Ąžuolo gilės žinomos kaip nemirtingumo simbolis, gyvenimiškos energijos donoras. Dr. David Frawley and dr. Vasant Lad knygoje „The yoga of herbs“ rašo, jog ąžuolo gilės jauną žmogų daro gražų ir ištvermingą, senam grąžina jaunystę, suteikia naujų jėgų.
Gilės yra sutraukiančio ir kartaus skonio. Kartų skonį galima sumažinti mirkant ar termiškai apdorojant.
Kartumas šalina toksinus, valo kraują ir visus organus. Net ir mažas kiekis stimuliuoja virškinimą, valo pieną krūtyse, šalina riebalus ir toksinus, kurie kaupiasi riebalų audiniuose, kaulų smegenyse, limfoje, prakaite, šlapime ir ekskrementuose. Gilės gerina apetitą, potenciją, stabdo kraujavimą, viduriavimą, mažina prakaitavimą, turi priešuždegiminį ir užgydantį poveikį. Padeda esant visų rūšių apsinuodijimams, stiprina dantenas ir mažina dantų skausmą.
Eugenija Šimkūnaitė knygoje „Sveiko gyvenimo receptai“ teigia, jog nenukartintų gilių branduoliuose esantys tanidai turi dezinfekuojančių savybių.
Neabejojama, kad gilių kava – sveikatos šaltinis. Trečdalį arbatinio šaukštelio maltų (galima ir pakepintų) gilių reikia užplikyti puodeliu verdančio vandens, balinti grietinėle ar pienu. Tokia kava stiprinami silpni, baikštūs, mažakraujyste sergantys vaikai. Kūdikiams duodama arbatėlė nuo viduriavimo.
Ąžuolo gilės – puikus košių, blynų prieskonis. Kadaise iš jų kepdavo duoną: gilės sugrūdamos piestose, užplikomos vandeniu, kelis kartus nupilama ir išdžiovinama. Tada iš grūstų miltų užmaišoma tešla.
Maistingumu gilės nenusileidžia daržovėms. Jose yra iki 40 % krakmolo, 5-8 % rauginių medžiagų, iki 5 % riebalų, baltymų, cukraus ir mineralinių medžiagų. Be to, jose gausu kalcio, vitaminų, mikroelementų.
Rinkitės džiovintas, išlukštentas, maltas ąžuolo giles. Jų kokybė įvertinama taip: 100 gramų kokybiškų maltų gilių telpa į 100 ml indelį.
Lietuviško ąžuolo analogas - tikmedis, Indijos ąžuolas (teak tree).
Dar apie skonių savybes
Saldus skonis susideda iš žemės ir vandens elementų, rūgštus - iš žemės ir ugnies, sūrus - iš vandens ir ugnies, aštrus - iš ugnies ir oro, kartus - iš oro ir eterio, rišantis (sutraukiantis) – iš žemės ir oro.
Skoniai skirstomi į dvi grupes. Šaldantys skoniai - saldus, sutraukiantis, kartus. Šildantys- aštrus, rūgštus ir sūrus. Jie turi ugnies ir vandens energijos.
Skoniai dar turi savybę drėkinti arba džiovinti. Džiovina aštrus, kartus ir sutraukiantis skoniai. Drėkina saldus, sūrus ir rūgštus.
Lengvinantys skoniai: rūgštus, kartus, aštrus – jie mažina svorį ir stimuliuoja virškinimą.
Nuotrauka Žilvino Užkuraičio.