Birželį baltais žiedais apsipilanti gudobelė (lot. Crataegus) gali pasitarnauti kaip sveikatinimo priemonė tiems, kurie turi širdies ar kraujospūdžio problemų, kurie prastai miega ar yra pernelyg jautrūs. Apie sveikatinančias šio augalo savybes, jo naudojimą liaudies medicinoje portalui VLMEDICINA.LT pasakoja gydytoja fitoterapeutė-homeopatė Zofija Tikuišienė.
Ji primena, jog šis daugiametis krūmas gyvena iki 300 metų. „Jis labai atsparus, dėl to yra stiprus kaip vaistas“, - sako ji.
Liaudies medicinoje vartojami tiek gudobelės lapai, žiedai, tiek vaisiai. Lapai ir žiedai skinami birželį, saulėtą dieną, džiovinami pastogėje iki 40 laipsnių. Sudžiovintus tinka laikyti metus. Džiovintus vaisius galima laikyti trejus metus.
Žieduose ir lapuose yra flavonidų, organinių rūgščių, mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, seleno ir kt.), vaisiuose - organinių rūgščių, vitamino C, karoteno ir kt. naudingų medžiagų.
Vaistinės savybės. Gudobelė skatina širdies susitraukimus, ramina širdį, plečia kraujagysles, gerina vainikinių kraujagyslių kraujotaką, miegą, mažina kraujo spaudimą, cholesterolio kiekį, mažina nervų sistemos jautrumą, gerina širdies ir veninę bei smegenų kraujotaką, stabdo sklerozės vystymąsi, senėjimo procesą, efektyvi esant pradinei hipertenzijos stadijai.
Lapai ir žiedai yra malonaus skonio ir gali būti vartojami kulinarijoje: verdami piene, daromi drebučiai arba kisieliai. Džiovinti vaisiai sumalami, sumaišomi su javų miltais ir naudojami paplotėliams kepti. Iš skrudintų vaisių daroma kava.
Receptai
Žiedų užpilas. Šaukštas gudobelės žiedų užpilamas stikline 80–90 proc. vandens, 15 min. laikoma verdančio vandens vonelėje. Po to dar 45 min. palaikoma ir geriama po pusę stiklinės tris kartus per dieną.
Vaisių trauktinė. 100 g gudobelės uogų užpilama litru degtinės, palaikoma 14 dienų. Po 20 lašų geriama triskart per dieną esant širdies nepakankamumui, stenokardijai, nerimui, miegui gerinti.
Mišinys širdies nepakankamumui gydyti. 5 dalys gudobelės žiedų, 3 dalys paprastosios takažolės, 2 dalys dirvinio asiūklio. Du arbatinius šaukštelius šio mišinio užpilti stikline karšto vandens, palaikyti 5-10 min. ir vartoti po 4-5 kartus dienoje.