezono metu reikėtų mėgautis natūraliomis uogomis be cukraus. Kartais dantų jautrumu besiskundžiantiems pacientams vaisių rūgštys sukelia nedidelį diskomfortą - padidėja jautrumas, tačiau uogų rūgštys tikrai nekenkia emaliui, o tik duoda nemalonų pojūtį.
Braškėse yra apie 0,5–1,3 proc. organinių rūgščių, labai daug antioksidantų ir enzimų, natūraliai balinančių dantis, todėl kitą kartąm kai valgysite braškes, nors ir atrodysite keistai, patrinkite jomis dantis.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.