Du trečdaliai JK parduodamos šviežios vištienos yra užkrėsta Campylobacter bakterija, kuri žmonėms sukelia žarnyno infekciją kampilobakteriozę, atskleidė neseniai dienraščio „The Guardian“ atliktas slaptas tyrimas. Reaguodami į tyrimo rezultatus trys didžiausi šalies prekybos tinklai pradėjo skubiai tirti savo turimas vištienos atsargas.
Penkis mėnesius trukęs slaptas tyrimas atskleidė, jog mėsa paukštininkystės pramonėje yra apdorojama nehigieniškomis sąlygomis. Dvi didžiausios vištienos tiekėjos šalyje –,,2 Sisters Food Group“ ir „Faccenda“ – įtariamos šiurkščiais higienos normų pažeidimais. Skelbiama, kad šiose bendrovėse apdorojant vištieną ant žemės nukritusi mėsa dažnai atgal padedama ant gamybos linijos, pavojingiausios dalys – plunksnos ir viduriai – guli ant žemės ir kaupiasi, kol likusi vištiena yra darinėjama, mėsai plauti naudojamas vanduo nekeičiamas tris dienas, ir taip naudojamas plauti 250 tūkst. vištų.
Gauta informacija paskatino „Tesco“, „Sainsbury’s“ ir „Marks & Spencer“ skubiai patikrinti savo turimas vištienos atsargas ir iš tiekėjų gaunamą produkciją.
Kampilobakteriozė – žmonių ir gyvūnų infekcinė liga. Dažniausiai šia liga užsikrečiama valgant žalią arba nepakankamai termiškai apdorotą mėsą, ypač paukštieną ir jos produktus, geriant nepasterizuotą pieną. Nors šią ligą sukelianti bakterija sunaikinama ruošiant vištieną, kasmet JK kampilobakerioze suserga 280 tūkst. žmonių.
Skelbiama, kad per pastarąjį dešimtmetį rinkoje padaugėjo minėta bakterija užkrėstos vištienos. Tačiau nepaisant kilusio skandalo, Britanijos maisto standartų agentūra dėl paukštininkystės sektoriaus ir kai kurių vyriausybės departamentų spaudimo atsiėmė pažadą įvardinti prekybos tinklus ir tiekėjus, kurių parduodamoje produkcijoje yra didžiausia dalis užkrėstos paukštienos.