Penktadienis, 2024.12.20
Reklama

Ekologiška mityba Lietuvoje - podukros vietoje

vlmedicina.lt | 2013-11-08 11:26:41

Kaip lietuvius paskatinti rinktis sveikesnį maistą, ar mūsų tautiečiai pirkdami maistą, pasidomi, ar tai vietinė produkcija ar ne – į šiuos klausimus bandoma atsakyti per tarptautinį projektą „Pietų Baltijos regiono maisto konkurencingumo didinimas“ (REGFOOD). Kartu su Lietuva šiame projekte dalyvauja Danija, Vokietija ir Švedija. 

Pomidorai
Genovaitės Privedienės nuotr.

Neseniai atlikta apklausa parodė, kad tik maždaug pusė apklaustų lietuvių žino, kas tai yra vietinis, ekologiškas maistas, penktadalis prisipažino nieko apie tai nieko nežiną. Apklaustų žmonių buvo teiraujamasi,  kur dažniausiai jie perka vietinę maisto produkciją. Daugiausia apklaustųjų (27 proc.) teigė maistą perkantys prekybos centruose, ketvirtadalis apklausos dalyvių - ūkininkų parduotuvėlėse, maždaug penktadalis -  tiesiai iš ūkininkų, likę - iš gatvės prekeivių ar bakalėjos parduotuvių.

„Šiuo projektu siekiama ne tik ištirti vietinių maisto produkcijos gamintojų konkurencinę aplinką, bet ir tikslinių žmonių grupių mitybos įpročius, problematiką, pateikti galimus maisto kokybės gerinimo pasiūlymus, taip pat paskatinti lietuvius atsigręžti į vietinę produkciją, kuri yra sveikesnė. Projektas ypač orientuotas į ekologinio maitinimo modelius, ekologinius ūkius. Danijoje teko lankytis tokiuose ūkiuose, domėtis užsieniečių patirtimi, kuri mums ypač naudinga, mat pastaraisiais metais mūsų šalyje pastebima ekologinės produkcijos populiarėjimo tendencija“, – pasakojo projekto REGFOOD valdymo komiteto narė ir iniciatorė Lietuvoje doc.dr. Natalja Istomina.

Lietuvoje projektą kuruoja Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakultetas. Kartu su universitetu projekte dalyvauja ir keli asocijuoti partneriai. Vienas jų - centralizuotas maitinimo paslaugas švietimo, gydymo įstaigoms ir privačioms organizacijoms tiekianti VšĮ „Kretingos maistas“.

„Kadangi projekte numatyti kiekvienos šalies sėkmės atvejų aprašymai, pasirinkta sėkmingai savo veiklą plėtojanti VšĮ „Kretingos maistas“. Bendrovė glaudžiai susijusi ir su ekologinio maitinimo principais, todėl tikimės, kad šis projektas bus naudingas visoms pusėms. Yra numatyti maisto tiekėjų tarptautiniai mokymai, edukacinė programa, kurią šiuo metu  dar kuria ekspertai-mokslininkai“, - sakė N. Istomina.

Pasak VšĮ „Kretingos maistas“ vadovės Alisos Norkuvienės, įmonė nuolat domisi naujausiais pasiekimais maisto pramonės rinkoje, todėl betarpiškas dalyvavimas moksliniuose, su mityba susijusiuose, projektuose -  puiki proga diegti naujoves savo veikloje, pakelti kokybės kartelę. Be to, tyrimai, susiję su ekologišku maitinimu, bendrovei ypač artimi, mat kai kuriose aptarnaujamose mokyklose ir darželiuose planuojama taikyti ekologinio maitinimo modelius.

„Ekologinio maitinimo modelius švietimo įstaigose pasiūlėme vieni pirmųjų šalyje, mat mūsų prioritetas – jautriausiems visuomenės sluoksniams pasiūlyti kaip galima sveikesnį maistą. Tačiau tenka pripažinti, kad šiuo metu įgyvendinti ekologinio maitinimo principus švietimo įstaigose gana sudėtinga - egzistuoja žaliavų tiekimo problema, yra gana mažas tiekėjų skaičius, o produkcijos kaina ganėtinai aukšta, be to „koją kiša“ pertekliniai reikalavimai bei biurokratinės kliūtys. Norisi tikėtis, kad projektas REGFOOD padės naikinti  šias kliūtis ir prisidės prie ekologinio maitinimo populiarinimo Lietuvoje“, - teigė A.Norkuvienė.

V.R.A. agentūra

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kai kiekviena minutė svarbi: ką verta žinoti apie skubiąją medicinos pagalbą?
Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje per parą apsilanko apie 200 suaugusių ir tiek pat mažųjų pacientų. Su kokiais negalav...
Liūdna statistika: ignoruojant skiepus, sugrįžta pamirštos ligos
„Jei nėra ligos, tai kam skiepytis?“ – šį motyvą dažnai girdi šeimos gydytojai, kai tėvai atsisako ski...
Naudojant anglies dvideginį, Lietuvoje sėkmingai atliekamos pirmosios angiografijos
Vilniaus miesto klinikinės ligoninės medikai pirmieji Lietuvoje išbandė ir pradeda plačiau taikyti pažangią pasaulio ir...
Per šventes padaugėja apsinuodijimo maistu atvejų: kas tai lemia bei kaip apsisaugoti?
Šventinis laikotarpis dažnam asocijuojasi ne tik su dovanomis ir šiltomis akimirkomis su šeima, bet ir dosniai kalėdinia...
Gydytoja akušerė-ginekologė: šlapimo nelaikymas yra ne gėda, o liga
Šlapimo nelaikymas yra sveikatos problema, apie kurią kalbėti vengia didžioji dalis moterų. Nors šis sutrikimas nėra pav...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų