Šeštadienis, 2025.04.26
Reklama

Ateities vitaminai – kiekvienam parenkami individualiai

vlmedicina.lt | 2014-08-28 09:47:56

Vitaminus daugelis žmonių ima vartoti, kai pajunta, kad silpsta organizmas ar kabinasi kokia nors liga. Kiti, siekdami išlikti sveiki ir energingi, juos vartoja nuosekliai ir nuolat. Tačiau ateityje vitaminai greičiausiai bus parenkami atskirai kiekvienam žmogui, priklausomai nuo jo amžiaus, gyvenimo būdo, ligų istorijos ir kitų individualių savybių.

vitaminai
© Fotolia.com

Kompanijos „Nestlé“ Sveikatos mokslų instituto ir Jungtinėse Amerikos Valstijose įsikūrusios kompanijos „Waters Corporation“ mokslininkai pradėjo unikalų  tyrimą, kuris vieną dieną galėtų tapti nauja vitaminų kombinacijų parinkimo sistema - kai vitaminai ir maisto medžiagos parenkamos individualiai, pagal konkretaus vartotojo poreikius.

Šiuo metu bendra „Nestlé“ ir  „Waters Corporation“ mokslininkų komanda plėtoja naujos kartos testavimą, kuriuo kūno skysčiuose – kraujyje ir šlapime – matuojamas vitaminų kiekis. Šis testavimas grindžiamas „Nestlé“ Sveikatos mokslų instituto atliktomis maistinių medžiagų ir mikroelementų ekspertizėmis bei „Waters Corporation“ išplėtotomis analitinėmis technologijomis.

Dabartinėse laboratorijose atliekamos maistinių medžiagų biologiniuose pavyzdžiuose analizės nėra pakankamai jautrios, atliekamos labai lėtai ir iš karto gali išmatuoti maistinių medžiagų kiekį tik ribotame molekulių skaičiuje.

Gydytoja dietologė Edita Gavelienė sako, kad tikslūs maistinių medžiagų matavimai būtų labai naudingi, nes leistų kiekvienam žmogui sudaryti individualų valgiaraštį pagal tai, kokių medžiagų trūksta organizmui.

„Visi žinome, kad mūsų organizmams reikia tam tikrų vitaminų. Tikslūs jų kiekio tyrimai leistų kiekvienam pacientui paskirti konkretų maisto racioną, kuris užtikrintų reikalingą maistinių medžiagų balansą. Aš, kaip dietologė, esu už tai, kad reikalingų vitaminų gautume su maistu, o ne gerdami įvairius papildus“, – aiškino E. Gavelienė.

Naujasis  projektas leis išplėtoti naujus metodus, kuriais greitai tiksliai ir aiškiai bus galima matuoti platų maistinių medžiagų spektrą – ypač vitaminų ir su jais susijusių metabolitų. „Nestlé“ Sveikatos instituto mokslininkai šiuos naujus metodus ir naudos kontroliuoti, kaip efektyviai vitaminų prisotintas maistas ir gėrimai veikia atskirus vartotojus ar ligonius.

„Šis darbas mums leis suformuoti išsamų žmogaus maistinių medžiagų situacijos vaizdą, kurį vėliau galėsime tirti, atsižvelgdami į vartotojo amžių, sveikatos būklę, genetinę informaciją ir panašiai. Mes norime suprasti molekulinį ryšį tarp maistinių medžiagų ir jų efekto individo sveikatai“, – sakė „Nestlé“ Sveikatos mokslų instituto vadovas dr. Emmanuel Baetge.

Pasak „Nestlé“ Sveikatos mokslų instituto tyrėjo Serge Rezzi, ateityje šie įrankiai leis geriau apibrėžti specifinius maistinių medžiagų poreikius žmonėms, gyvenantiems skirtingą gyvenimo būdą visame pasaulyje, besilaikantiems skirtingų dietų, išmatuoti jų biologinį atsaką į maistines medžiagas ir atitikti kiekvieno vartotojo ar ligonio maistinių medžiagų poreikius.

 

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: Vitaminai
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Besaikės saulės vonios – kelias į melanomą: kodėl tradicinį deginimąsi reikėtų pamiršti
Nors melanoma tarp vyrų yra trečias pagal paplitimą vėžys, o tarp moterų – antras, į saulės spindulius neretai num...
Patarimai jaučiantiems alergijos simptomus: kaip sumažinti žiedadulkių poveikį sveikatai
Įsibėgėjus pavasariui ir augalams pradėjus barstyti žiedadulkes, Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centro speciali...
Lietuva jau įsigijo sezoninių gripo vakcinų
Balandžio 24–30 dienomis visame pasaulyje minima Pasaulinė imunizacijos savaitė. Šia proga Valstybinė ligonių kasa...
Antsvorio ir nutukimo stigma: kaip visuomenės požiūris apsunkina kelią į sveikatą?
Nors sveikos gyvensenos temos dažnai siejamos su teigiamais pokyčiais, antsvorio turintys ar nutukę jauni žmonės dažnai...
Kauno klinikų endokrinologė: hormonų pusiausvyrą trikdo net kasdieniai įpročiai
Pastaraisiais metais vis daugiau žmonių serga endokrininėmis ligomis, todėl mokslininkų dėmesys krypsta į aplinkoje esan...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų