Klausimas. Ar sveika gerti kisielių? Kodėl sveika ar nesveika? Agnė.
Atsako gydytoja dietologė Žana Antonova
Yra daug įvairių rūšių kisieliaus. Dažniausiai jį sudaro trys pagrindiniai komponentai: cukrus, bulvių krakmolas ir organinės rūgštys (gautos iš vaisių ar uogų, kurie dedami į kisielių, jei tai namuose ruoštas kisielius). Dėl cukraus ir krakmolo kisielių (ypač pirktinių) negalima priskirti prie „sveikų“ produktų, nes šių medžiagų mūsų mityboje yra dažniausiai per daug ir jų rekomenduojama vartoti kuo mažiau. Sergant nutukimu, cukriniu diabetu kisieliaus vartoti nerekomenduojama. Bet tinka esant virškinimo trakto ligoms (pvz., gastritui).
Kisieliaus mėgėjams - nenusiminkite, yra daug įvairių kisieliaus pagaminimo būdų ir tikrai galima rasti „sveikesnį“, pvz., avižinį.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.