Penktadienis, 2025.04.25
Reklama

Dieta be gliuteno. Ar ji iš tiesų naudinga?

VLMEDICINA.LT | Šaltinis: vlmedicina | 2016-10-05 00:02:56

Vis daugiau ir daugiau žmonių renkasi begliutenę dietą. Ar tai tapo tiesiog madinga? O gal daugėja netoleruojančiųjų gliuteno? Šį klausimą kelia portalas iflscience.com.

© VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) asociatyvioji nuotr.

Paprastas atsakymas – ne. Tik apie 1 proc. amerikiečių iš tiesų serga celiakija, arba gliutenine enteropatija – genetine liga, pasireiškiančia netolerancija grūdų baltymui gliadinui (gliuteno frakcija) ir sukeliančia imuninį uždegimą plonųjų žarnų gleivinėje. Ligos simptomai atsiranda nuo struktūrinio gleivinės pažeidimo, jei valgomuose produktuose yra rugių, kviečių ir miežių baltymų, ir sukelia malabsorbciją (sutrikusios įsiurbties sindromą).

Neseniai publikuotoje studijoje teigiama, kad nuo 2009 m. sergamumas šia liga išliko nepakitęs. Ir nors ne vienas žmogus tikina nesergąs celiakija, bet esąs „jautrus“ gliutenui, 2013 metais Monašo universitete (The Monash University) atliktas tyrimas rodo, kad tai greičiausiai netiesa. Tad kas pasikeičia, kai sveikas žmogus nustoja vartoti gliuteno turinčius produktus?

Profesorius, knygos „Gliuteno melas“ („The Gluten Lie“) autorius Alan Levinovitz iš James Madison‘o universiteto (The James Madison University) teigia, kad visa ko pagrindas – psichologinio įsitikinimo ir elgesio pokyčių mišinys. Knygoje išspausdintas interviu su minėto universiteto gastroenterologijos klinikos vadovu Peteriu Gibsonu, taip pat dirbusiu 2013-ųjų metų tyrime. P.Gibsono nuomone, tikroji priežastis, kodėl žmonės, atsisakę gliuteno turinčių produktų, jaučiasi sveikesni, yra paprasčiausiai pakeista mityba: „Aš tuo įsitikinau šimtus kartų, netgi stebėdamas savo šeimos narius. Kas nutinka? Kai žmonės supranta, kad valgo per daug greito maisto, per dažnai vartoja pusfabrikačius ir apskritai maitinasi nesveikai, jie, paskaitę pranešimus spaudoje, matydami įvairias reklamas televizijoje ar atskirus stendus parduotuvėse su produktais, kurių etiketėse puikuojasi „gluten-free“, ima pirkti ir daugiau šviežių daržovių, dažniau gaminti maistą namie bei apskritai gyventi sveikiau. Kitais žodžiais tariant, kai jie išbraukia gliuteno turinčius produktus iš savo valgiaraščio ir atrodo, kad dėl to jie neteko keleto kilogramų nereikalingo svorio, gali būti, kad tai lėmė 500 kitų priežasčių. Kaltinti gliuteną yra paprasta, nors iš tiesų egzistuoja šimtai kitų „blogybių“, kurių atsisakius savijauta pagerėja. Tokia yra karti tiesa“.

„Kuomet kalba pasisuka apie jautrumą maisto produktams ir alergijas, žmonės stebėtinai dažnai yra linkę patys sau nusistatyti diagnozes. Žinoma, niekas nenori pagalvoti, kad nauda, kurią sukėlė gliuteno vengimas, gali būti... tik psichologinė“, – komentavo A. Levinovitz.

Beje, kartais iš tiesų labai sudėtinga tai, ką valgome, susieti su psichologiniais simptomais. Ne viena studija parodė, kad neretai bevalgydami mes „pamirštame“, ką valgome, taip pat dažnai klystame, spręsdami, kas sveika, o kas ne. Todėl geriausia būtų pasikliauti mokslu, o sunegalavus visada kreiptis į gydytoją.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Besaikės saulės vonios – kelias į melanomą: kodėl tradicinį deginimąsi reikėtų pamiršti
Nors melanoma tarp vyrų yra trečias pagal paplitimą vėžys, o tarp moterų – antras, į saulės spindulius neretai num...
Patarimai jaučiantiems alergijos simptomus: kaip sumažinti žiedadulkių poveikį sveikatai
Įsibėgėjus pavasariui ir augalams pradėjus barstyti žiedadulkes, Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centro speciali...
Lietuva jau įsigijo sezoninių gripo vakcinų
Balandžio 24–30 dienomis visame pasaulyje minima Pasaulinė imunizacijos savaitė. Šia proga Valstybinė ligonių kasa...
Antsvorio ir nutukimo stigma: kaip visuomenės požiūris apsunkina kelią į sveikatą?
Nors sveikos gyvensenos temos dažnai siejamos su teigiamais pokyčiais, antsvorio turintys ar nutukę jauni žmonės dažnai...
Kauno klinikų endokrinologė: hormonų pusiausvyrą trikdo net kasdieniai įpročiai
Pastaraisiais metais vis daugiau žmonių serga endokrininėmis ligomis, todėl mokslininkų dėmesys krypsta į aplinkoje esan...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų