Ketvirtadienis, 2024.11.21
Reklama

Dietologė patarė, kokie užkandžiai kelionių metu vertingiausi + receptas

Pranešimas žiniasklaidai | Šaltinis: vlmedicina | 2018-06-19 10:30:32

Poilsis prie jūros ar ilgai laukta kelionė gali tapti tikru iššūkiu, jei pritrūks energijos, ar dar blogiau – apsinuodysime. Lietuvos dietologų draugijos prezidentė, medicinos mokslų daktarė Rūta Petereit pataria, kaip išlikti sveikiems kelionių metu, ir kokie užkandžiai puikiai tiks visai šeimai išsiruošus prie jūros, iškylauti, ar į ilgą kelionę automobiliu.

© Pixabay.com

Pataria vengti pieno produktų ir arbūzo

Eksperimentuoti su mityba karštuoju metų laiku tikrai pavojinga. Dėl šios priežasties dr. R. Petereit pataria atsakingai pasiruošti užkandžius ruošiantis atostogoms. Nors žiemą mūsų organizmui puikiai tiko pieno produktai, jei išsiruošėte į dienos, ar ilgiau truksiančią iškylą –vasarą derėtų jų vengti, o švieži vaisiai gali sugesti per kelias valandas. Vienas iš pavyzdžių – pjaustytas arbūzas. Tai vienas netinkamiausių užkandžių gamtoje, nes prasidėjus rūgimo procesui galime apsinuodyti.

,,Vykstant į kelionę, gamtą, žygį, reikėtų apmąstyti, kiek laiko ji truks. Jei kelias valandas – pakaks užkandžių. Jei ilgesniam laikui, svarbu pasiimti tik gerai termiškai apdorotus produktus. Jei planuojate kepti mėsą, ji turi būti gerai pamarinuota ir kepti ne žemesnėje nei 180 laipsnių temperatūroje“, – pabrėžė dr. Rūta Petereit.

Išskyrė penkis naudingiausius užkandžius vasarai

R. Petereit pažymi, kad užkandžiai kelionėje turi suteikti energijos, sotumo jausmą ir tikti visai šeimai. Tad užkandžių dėžutėje vietos rasti verta džiovintiems vaisiams, riešutams, pilno grūdo produktams, daržovėms ir keletui šviežių vaisių. Kodėl?

Džiovinti vaisiai ir uogos naudingas užkandis, nes gali suteikti energijos. Datulės, abrikosai, slyvos, razinos, vyšnios naudingos dėl juose esančių antioksidantų, mineralų, natūralaus cukraus, vitamino E, kuris yra gyvybiškai svarbus apsaugant ląsteles nuo laisvųjų radikalų sukeltos žalos. Tai ypač svarbu vasarą, kai saulė yra stipriausia.

Verta nepamiršti ir egzotiškųjų džiovintų uogų. Goji uogose gausu vitamino A, C, geležies, cinko, vario ir antioksidantų. Šiose uogose esantys baltymai ir skaidulos padeda ilgiau išlaikyti sotumo jausmą, todėl tai puikus užkandis keliaujantiems. Džiovintos spanguolės taip pat labai geras maistinių medžiagų šaltinis. Jos itin vertinamos dėl jose esančio didelio vitamino C kiekio, kuris svarbus mūsų imunitetui. Žinoma, svarbu atkreipti dėmesį, kad džiovintuose vaisiuose nebūtų pridėtinio cukraus.

Riešutai – puikus pasirinkimas dėl jų įvairovės bei patogumo - net karštą dieną jie išliks gardūs ir maistingi. Migdolai, anakardžiai, bertoletijos, lazdyno, graikiniai riešutai turi daug baltymų, kurie suteiks sotumo jausmą. Juose taip pat gausu gerųjų riebalų, vitaminų ir mineralų. Pasak R. Petereit, geriausia rinktis nesūdytus, ekologiškus riešutus. Riešutus vertingiausia valgyti pirmoje dienos pusėje, nes vakare jie gali apsunkinti virškinimą. Užkandžiaujant patariama suvalgyti ne daugiau nei saujelę riešutų per dieną.

Viso grūdo gaminiai – trapučiai, lazdelės, viso grūdo bandelės. Naudingi dėl juose esančių skaidulinių medžiagų, kurios suteiks sotumo ir pagerins virškinimą. 100-ame gramų produkto turėtų būti daugiau nei 5 gr. skaidulinių medžiagų ir mažiau nei 5 gr. cukraus. Grūdiniai produktai puikiai tiks sumuštiniams ruošti. R. Petereit pataria išsiruošus į kelionę pasiimti pilno grūdo bandeles, plėšytų salotų lapus, mažų agurkų ir pomidorų. Nepjaustytos daržovės išlaikys savo skonį ir formą ilgiau nei pjaustytos.

Šviežios daržovės. Kelionei, žygiui, ruošiantis ilgiau nei kelias valandas praleisti prie jūros, naudinga pasiimti plautų, mažų ar pjaustytų morkų, agurkų, pomidorų. Šios daržovės tiks ir užkandžiauti, ir prie sumuštinių.

Švieži vaisiai, kaip ir daržovės, turėtų būti nepjaustyti. Geriausiai tiks obuoliai, kriaušės, persikai. Tačiau prieš pradedant jais gardžiuotis, R. Petereit pataria atkreipti dėmesį, ar neprasidėjo rūgimo procesas.

Naudingi užkandžiai taip pat ir sėklos, pavyzdžiui, moliūgų ir saulėgrąžų sėklos yra geras sveikų riebalų, skaidulų ir baltymų šaltinis, tad suteiks energijos. Sėklose taip pat yra mangano, magnio, fosforo ir cinko.

Sausainiai su sėklomis be miltų ir cukraus

Ingredientai:

1 kiaušinio baltymas

1 šaukštas medaus

1 bananas

½ puodelio saulėgrąžų sėklų

⅓ puodelio moliūgų sėklų

¼ puodelio sezamo sėklų

⅓ puodelio riešutų

Gaminimo eiga:

Įkaitinkite orkaitę iki 150 ° C.

Išplakite kiaušinio baltymą. Sutrinkite bananą, įmaišykite medų, tuomet suberkite sėklas ir riešutus. Dėkite po šaukštą ant kepimo popieriaus. Kepkite 15 minučių 160 laipsnių orkaitėje, tuomet 10 minučių kepkite 120 laipsnių orkaitėje. Leiskite visiškai atvėsti ir skanaukite. Jei norite traškesnių sausainių, į mišinį patariama nedėti banano.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Dantų priežiūra vyresniame amžiuje reikalauja dar daugiau dėmesio ir pastangų
Kad galėtume džiaugtis sveikais, tvirtais dantimis, turime jais tinkamai rūpintis nuo pat mažumės bei visą gyvenimą. Ne...
Empatijos galia: pasirinkimo gyventi kibirkštį gali įžiebti nuoširdus pokalbis
Kreiptis pagalbos nėra gėdos ar silpnumo požymis – priešingai, tai rodo rūpestį savo emocine sveikata ir gyvenimo...
Priklausomybių specialistai: nekaltų svaiginamųjų medžiagų nebūna
Nors neretai linkstama manyti, jog nikotinas ar alkoholis ne tokia skaudi blogybė kaip narkotikai, vis dėlto bet kokios...
Gimdos polipai: nors gerybiniai, ne tokie jau nekalti
Apskaičiuota, kad viena iš 10 moterų savo gimdoje turi polipų – nepiktybinių gimdos gleivinės išaugų, įs...
Sergančiųjų diabetu skaičius Lietuvoje sparčiai auga: kaip jo išvengti ir kaip padėti sergančiajam
Pasaulyje 1 iš 11 suaugusiųjų serga cukriniu diabetu. Lietuvoje cukriniu diabetu serga apie 5 proc. visų gyventojų. Higi...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų