Trečiadienis, 2025.04.16
Reklama

Bananus reikia valgyti kasdien

2012-03-20 12:05:29

Bananai – vaisius, labiausiai paplitęs pasaulyje. Šri Lankos gyventojai tiki, kad žaltys Ievą sugundęs ne obuoliu, o bananu. Indijos jogams šie vaisiai yra labai svarbus maistas: jie stiprina organizmą, ypač nervų sistemą, sužadina proto galias. Šią teoriją ne sykį patvirtino jau mūsų laikais mokslininkų atlikti tyrimai.

Algirdo Kubaičio nuotr.

Nors bananai užauga iki 10–15 m aukščio, o jų stiebo skersmuo gali būti net metras, jie nelaikomi medžiais. Tai – daugiametės žolės.

Daugiausia vaisių jos užaugina, kai oro temperatūra – apie 27 °C. Įdomu tai, kad gerai prižiūrimas bananas subrandina net iki 400 vaisių. Jo kekės nukertamos, kol vaisiai dar būna žali.

Bananus verta įtraukti į kasdienį racioną, nes jie itin vertingi mūsų organizmui. Juose yra vitamino C, kuris padeda organizmui nesenti ir kovoti su peršalimu. Bananuose yra vitamino E, todėl nuolat juos valgant stabdomas organizmo senėjimas, oda tampa stangresnė. Tai – puiki profilaktinė priemonė nuo raukšlių. Bananuose esantis vitaminas PP atlieka didelį vaidmenį organizme vykstančiuose medžiagų apykaitos procesuose. Šiuose geltonuose vaisiuose yra vitaminų B1, B2, kalio, kalcio, magnio, fosforo, natrio ir nedaug geležies. Bananai ypač vertingi širdžiai, nes juose yra daug kalio. Jei žmogus suvalgo 3–4 vaisius per dieną, jo organizmas gauna beveik pusę kalio normos, reikalingos parai.

Nuolat valgant bananus sumažėja insulto ir infarkto rizika, taip pat sumažėja tikimybė, kad atsiras skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opų. Ne tik vaisiai, bet ir jų sultys labai naudingos gydant gastritą. Jei skrandžio rūgštingumas padidėjęs, bananų sultys geriamos prieš valgį, jei normalus – po valgio.

Pikantiškas bananų užkandis

0,25 puodelio sviesto arba margarino, 0,6 puodelio rudojo cukraus, 1 šaukštas bananų likerio (nebūtina), 2 šaukštai romo (nebūtina), 2 vidutinio dydžio bananai, maltas cinamonas.

Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą arba margariną. Supilkite rudąjį cukrų ir bananų likerį. Maišydami kepkite, kol cukrus ištirps. Sudėkite supjaustytus bananus ir supilkite romą. Nuolat maišydami kepkite, kol mišinys pradės burbuliuoti. Patiekite vos nukėlę nuo ugnies su prancūziškais skrebučiais, vafliais ar ledais. Galite pabarstyti cinamonu. Degantys kepti bananai 4 bananai, 100 g sviesto, 100 g cukraus, 100 ml stipraus alkoholio. Nepernokusius bananus perpjaukite išilgai, apkepkite juos svieste, kad gražiai parustų. Sudėkite juos į lėkštę, pabarstykite cukrumi, užpilkite romu, brendžiu ar konjaku ir padekite. Alkoholis turi būti gana stiprus, kad degtų.

Bananų uogienė su šokoladu

3–4 prinokę bananai, 1 citrina, 300 g cukraus, 70 g juodojo šokolado, smulkinti muskatų riešutai, cinamonas (nebūtina).

Sutrinkite bananus su išspaustomis citrinos sultimis, suberkite cukrų, pavirkite 5 min. Tada sudėkite šokoladą ir truputį muskatų riešutų. Jei mėgstate cinamoną, galite įberti ir jo. Viską pavirkite dar 5 min. ir atšaldykite. Laikykite šaltai.

Bananų ir obuolių salotos

5 vidutinio dydžio rūgštūs obuoliai, 3 bananai, 2 apelsinai, 1 stiklinė grietinėlės, 2 šaukštai cukraus.

Obuolius nuplaukite, nulupkite žievelę, išskobkite sėklalizdžius ir stambiai sutarkuokite. Bananus nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Nulupkite apelsinus, padalinkite juos skiltelėmis ir supjaustykite gabalėliais. Obuolius ir apelsinus sumaišykite. Į salotinę dėkite bananų sluoksnį, o ant viršaus – obuolių ir apelsinų masę. Viską apipilkite grietinėlės ir cukraus padažu.

Bananų duona

400 g miltų, 80 g margarino, 150 g cukraus, 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių, 3 prinokę bananai, 120 ml sojų pieno, 40 g kapotų graikinių riešutų.

Margariną išlydykite su cukrumi, maišydami suberkite miltus ir kepimo miltelius, tada vieną po kito dėkite visus likusius produktus ir gerai išmaišykite. Stačiakampę pailgą formą ištepkite riebalais, supilkite tešlą ir kepkite iki 150 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 50 min.

valstietis.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: bananai
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kai šventinis stalas tampa iššūkiu skrandžiui: kaip padėti virškinimui per Velykas
Gausus ir sotus Velykų stalas – sena lietuviška tradicija, kuriai ištikimi esame ir šiandien. Vis dėlto gyvenimo b...
Kur kreiptis nemokamos medicinos pagalbos susirgus per šventes
Šeimos medicinos įstaigos jose prirašytiems gyventojams turi užtikrinti, kad šeimos gydytojo komandos paslaugas jie galė...
Gydytojas psichiatras rimtai apie „nerimtą“ ligą
Greitai plaka širdis, krečia drebulys, trūksta oro, kyla mirties baimė. Atrodo, kad tuoj ištiks infarktas. Žmogus kr...
Skauda galvą: ar įmanoma sumažinti skausmą natūraliais būdais?
Galvos skausmas dažnai užklumpa netikėtai ir gali visiškai sujaukti dienos planus. Tokiomis akimirkomis daugelis žmonių...
Net ir mažamečiams tenka šalinti dantis: kodėl situacija tokia bloga
Lietuvoje ėduonis tarp vaikų jau ne vienerius metus laikomas tylia epidemija. Vos poros metų sulaukusiems mažyliams tenk...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų