Šeštadienis, 2025.04.12
Reklama

Baltieji ir rudieji ryžiai – kuriuos rinktis?

Emilija Miliauskė ("Kuras kūnui") | Šaltinis: vlmedicina | 2018-04-21 00:12:01

Visų rūšių ryžių didžiąją dalį sudaro angliavandeniai ir šiek tiek baltymų. Riebalų ryžiuose yra itin mažai – nuo 0 iki 2 gramų, priklausomai nuo ryžių rūšies.

© VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

Rudieji ryžiai nuo baltųjų skiriasi tuo, kad jie yra viso grūdo produktas. Šiuose ryžiuose išsaugota ląsteliena ir grūdo gemalas. Gaminant baltuosius ryžius, siekiant išgauti baltą grūdo spalvą, luobelė pašalinama, pašalinamas ir gemalas. Taigi, baltieji ryžiai yra perdirbtas produktas, kuriame likusi itin maža dalis skaidulų ir vertingų medžiagų. Šiuos ryžius drąsiai galima vadinti „tuščiomis kalorijomis“.

Rudieji ryžiai daug vertingesni. Juose gausu skaidulų, antioksidantų, vitaminų ir mineralų. Palyginimui, 100 gramų rudųjų ryžių yra apie 1,8 gramo skaidulų, tuo tarpu baltuosiuose ryžiuose tik 0,4 gramo.

Tikslinga palyginti ir vitaminų bei mineralų kiekį:

Vitaminas B1: rudieji – 6 %, baltieji – 1 %.

Vitaminas B3: rudieji – 8 %, baltieji 2 %.

Vitaminas B6: rudieji – 7 %, baltieji – 5 %.

Manganas: rudieji – 45 %, baltieji – 24 %.

Magnis: rudieji – 11 %, baltieji – 3 %.

Fosforas: rudieji – 8 %, baltieji – 4 %.

Geležis: rudieji 2 %, baltieji – 1 %.

Cinkas: rudieji – 4 %, baltieji – 3 %.

Rudieji ryžiai naudingesni ne tik tiems, kurie nori valgyti sveikiau, bet ir tiems, kurių tikslas palaikyti dailias kūno linijas. Magnis ir skaidulos, esančios ruduosiuose ryžiuose padeda kontroliuoti cukraus lygio kraujyje svyravimus ir mažina 2-ojo tipo diabeto riziką. Tuo tarpu baltieji ryžiai priešingai – diabeto riziką didina. Tam įtakos turi aukštas jų glikeminis indeksas. Suvalgius baltųjų ryžių, cukraus kiekis kraujyje staigiai pakyla. Šių ryžių glikeminis indeksas net 89, tuo tarpu rudųjų – apie 50.

Tikslinga aptarti ir kitas dvi populiarias ryžių rūšis: basmati bei ilgagrūdžius. Šių grūdų glikeminis indeksas taip pat apie 50. Tačiau jeigu ant pakuotės nėra pažymėta, kad tai viso grūdo (angl. whole grain) produktas, tikėtina, kad tai perdirbti, mažiau vertingi ryžiai.

Svarbu paminėti ir tai, kad ruduosiuose ryžiuose gausu lignanų. Lignanai – tai augalinės kilmės medžiagos, kurios pasižymi antibakteriniu, antivirusiniu, priešgrybeliniu, antioksidaciniu ir priešvėžiniu poveikiu. Rudieji ryžiai – puiki prevencinė priemonė, sauganti nuo širdies ligų.

Siekiant, kad rudieji ryžiai būtų geriausiai pasisavinti, rekomenduojama juos pamirkyti 10-12 valandų (galima per naktį) ir tada virti.

Taigi, vietoje baltųjų ryžių, pasirinkus ruduosius, ne tik gausite daugiau skaidulų, vitaminų, mineralų ir antioksidantų, bet ir padailinsite kūno linijas.

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 5 / 5 (1). Jūs dar nebalsavote
(1)
Žymos: ryžiai
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sterilizacija – nematomas, bet svarbus žingsnis rūpinantis pacientų saugumu
Ar kada susimąstėte, kas nutinka su medicinos priemonėmis po operacijos, procedūros ar tyrimo? Pavyzdžiui, kaip paruošia...
Fiksuoti dantų protezai: sprendimas, keičiantis ne tik šypseną, bet ir gyvenimą
Dantų netekimas – ne tik estetinė, bet ir funkcinė bei psichologinė problema, su kuria susiduria daugybė žmonių. N...
Už ekrano – spąstai vaikams, kurių nematome: ko imtis jau dabar?
Reaguodama į pastaruoju metu viešai nuskambėjusius skaudžius įvykius dėl vaikų savižalos ar net mirties atvejų, Sveikato...
Patinimas, diskomfortas, spaudimas – ar tai išvarža?
Su pilvo išvaržomis susiduria įvairaus amžiaus žmonės, dažniausiai – rūkantieji. Įprastai pilvo išvarža staigaus s...
Vilniuje – pirmoji storosios žarnos naviko endoskopinė operacija
Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje atlikta pirmoji sostinėje sudėtinga endoskopinė operacija, kurios metu jaunai pac...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas