Ar jau žinote, kokius blynus kepsite rytoj, per Užgavėnes ? Šią dieną blynus valgyti tiesiog būtina, o blynai su uogiene juk taip gardu ne tik per blynų dieną. Kviečiame išbandyti šiuos sveikuoliškus blynelių receptus.
Trijų ingredientų blyneliai
Nuostabaus skonio purūs blyneliai su šokoladu ir šilauogėmis. Be gliuteno. Vegetariški.
Ingredientai blyneliams:
70 g avižų dribsnių be gliuteno
20 ml vandens
2 dideli kiaušiniai
Alyvų aliejaus (kepimui)
Ingredientai šokoladui:
1 1/2 arb.š. neskrudintos kakavos
1 arb.š. agavų sirupo, stevijos, medaus arba 2-3 šviežios datulės be kauliukų
2 arb.š. šalto spaudimo alyvų aliejaus
Gaminimo eiga:
1. Avižų dribsnius sumalti kavamale iki miltų.
2. Atskirti kiaušinių trynius nuo baltymų.
3. Sumaišyti avižų miltus su kiaušinių tryniais ir vandeniu.
4. Kiaušinių baltymus mikseriu suplakti iki standžių putų ir lėtai įmaišyti į tešlą.
Šokolado ingredientus sumaišyti iki vientisos masės.
Blynelius kepti ant alyvų aliejaus iš abiejų pusių. Patiekti su šokoladu ir mėgstamomis uogomis.
Sveikuoliški riešutų blyneliai
Blyneliai be gliuteno, žemo glikeminio indekso. Tinka besilaikantiems žemo angliavandenių kiekio mitybos režimo.
2 porcijos:
60 g migdolų miltų
60 g kokosų miltų
1 arb.š. kokosų aliejaus (dedame į tešlą)
150 ml namų gamybos migdolų pieno*
100 ml vandens
4 dideli kiaušiniai
Galima įdėti stevijos, cinamono, neskrudintos kakavos arba vanilės (pasirinktinai)
1. Sumaišyti visus tešlos ingredientus. Leisti tešlai pastovėti 10-15 min.
2. Ant įkaitusio alyvų aliejaus šaukštu formuoti nedidelius blynelius.
3. Apversti atsargiai plona blynų mentele (tešla trapi.
4. Per sietelį papudruoti kokosų miltais ir patiekti su mėgstamomis uogomis.
*50 g migdolų pamirkyti per naktį, ryte perplauti, suplakti maisto plaktuvu su 200 ml vandens ir perkošti per sietelį.
Išspaudos puikiai tiks su uogomis sveikam užkandžiui ar į įvairius desertus bei kepinius.
Purūs saldžių bulvių blynai su cinamonu
2 porcijoms reikės:
2 saldžių bulvių (apie 250 g)
2 kiaušinių
15 g kokosų miltų
15 g migdolų miltų
1/2 arb.š. cinamono
Žiupsnelio jūros druskos
60-80 ml vandens arba migdolų pieno
Kokosų aliejaus kepimui
Gaminimo eiga:
1. Saldžias bulves nuskusti, supjaustyti ir išvirti nedideliame kiekyje vandens.
2. Nupilti vandenį ir sutrinti bulves šakute iki košelės. Atvėsinti.
3. Dubenyje suplakti visus blynų ingredientus.
4. Leisti tešlai pastovėti apie 20 min.
5. 1 kupinas šaukštas tešlos 1 blynui. Blynai nedideli.
6. Kepti 4 min vieną pusę ant nedidelės ugnies. Po poros minučių plona blynų mentele atkelti nuo dugno ir lengvai pastumdyti į šonus, kad neprisviltų, uždengus dangčiu dar pakepti. Atsargiai dviem mentelėm apversti (blynai trapūs) ir dar 2 min kepti kitą pusę.
7. Iškeptus blynus per sietelį "papudruoti" kokoso miltais ir cinamonu.
Grikių miltų ir ispaninio šalavijo sėklų blyneliai
Tai blyneliai be pieno, kiaušinių ir gliuteno. Augalinės kilmės, tad puikiai tiks veganams.
Jums reikės:
1 puodelio grikių miltų,
1/2 puodelio migdolų pieno,
1 didelio banano,
Žiupsnelio jūros druskos,
3 aš chia (ispaninio šalavijo sėklų),
1 aš kokosų aliejaus
Gaminimo eiga:
1. Chia sėklas užpilti vandeniu santykiu 1:3 ir pabrinkinti apie 10-15 min.
2. Suplakti visus ingredientus maisto plaktuvu, leisti tešlai pastovėti apie 10 min. ir kepti blynelius ant įkaitusio kokosų ar alyvų aliejaus.
3. Patiekti su mėgstamais vaisiais ar uogomis
Šokoladiniai ir vaniliniai smaližių bleneliai
Be gliuteno, žemo glikeminio indekso.
Ingredientai 2 porcijoms:
60 g migdolų miltų
60 g kokosų miltų
1 valg.š. kokosų aliejaus (dedame į tešlą)
200 ml namų gamybos migdolų pieno*
50-80 ml vandens
4 dideli kiaušiniai
Keli lašeliai eklogiško vanilės ekstrakto
1 valg.š. neskrudintos kakavos miltelių
Galima įdėti stevijos (nebūtinai)
Alyvų aliejaus kepimui
Gaminimo eiga:
1. Sumaišyti visus tešlos ingredientus. Leisti tešlai pastovėti 10-15 min. Kuo ilgiau pastovės - tuo bus tvirtesnė ir lengviau kepti blynelius.
2. Padalinti tešlą į du dubenėlius ir vieną sumaišyti su neskrudintos kakavos milteliais, o kitą - su vanile.
2. Ant įkaitusio alyvų aliejaus šaukštu formuoti nedidelius blynelius. 1 blyneliui - 1 kupinas valg.š. tešlos.
3. Apversti atsargiai plona blynų mentele (tešla trapi).
4. Per sietelį papudruoti kokosų miltais ir patiekti su mėgstamomis uogomis.
*50 g migdolų pamirkyti per naktį, ryte perplauti, suplakti maisto plaktuvu su 250 ml vandens ir perkošti per sietelį.
Išspaudos puikiai tiks su uogomis sveikam užkandžiui ar į įvairius desertus bei kepinius.
Natūralus uogų džemas
Argi ne puiku iškeptus blynus pagardinti skania namine uogiene ? O jei ji sveikuoliška? Tada dar geriau.
Džemui reikės vos dviejų ingredientų:
1. 150-200 g šaldytų juodųjų serbentų (arba kitų uogų)
2. Stevijos ekstrakto pagal skonį (arba agavų sirupo, medaus). Pasaldinimui tinka ir šviežios datulės.
Gaminimo eiga:
1. Ant mažos ugnies keptuvėje kaitinti uogas kartu su stevija nuolat maišant apie porą minučių, kol lengvai suminkštės ir atsiras skysčio. Jei uogas jau eina trinti - kaitinti pakaks.
2. Sudėti į maisto plaktuvą ir sutrinti iki vientisos masės.
Tokią uogienę lengvai ir greitai galite pasigaminti iš įvairių turimų uogų.
Galima pagardinti vanilės ekstraktu, cinamonu.