Klausimas. Pastaruoju metu nemažai kalbama apie fermentuotų daržovių naudą sveikatai, tačiau niekur nerandu, kaip jų pasigaminti. Ar naudinga daržoves užpilti sūriu vandeniu ir taip jas ilgesniam laikui išsaugoti? Ar tokios daržovės, pastovėjusios sūriame vandenyje, naudingos sveikatai? Milda.
Atsako gydytoja dietologė Žana Antonova
Fermentacija - tai metabolinis anaerobinis (vykstantis be deguonies) procesas, kurio metu su mikroorganizmų pagalba vyksta angliavandenių skilimas iki etanolio (svarbus vyno, alaus, spirito, duonos gamybos pramonėje) arba iki pieno rūgšties (svarbus gaminant raugintus pieno produktus, daržoves, vaisia). Tad paprastai sakant, fermentacija - tai rūgimas. Fermentuotos daržovės - tai raugintos daržovės (pvz., rauginti kopūstai, agurkai).
Tai gana paprastas metodas, naudojamas nuo seniausių laikų. Rauginime svarbus yra temperatūrinis faktorius - daržovės turi pastovėti keletą dienų kambario temperatūroje.
Gamyboje šiais laikais konservacijos tikslais naudojama daug druskos, tai turbūt tik vienas neigiamas aspektas (galima ruošti ir be druskos, bet galiojimo terminas bus trumpesnis).
Raugintose daržovėse - daug stipraus antioksidanto vitamino C (apsaugo nuo neigiamo oksidacinio streso, pažeidžiančio ląsteles), skaidulų bei gerųjų bakterijų - probiotikų (gerina ir reguliuoja virškinimo trakto veiklą).
Daržovių užpylimas sūriu vandeniu - taip pat vienas iš fermentacijos būdų. Tokiose daržovėse išlieka visos maistinės medžiagos, bet jos tokių privalumų kaip raugintos daržovės neturi. Asmenims, kurie turi riboti druską savo racione (pvz., sergant arterine hipertenzija), sūdytų daržovių reikėtų vengti.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.