Juodasis šokoladas turi kraujospūdį mažinantį ir kraujo lipidus reguliuojantį poveikį, kuris yra svarbus ne tik širdies ir kraujagyslių sistemos ligų (ŠKL) prevencijai. Jo ilgalaikis ir pastovus vartojimas gali tapti strateginis, siekiant išvengti brangiai kainuojančių sunkių sveikatos būklių, - mano naujos australiečių studijos autoriai. Tam šokoladas turi būti juodas, turėti mažiausiai 60-70 proc. kakavos ar praturtintas polifenoliais.
Mažesnė insulto tikimybė
Juodasis šokoladas, gaminamas iš kakavos pupelių, turi polifenolių, specifinių flavonoidų, kurie pasižymi antihipertenziniu, antimikrobiniu, priešuždegiminiu, metaboliniu, taigi ir kardioprotekciniu poveikiu. Naudingas efektas pasiekiamas bioaktyvinant azoto oksidą, kuris veikia kaip kraujagysles atpalaiduojantis faktorius, mažina trombocitų aktyvumą, turi įtakos insulinio rezistencijai ir kraujo lipidams. Šokoladas sumažina bendro cholesterolio, mažo tankio lipoproteinų („blogojo“ cholesterolio) kiekį bei padidina didelio tankio lipoproteinų („gerojo“ cholesterolio) kiekį, o malonumas valgant šokoladą sudaro dalį jo gydomojo efekto.
Anksčiau vykdytos britų studijos parodė, kad individai, kurie valgo daugiau šokolado, turi 37 proc. mažesnę riziką sirgti ŠKL ir 29 proc. mažesnę riziką sirgti insultu. Švedų studijos antrina, kad reguliariai vartojant bent dvi šokolado plyteles per savaitę insulto rizika sumažėja 20 proc. Juodasis šokoladas mažina kraujospūdį, bet jo poveikis yra sąlyginai trumpas ir siekia daugiausiai 18 savaičių.
Atsipirktų ir ekonomiškai
Šio tyrimo tikslas buvo nustatyti ilgalaikio ir pastovaus šokolado vartojimo veiksmingumą žmonėms, turintiems metabolinį sindromą ir didelę riziką sirgti ŠKL. Taip pat įvertintas sąnaudų efektyvumą, taikant šokolado terapiją. Tyrime buvo taikomas „geriausio atvejo“ analizės metodas panaudojant statistinį Markovo modelį.
Buvo ištirta 2013 žmonių: pacientai buvo sąlyginai jauni (vidutinis amžius 53,6 m), turėjo didelę riziką sirgti ŠKL ir metabolinį sindromą (vidutinis sistolinis kraujospūdis 141,1 mmHg, bendras cholesterolis 6,1 mmol/L ir vidutinė liemens apimtis 100,4 cm). Tačiau ŠKL ar diabetu jie dar nesirgo ir nevartojo antihipertenzinių medikamentų.
Nustatyta, kad dešimt metų kasdien vartojant juodąjį šokoladą (polifenolio kiekis ekvivalentiškas 100 g juodojo šokolado) ŠKL skaičių galima sumažinti 85 (10-iai tūkst. populiacijos) ir mirčių nuo ŠKL (tarp jų nuo miokardo infarkto ir insulto) – 15 (10 tūkst. populiacijos. Darant prielaidą, kad kiekvienas, turintis metabolinį sindromą, per metus juodajam šokoladui išleistų 42 JAV dolerius, vienos išgelbėtos gyvybės kaina būtų 52 500 dolerių.
Niekas netikės?
Remiantis statistiniais duomenimis, yra apskaičiuojamas sveikatos apsaugos priemonių ir intervencijų rentabilumo rodiklis: jei vaistas ar intervencija kainuoja mažiau nei 25 tūkst. dolerių, jie yra labai rentabilūs, jei daugiau kaip 100 tūkst. dolerių – priemonė ar intervencija yra visiškai nerentabilūs. Tokiu būdu studijos autoriai nori įrodyti, kad juodasis šokoladas, kaip sveikatą veikianti priemonė, yra rentabili. Jei nustatyto režimo vartojant juodąjį šokoladą laikytųsi 80 proc. individų, šią strategiją būtų galima laikyti efektyvia. Tačiau, deja, teigia autoriai, tai
nėra taip įtikinama, kaip medikamentų vartojimas.
Mokslininkai padarė išvadą, kad kraujospūdį ir cholesterolį mažinantis juodojo šokolado efektas yra naudingas ŠKL prevencijai metabolinį sindromą turintiems žmonėms. Todėl kasdieninis jo vartojimas gali būti efektyvi ŠKL prevencijos priemonė šiai populiacijai.
Kakava – ne kakavos sviestas
Gydytoja dietologė Žana Antonova „Vakarų Lietuvos medicinai“ patvirtino, jog atlikta daug mokslinių tyrimų, kurie patvirtina teigiamą juodojo šokolado poveikį sveikatai, ypač širdies ir kraujagyslių sistemai.
Norint išsirinkti geros kokybės šokoladą parduotuvėje dietologė patartų pirmiausia atkreipti dėmesį į kakavos kiekį jame. Tikrasis juodasis šokoladas turi turėti ne mažiau kaip 60-70 proc. kakavos, o ne kakavos sviesto ar kito ingrediento.
Ar įmanoma įgyti priklausomybę nuo šokolado? „Juodojo šokolado neįmanoma suvalgyti daug. Dažniausiai priklausomybė nuo šokolado - daugiau pieniško nei juodojo - ir kitų saldumynų vystosi tiems, kurių mityba yra nesubalansuota, nevisavertė. Šokoladas turi stimuliuojančios medžiagos teobramino, bet jo kiekis per mažas, kad išsivystytų priklausomybė“, - atsakė dietologė.
vlmedicina.lt
Šaltinis
Pauline Anderson, More Evidence Dark Chocolate Is Cardioprotective, BMJ, May 31, 2012.
Michael O`Riordan, Chocolate Good for the Heart and Brain, BMJ, August 29, 2011
Ella Zomer; Alice Owen; Dianna J Magliano; Danny Liew; Christopher M Reid, The Effectiveness and Cost Effectiveness of Dark Chocolate Consumption as Prevention Therapy in People at High Risk of Cardiovascular Disease, BMJ, Juni 7, 2012