Klausimas. Ar saugu valgyti trumpai termiškai apdorotas kepenėles (jautienos, avienos, vištienos). Kuo galima užsikrėsti?
Atsako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė Viktorija Septilkienė
Gyvulių ir paukščių kepenėlės yra priskiriamos valgomiesiems gyvūniniams subproduktams, kuriuos prieš vartojimą reikia termiškai apdoroti.
Pagal Lietuvos standarte LST 1919 „Mėsos gaminiai“, kuris nustato žmonių maistui į rinką tiekiamų mėsos gaminių bendruosius kokybės reikalavimus, pateiktą terminio apdorojimo apibrėžimą, terminis apdorojimas yra mėsos ar subproduktų kaitinimas karštame ore arba vandenyje, vandens garuose arba riebaluose ar kitoje aplinkoje iki ne žemesnės kaip 68 laipsniai C vidinės gaminio temperatūros (norint produkto viduje tokią temperatūrą pasiekti, produktą reikia ne tik užvirti, bet ir pavirti nuo kelių iki keliolikos minučių (priklausomai nuo gabalėlių dydžio), kad karštis pasiektų vientiso produkto gabalo centrą).
Termiškai apdorotų mėsos gaminių sauga priklauso ne tik nuo jų virimo ar kepimo temperatūros, bet ir nuo gamybai panaudotų žaliavų, gamybos higienos sąlygų. Nesilaikant tinkamos gamybos higienos ar gamybai naudojant nepatikrintas gyvūninės kilmės žaliavas, pavojus žmonių sveikatai gali kilti. Dėl maisto gaminimo higienos pažeidimų dažniausiai susergama tokiomis infekcinėmis ligomis, kaip salmoneliozė, listeriozė ir kitomis, kurias sukelia patogeniniai mikroorganizmai.
Maisto ruošimo higienos reikalavimų turi laikytis ne tik maisto produktus gaminančios ar viešojo maitinimo įmonės, bet ir kiekviena šeimininkė.
vlmedicina.lt
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.