Televizijos projektuose išgarsėjęs vestuvių muzikantas plungiškis Donatas Čižauskas, norėdamas geriau jaustis, fiziškai sustiprėti, jau keletą mėnesių stengiasi gyventi laikydamasis griežto dienos režimo.
Racione – daržovės
D.Čižauskas prisipažino, kad dalyvaudamas televizijos projektuose, buvo itin užsiėmęs, tad pavalgyti galėdavo tik suradęs laisvesnę pertraukėlę.
„Būdavo, naktį važiuoji į Plungę, labai norisi valgyti, o tuo metu dirba tik degalinės, tai sustojęs nusiperki ir sukemši kokį kebabą ar dešrainį“, - prasitarė atlikėjas.
Su svoriu kovodavęs plungiškis praėjusią vasarą beveik savaitę laikėsi dietos – valgė tik kopūstų sriubą. Tačiau jau netrukus, prisimena, prarasti kilogramai grįžo dvigubai.
Šiuo metu, siekdamas kuo geriau jaustis, būti ištvermingas, laikosi dienos režimo: kasdien keliasi 6 valandą ryto, nubėga apie 1 kilometro krosą Plungės buvusių kareivinių kvartale, padaro keletą atsilenkimų, atsispaudimų. Kasdien tuo pačiu metu valgo pusryčius, pietus bei vakarienę. Tiesa, vakare stengiasi pasisotinti lengvu užkandžiu – riešutų sauja ar salotomis. Vartoja ir daug vandens, kurio atsargų visada yra automobilyje.
Užsiminus apie vaisius bei daržoves, pašnekovas atsakė, jog prasidėjus šiltajam sezonui, į savo racioną įtraukė pažįstamo trenerio rekomenduotas saldžiąsias bulves, mėgsta ir agurkus, kopūstus, tik kaloringų bananų nevalgo.
„Tačiau labiausiai patinka pomidorai su grietine, juos kone kasdien valgau nuo pavasario iki vėlyvo rudens“, – atvirauja plungiškis, kuriam šviežių vaisių, daržovių užaugina tėvai, uošviai.
Vestuvėse valgiai – geresnės kokybės
Galbūt šiuo metu visuomenėje populiarios sveiko maisto tendencijos turi įtakos ir vestuvių valgiaraščiui?
„Taip, pasikeitė, nebėra tokių gausiai nukrautų stalų kaip prieš dešimt ir daugiau metų, nebepamatysi ant stalo baltų mišrainių, farširuotos lydekos bei kitų buvusių tradicinių valgių. Pavyzdžiui, jei švenčiama sodyboje, jos šefas pagamina mažiau valgių, bet kokybiškiau, estetiškiau, kartais nedideles porcijas užsisako iš restoranų. O Žemaitijoje antrąją vestuvių dieną iš ryto svečiai iki šiol neatsisako tradicinių šio regiono patiekalų – cibulynės, kastinio su bulvėmis, kopūstynės, – pasakojo D. Čižauskas. – Seniau per vakarą išgerdavo 20–30 butelių alkoholio, ypač tuo mėgdavo pasigirti Kauno krašto gyventojai, nemažai alaus išgerdavo ir pasvaliečiai, o Žemaitijoje visada mažiau buvo geriama, nei kituose regionuose. Pastebiu, jog dabar žmonės skanauja brangesnius spalvotus alkoholinius gėrimus, nenusigeria. Todėl vestuvės būna sklandesnės, be muštynių bei kitų incidentų“.
Paklaustas, kaip pavyksta susilaikyti nuo gausių vaišių vestuvėse, atlikėjas sakė, kad visada prieš išvykdamas stengiasi sočiau pavalgyti, o vestuvėse neatsisako tik salotų ir arbatos.
„O saldumynų nemėgstu, tad nesunku jiems atsispirti“, – šypsodamasis patikina atlikėjas.
Atsigauna žvejodamas
Pusmečiui į priekį laiką suplanavęs plungiškis ilsisi tik pirmadieniais. Po triukšmingų koncertų atsigauna Plungės rajono kaime pas uošvius prie tvenkinio žvejodamas. Ten tylėdamas, namiškių nekalbinamas prasėdi kartais visą dieną. Vasarą viduryje savaitės retkarčiais pavyksta nulėkti prie atokesnio Platelių ežero kampelio. „Į šurmulingą Palangą nesinori“, - sakė pašnekovas.
Paklaustas apie ilgesnes atostogas, D.Čižauskas atkreipė dėmesį, kad jau kelerius metus iš eilės birželio pirmasis savaitgalis būna laisvas, tad šįkart dešimčiai dienų buvo išskridęs į saulėtąją Turkiją. Patinka aktyviai ilsėtis, tad išbando įvairias vandens pramogas ir kitus siūlomus žaidimus.