Pirmieji pavasariniai grybai bobausiai - gurmanų grybai, tačiau juos reikėtų vartoti labai atsakingai.
Apsinuodijus, dažniausiai pykina, jaučiamas silpnumas, galvos skausmas, kartais vemiama, viduriuojama, prasideda pilvo skausmai, sunkiais atvejais galima gelta, traukuliai, koma ir kepenų nepakankamumas. Pirmieji simptomai atsiranda, praėjus 2-12 val. po apsinuodijimo (besimptomis laikotarpis – iki 50 val.).
Šiuos grybus galima valgyti, tačiau reikia tinkamai paruošti. Valgant bobausius pirmą kartą, mikologai rekomenduoja suvartoti tik labai nedidelį kiekį, pvz., pusę kepurėlės, tam, kad būtų galima pasitikrinti savo jautrumą šiems grybams. Nors toks jautrumas būdingas tik labai nedidelei daliai žmonių, tačiau jei šių grybų paragauja jautrus žmogus, jam greičiausiai prisireiks medicininės pagalbos. Tokio pat atsargumo reiktų laikytis ir duodant šių grybų ragauti vaikams, nes metabolinis jautrumas jiems nėra paveldimas.
Siekiant išvengti neigiamo bobausių poveikio, specialistai pataria:
• Rinkti tik gerai pažįstamus grybus.
• Surinktus grybus apdoroti tą pačią dieną.
• Nevalgyti, neragauti žalių (nevirtų) bobausių.
• Prieš vartojimą ne mažiau kaip tris kartus po 15 minučių pavirti keičiant vandenį, nuovirą būtina nupilti.
• Nuoviro negalima naudoti sriuboms, padažams ruošti ir panašiai.
• Verdant bobausius vėdinti patalpą, nes nuodai labai lakūs ir galima apsinuodyti prisikvėpavus garų.
• Grįžus iš miško ir sutvarkius grybus, būtina nusiplauti rankas.
• Džiovinant bobausius, juose esantis giromitrinas suyra ir išgaruoja, tad po 2 mėnesių džiovintus grybus galima vartoti maistui.
Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas