Ketvirtadienis, 2024.11.21
Reklama

Dietologė perspėja: auganti problema – besaikis užkandžiavimas

Šaltinis: vlmedicina | 2021-05-04 10:07:42

Dėl karantino persikėlus dirbti iš namų bei pakitęs bendras dienos režimas turėjo didelės įtakos ir pasikeitusiems žmonių mitybos įpročiams. Specialistų teigimu, tendencija aiški – priaugome daugiau svorio, o išlaikyti griežtą režimą darosi vis sudėtingiau, todėl ypač svarbiais čia tampa užkandžiavimo įpročiai. 

Riešutai
Riešutai / Asociatyvioji nuotr.

Tendencija – svorio augimas

Pasak gydytojos dietologės Eglės Kliukaitės-Sidorovos, metai, praleisti karantine, turėjo lemiamų pasekmių mūsų mitybos įpročiams: „Susitvarkyti su iššūkiais ne visiems buvo lengva. Praradus aiškų mitybos režimą, kai dirbant iš namų nebeliko aiškių taisyklių ir atsirado mažiau planavimo, pavyzdžiui, nebeapgalvojame, kokia bus kitos dienos maisto dėžutė, o įvairiausi užkandžiai tiesiai po ranka, pastebima tendencija, jog per šiuos metus dauguma žmonių priaugo svorio. Tam įtakos turėjo ir sumažėjęs fizinis aktyvumas“, pasakoja gydytoja.

Dietologė atkreipia dėmesį, jog pagrindinė to priežastis – ne visiems vienodai sekėsi persiorientuoti ir išlaikyti pagrindinių valgių režimą. Dirbant iš namų dažnai užsimirštame ir pietums skirtu laiku dirbame, tuomet valgymas vakare natūraliai tampa spontaniškesnis ir gausesnis: „Esant tokiam nereguliariam valgymo dažniui susiduriame su virškinamojo trakto negalavimais, refliuksu, pilvo pūtimu. Jei prisivalgome vakare gali nukentėti ir miego kokybė“, – pasekmes įvardija gydytoja.

Pasak gydytojos E. Kliukaitės-Sidorovos, suprastėjusiai mitybai karantino metu įtakos turėjo ir žmonių emocinė būsena: „Visuomet skatiname žmones neskubėti valgyti, susikoncentruoti, atskirti darbą ir valgymą ar kitą veiklą. Pastovi įtampa, nuovargis turi įtakos nereguliariai mitybai, ir, priešingai, nuobodžiaujantiems žmonėms maistas neretai tampa nuobodulio malšintoju. Taip pat labai svarbu įvertinti, ar turime pakankamai fizinės veiklos, kuri malšina stresą, nerimą, įtampą. Norint jaustis gerai svarbi tvarka, režimas, dienotvarkė – kai kūne yra tvarka, tuomet ir mintys kitaip dėliojasi, darbus kitaip planuoji“, – įsitikinusi gydytoja.

E. Kliukaitės-Sidorovos teigimu, karantinas išryškino ir teigiamų pokyčių, pavyzdžiui, daugiau žmonių maistą pradėjo gaminti namuose, taip pat daugiau dėmesio ėmė skirti pusryčiams.

Užkandžiavimo kriterijus – paprastumas

Itin opia problema karantino metu, pasak E. Kliukaitės-Sidorovos, tapo besaikis užkandžiavimas: „Dažna klaida, kurią darome dirbdami iš namų – prieš akis pasidedame įvairiausių užkandžių, kuriais imame mėgautis spontaniškai. Todėl labai svarbu pasirinkti tuos, kurie savo sudėtimi palankiausi sveikatai, taip pat atkreipti dėmesį į kiekius ir vartojimo įpročius. Geras užkandis yra suplanuotas, todėl reikia stengtis namų darbo stalo neapkrauti įvairiomis pagundomis“, – patarimais dalijasi gydytoja.

Nors užkandžių spektras gali būti gana įvairus, svarbiausias kriterijus užkandžiams, pasak ekspertų – paprastumas: „Užkandį turi būti lengva neštis su savimi, jis neturėtų būti lengvai gendantis. Užkandžiai tikrai gali tapti mūsų valgymo režimo dalimi, jei tai yra apgalvotas ir suplanuotas maistas. Šiandien puikiu užkandžiu gali tapti tiesiog švieži vaisiai, uogos, daržovės, džiovinti vaisiai, kurie jau parduodami ir be pridėtinio cukraus, riešutai, sėklos. Renkantis kelių produktų derinius, užkandis galėtų būti vaisių, riešutų ir sėklų batonėliai, duonos riekelė su riešutų sviestu, natūralaus jogurto indelis, pagardintas riešutais ir uogomis“, – tinkamus užkandžius įvardijo gydytoja.

Riešutų ir džiovintų vaisių gamintojos „Arimex“ kokybės vadovė Irena Laginauskienė atkreipia dėmesį, jog ne vienerius metus darytos vartotojų apklauso rodo, kad užkandžių racione riešutai ir džiovinti vaisiai yra dažniausiai lietuvių vartojamas produktas: „Lietuviai riešutus ir džiovintus vaisius perka reguliariai ir valgo bent kartą per savaitę. Pandemijos metu žmonių sąmoningumas sveikų užkandžių poreikiui tik išaugo, todėl, pavyzdžiui, džiovinti vaisiai be pridėtinio cukraus jau tapo norma, o ne išimtimi. Viena iš didžiausių pastarojo meto tendencijų – augantis imuninę sistemą stiprinančių, energiją palaikančių ir palankių virškinimo sistemai maisto produktų populiarumas“, – apie tendencijas pasakoja ekspertė.

I. Laginauskienės teigimu, riešutuose ir džiovintuose vaisiuose yra daug maistinių medžiagų, įskaitant skaidulas, nesočiuosius riebalus, augalinius baltymus, vitaminus ir mineralus, kurie padeda išlaikyti aukštesnį energijos lygį, o vitaminas A, B6, selenas, cinkas, geležis prisideda prie normalios imuninės sistemos funkcijos palaikymo, todėl būtent šiuos produktus dietologai įtraukia į mūsų užkandžių racioną.

Užkandžiaujant svarbūs kiekiai – vidutiniškai pasirinktinai pakanka suvalgyti saujelę riešutų (30-40 g.) ar 200 g. daržovių, 1 vaisių iki 200 g. uogų ir 60 g. džiovintų vaisių be pridėtinio cukraus, nedidelį indelį natūralaus jogurto.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Empatijos galia: pasirinkimo gyventi kibirkštį gali įžiebti nuoširdus pokalbis
Kreiptis pagalbos nėra gėdos ar silpnumo požymis – priešingai, tai rodo rūpestį savo emocine sveikata ir gyvenimo...
Priklausomybių specialistai: nekaltų svaiginamųjų medžiagų nebūna
Nors neretai linkstama manyti, jog nikotinas ar alkoholis ne tokia skaudi blogybė kaip narkotikai, vis dėlto bet kokios...
Gimdos polipai: nors gerybiniai, ne tokie jau nekalti
Apskaičiuota, kad viena iš 10 moterų savo gimdoje turi polipų – nepiktybinių gimdos gleivinės išaugų, įs...
Sergančiųjų diabetu skaičius Lietuvoje sparčiai auga: kaip jo išvengti ir kaip padėti sergančiajam
Pasaulyje 1 iš 11 suaugusiųjų serga cukriniu diabetu. Lietuvoje cukriniu diabetu serga apie 5 proc. visų gyventojų. Higi...
Ką daryti, kad medicinos įrangos pardavimų valdymas būtų efektyvesnis?
Medicinos įrangos pardavimų rinka pasižymi griežtais reikalavimais, sudėtingomis tiekimo grandinėmis ir klientų aptarnav...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų