Antradienis, 2025.04.22
Reklama

Dilgėlė – patvorių ir vaistažolių karalienė

2012-04-26 00:05:45

Daugelis puikiai pažįstame šiltuoju metų sezonu žaliuojančias besikandžiojančias dilgėles. Minime jas piktuoju, nes žinome, ką reiškia netyčia prie jų prisiliesti. Pamatę patvoriuose suvešėjusias šias piktžoles, skubame išrauti jas ir išmesti. Retas žino, kad tai – vienas naudingiausių laukinių augalų, kuris ne tik gydo, bet ir naudojamas maistui ruošti.

Redakcijos archyvo nuotr.

 Dilgėlė verte prilygsta ankštinėms daržovėms, maistingumu lenkia špinatus ir brokolius. Šviežiose dilgėlėse yra daugybė mineralinių medžiagų (geležies, kalio, kalcio) bei vitaminų, ypač C, E, K ir B, karotino, organinių rūgščių ir fermentų.

Dilgėlės gerina kraują, didina jo krešėjimą bei stiprina imunitetą. Jos ypač gerai išvalo organizmą ir padeda įveikti pavasarinį nuovargį. Nors dilgėlės žaliuoja visą šiltąjį sezoną, pirmieji pavasario mėnesiai – tinkamiausi joms rinkti, nes būtent tada šios žolės vertingiausios. Gaminti tinkamos ir maistingiausios yra dilgėlių viršūnėlės.

Geriausia jas skinti, kai stiebeliai dar jauni – iki 10–15 cm aukščio. Kai dilgėlės ima megzti pumpurus, maistui gaminti jos nebetinka. Vasarą maistui skinami tik suaugusių dilgėlių lapai.

Dilgėlių rizotas

1,5 l daržovių sultinio, 25 g sviesto, 3 šaukštai alyvuogių aliejaus, 300 g jaunų dilgėlių, 350 rizoto ryžių, 5 šaukštai sauso baltojo vyno, 200 ml grietinėlės, 40 g tarkuoto parmezano sūrio.

Dilgėles smulkiai supjaustykite. Sultinį užvirkite. Kitame inde ištirpinkite sviestą su aliejumi, sudėkite dilgėles ir ant mažos ugnies kelias minutes maišydami pakepkite. Suberkite ryžius, maišydami pakepkite, kol pasidengs riebalais. Supilkite vyną ir kepkite, kol jis išgaruos. Tada po truputį pilkite sultinį ir maišykite, kol ryžiai jį sugers. Supilkite grietinėlę, pakaitinkite, kol ryžiai suminkštės, nukelkite nuo ugnies, įmaišykite sūrį ir palikite 2 min. pastovėti prieš patiekiant.

Dilgėlių sriuba

1 l daržovių arba vištienos sultinio, 150 g dilgėlių viršūnių, 30–35 g sviesto, 1 svogūnas, 1 didelis poras, 2 salierų kotai, 1 skiltelė česnako, 2 šaukšteliai baltų ryžių, druska ir šviežiai grūsti juodieji pipirai, 6 šaukštai jogurto.

Dilgėles nuplaukite ir nuo jų kotelių nuskinkite lapelius. Didelėje keptuvėje išlydykite sviestą, į jį suberkite supjaustytus svogūną, porą, salierų kotus, česnaką. Patroškinkite ant silpnos ugnies, kol pagels ir suminkštės. Supilkite sultinį ir ryžius, pavirkite 10 minučių. Maišydami supilkite dilgėles ir virkite ant silpnos ugnies dar apie 5 min., kol ryžiai ir dilgėlės išvirs. Įberkite druskos ir pipirų. Sutrinkite sriubą trintuvu, patiekite šiltuose dubenėliuose (prieš tai į kiekvieną įdrėbkite po gerą šaukštą jogurto).

Dilgėlių barščiai

400 g mėsos, 200 g dilgėlių, 200 g rūgštynių, 200 g špinatų, 1 svogūnas, žiupsnelis kapotų petražolių, 1

šaukštas miltų, 2 šaukštai sviesto, 2 laurų lapeliai, 3 kiaušiniai, 4 šaukštai grietinės, pipirai, druska.

Mėsą sudėkite į verdantį vandenį ir virkite, kol suminkštės. Dilgėles, rūgštynes, špinatus nuplaukite ir susmulkinę sudėkite į sultinį. Virkite 10 min. Tada pertrinkite per sietelį. Keptuvėje su sviestu pakepinkite smulkintą svogūną ir petražoles, suberkite miltus, sudėkite pertrintus žalumynus ir viską gerai išmaišykite. Į šią masę supilkite visą likusį nuovirą, įmeskite prieskonius ir virkite 15 min. Baigdami virti, pasūdykite. Patiekite į kiekvieną lėkštę įdėję po virtos mėsos gabalėlį, į dvi dalis perpjautą kietai išvirtą kiaušinį ir šaukštą grietinės.

Dilgėlių ir agurkų salotos

3 salotų lapai, 10 jaunų dilgėlių, 10 agurko griežinėlių, 2 šaukštai jogurto, 1 šaukštas majonezo, 1 šaukštelis citrinų sulčių, druska, pipirai.

Dilgėles nuplaukite, užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite kelias minutes. Salotas susmulkinkite, sudėkite pusę agurko griežinėlių, dilgėlių. Sumaišykite su padažu, pagamintu iš jogurto, majonezo, citrinų sulčių, druskos bei pipirų. Sudėkite į salotinę ir papuoškite agurko griežinėliais.

valstietis.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais
NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Vaikų emocijos per šventes: ką dažnai praleidžiame pro akis?
Artėjant Velykoms, daugelis šeimų ruošiasi jaukioms akimirkoms, spalvingiems margučiams ir šventiniam šurmuliui. Tačiau...
Pavojai sode: kaip gelbėtis nuo peršalimų bei alergijų, kas numalšins raumenų skausmą
Prasidėjo sodo ir daržų sezonas – pavasarinei saulei lepinant, skubame darbuotis lauke. Nors pavasarinė šiluma ner...
Per šventes ir atostogas – ženkliai išaugęs kraujo komponentų poreikis
Per šventes įprastai gerokai sumažėja kraujo donorų aktyvumas ir surenkamo kraujo kiekis, nors kraujo komponentų po...
Nemokėkite be pagrindo – ligonių kasos paaiškina pacientų teises
Esminė privalomuoju sveikatos draudimu apdraustų gyventojų teisė – gauti geros kokybės medicinos paslaugas, kurių...
Nuovargis, prasta nuotaika ir energijos stygius: ko trūksta organizmui?
Jei nuolat esate dirglūs, sunku sutelkti dėmesį, vargina raumenų silpnumas, nuovargis, galūnių tirpimas, nėra apetito &n...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų