Pirmadienis, 2025.02.10
Reklama

Ar saugu valgyti trumpai termiškai apdorotas kepenėles?(1)

vlmedicina.lt | 2013-02-08 00:05:18

Klausimas. Ar saugu valgyti trumpai termiškai apdorotas kepenėles (jautienos, avienos, vištienos). Kuo galima užsikrėsti?

Kepenėlės
Ligitos Sinušienės nuotr.

Atsako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė Viktorija Septilkienė

Gyvulių ir paukščių kepenėlės yra priskiriamos valgomiesiems gyvūniniams subproduktams, kuriuos prieš vartojimą reikia termiškai apdoroti.

Pagal Lietuvos standarte LST 1919 „Mėsos gaminiai“, kuris nustato žmonių maistui į rinką tiekiamų mėsos gaminių bendruosius kokybės reikalavimus, pateiktą terminio apdorojimo apibrėžimą, terminis apdorojimas yra mėsos ar subproduktų kaitinimas karštame ore arba vandenyje, vandens garuose arba riebaluose ar kitoje aplinkoje iki ne žemesnės kaip 68 laipsniai C vidinės gaminio temperatūros (norint produkto viduje tokią temperatūrą pasiekti, produktą reikia ne tik užvirti, bet ir pavirti nuo kelių iki keliolikos minučių (priklausomai nuo gabalėlių  dydžio), kad karštis pasiektų vientiso produkto gabalo centrą).

Termiškai apdorotų mėsos gaminių sauga priklauso ne tik nuo jų virimo ar kepimo temperatūros, bet ir nuo gamybai panaudotų žaliavų, gamybos higienos sąlygų. Nesilaikant tinkamos gamybos higienos ar gamybai naudojant nepatikrintas gyvūninės kilmės žaliavas, pavojus žmonių sveikatai gali kilti. Dėl maisto gaminimo higienos pažeidimų dažniausiai susergama tokiomis infekcinėmis ligomis, kaip salmoneliozė, listeriozė ir kitomis, kurias sukelia patogeniniai mikroorganizmai.

Maisto ruošimo higienos reikalavimų turi laikytis ne tik maisto produktus gaminančios ar viešojo maitinimo įmonės, bet ir kiekviena šeimininkė.

vlmedicina.lt

Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.

 

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (1)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Klaipėdos universiteto ligoninė perskirstė skubios pagalbos srautus
Nuo vasario 11 dienos Klaipėdos universiteto ligoninė (KUL) koreguoja skubios pagalbos teikimo tvarką. Visa skubi p...
Riebalai ant pilvo gali išduoti apie širdies ir kraujagyslių ligą
Širdies ir kraujagyslių ligos kasmet nusineša daugiausia lietuvių gyvybių – Lietuvoje mirštamumas nuo širdies ir k...
Priklausomybės ligų specialistai – apie tendencijas: vienos džiugina, kitos kelia nerimą
Priklausomybės nuo alkoholio ir nuo opioidų išlieka vienomis pagrindinių, dėl kurių žmonės ieško pagalbos, rodo Respubli...
Dažnai raižo ir pučia pilvą? Gali būti, kad jūs netoleruojate laktozės
Lietuvoje maždaug kas trečias suaugęs žmogus susiduria su laktozės (arba pieno cukraus) netoleravimu. Šis sutrikimas, ku...
Nėščiųjų ir pagimdžiusių moterų mityba: kokias klaidas dažniausiai daro moterys
Nėštumas – ypatingas etapas moters gyvenime, kupinas pokyčių ir naujų iššūkių. Vienas svarbiausių aspektų šiuo lai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų