Antradienis, 2024.12.17
Reklama

Ar tikrai žarnyno infekcijos pavojai slypi tik vištienoje?

vlmedicina.lt | 2015-02-19 09:33:30

Kampilobakteriozė – viena iš dažniausiai pasitaikančių žarnyno infekcijų (kur kas dažnesnė, nei salmoneliozė ar šigeliozė), kurią sukelia Campilobacter bakterijos. Negydant šios infekcijos, bakterijos iš organizmo natūraliu būdu gali būti šalinamos net iki 2-7 savaičių, o žmogaus organizmas ir imunitetas smarkiai nusilpsta. Nors dėl šios ligos žmonės neretai kaltina užkrėstą vištienos mėsą, gydytojai atkreipia dėmesį, kad didelė galimybė susirgti egzistuoja ir valgant jautieną, kiaulieną, avieną ar jūrų žuvį, tačiau laikantis pagrindinių higienos taisyklių, nemalonaus negalavimo galima išvengti.

Vištiena
Algirdo Kubaičio nuotr.

„Ne visuomet dėl kampilobakteriozės ligoniai kreipiasi į gydytoją, ypač, kai ligos forma yra nesunki, natūraliomis priemonėmis gydomasi namuose, – teigia Vilniaus Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Daiva Makaravičienė. – Dažniausiai tenka susidurti su infekciją pasigavusiais mažaisiais ligoniukais, kurie skundžiasi viduriavimu, pykinimu, galvos ir pilvo skausmais, silpnumu ar net karščiavimu. Vaikai užsikrečia nuo blogai termiškai apdorotos mėsos bei higienos normų nesilaikymo, dažniausiai – nešvarių rankų.“

D. Makaravičienės teigimu, norint išvengti kampilobakteriozės, reikėtų atkreipti dėmesį į žuvies ir mėsos laikymo sąlygas bei terminį apdorojimą. Savaime suprantama, kad mėsa turėtų būti laikoma šaltai, tačiau didžiausia klaida daroma tuomet, kai norint atšildyti mėsą, ji tiesiog paliekama kambario temperatūroje. Geriausia mėsą atšildyti ją perdedant iš šaldiklio į šaldytuvą (0 laipsnių temperatūroje) tol, kol ši atitirps ir bus tinkama tolesniam gaminimo procesui. Norint procesą pagreitinti, galima produktą panardinti kambario temperatūros vandenyje ir palaikyti ne daugiau kaip 15 min. Mėsą nusausinus popieriniu rankšluosčiu reikėtų tuojau pat gaminti maistą. Per ilgai kambario temperatūroje laikoma mėsa pradeda skleisti nemalonų kvapą, pasikeičia jos spalva ir konsistencija, gali apsitraukti skaidriomis gleivėmis. Tokius produktus vartojantys žmonės rizikuoja ne tik užsikrėsti kampilobakterioze, bet ir kitomis nemaloniomis ligomis.

Daiva Makaravičienė
Daiva Makaravičienė. „Ad verum“ nuotr.

Deja, net ir teisingai termiškai apdorojant mėsą, išlieka tikimybė ja užsikrėsti, kai nesilaikoma pagrindinių higienos taisyklių: prieš ar po kontakto mėsa neplaunant rankų bei įrankių, kartu su mėsa apdorojant kitus maisto produktus. Pačią mėsą prieš ją pjaustant taip pat reikėtų nuplaukti drungnu vandeniu.

Svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kur perkama mėsa. Paukštynuose auginamos vištos ir jų mėsa yra tikrinama ir į legalias prekyvietes, su retomis išimtimis, patenka kokybiška paukštiena bei kiti mėsos produktai, kuriuos patikrina Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Bene didžiausia tikimybė užsikrėsti kampilobakterioze ar kitomis ligomis – vartojant mėsą gyvulių, kuriuos žmonės augina patys sau ir neturi leidimų šios mėsos pardavinėti.

Pajutus kampilobakteriozės požymius, D. Makaravičienė pataria gerti daug skysčių (negazuotą mineralinį vandenį bei įvairias žolelių arbatas), gydytis natūraliomis priemonėmis, tokiomis, kaip ryžių nuoviras, džiovintos mėlynės, virtos morkos ar vaistinėse parduodamais medikamentais. Jeigu infekcija nepraeina per porą dienų, rekomenduojama nedelsiant kreiptis į šeimos gydytoją, kuris skirs tinkamą gydymą.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kepenų transplantacija: pacientui prireikė operacijos dėl parazitų pažeistų kepenų
31-erių metų Petras tapo pirmuoju pacientu šalyje, kuriam dėl itin retos ligos – kepenų echinokokozės, kai parazit...
Darbus pradėjo trys sveikatos apsaugos viceministrės
Sveikatos apsaugos ministrės Marijos Jakubauskienės komandoje darbus pradėjo trys sveikatos apsaugos viceministrės &ndas...
Apdovanotos reikšmingiausios sveikatos priežiūros iniciatyvos
Gruodžio 16 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyko programos „Rūpinamės sveikata – gydo...
Alkoholizmas – giminės liga
„Priklausomybė nuo alkoholio – genetiškai nulemta liga“, – įsitikinęs Klaipėdos psichikos sveika...
Kokios procedūros naudingos sergantiems sensorine aksonine polineuropatija?
Klausimas. Kokios procedūros naudingos sergantiems neaiškios kilmės sensorine aksonine polineuropatija? Ar jiems pa...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų