Šis svarbus atradimas gali iš esmės pakeisti kai kurias cukriniu diabetu sergančių ligonių mitybos rekomendacijas.
Mokslininkai tiriamosioms pelytėms davė gerti vandens su kasdieną vartojamais saldikliais, kurių kiekvienas galime nusipirkti parduotuvėje. Į vandenį buvo dedama normali saldiklių dozė, pelytės buvo taip pat suskirstytos į grupes pagal gaunamų saldiklių rūšis.
Palyginamojoje grupėje buvo pelytės, kurioms duota vandens su įprastu cukrumi – gliukoze, ir pelytės, gavusios įprastą nesaldintą vandenį.
Po 11 savaičių pelytėms, gavusioms vandenį su saldikliais, nustatyta sutrikusi tolerancija gliukozei - cukrinio diabeto pradžia.
Kito tyrimo metu ta pati mokslininkų grupė pelytėms skyrė daug riebalų turintį maistą ir vandenį, saldintą cukrumi, arba vandenį su sacharinu. Šioje grupėje po penkių savaičių taip pat nustatytas prasidedantis cukrinis diabetas, pelytės, gavusios vandenį su cukrumi, liko sveikos.
Tyrimo rezultatai labai suglumino, kadangi saldikliai nepatenka į organizmą, didžioji dalis jų pasišalina iš žarnyno nepakitę.
Pakartojus eksperimentą pelytėms buvo papildomai skiriami antibiotikai, šiuo atveju jos liko sveikos. Padaryta išvada, kad esminis faktorius šioje situacijoje yra žarnyno bakterijos, kurios negaudamos gliukozės dėl saldiklių poveikio sutrikdo viso organizmo veiklą ir šitaip skatina cukrinio diabeto išsivystymą.
Šaltinis
Nature 2014, 514, 181-186