Penktadienis, 2025.04.11
Reklama

Fosforas – būtinas mineralas ne iš fantastikos filmų

vlmedicina.lt | 2013-09-24 12:36:21

Fosforas dažniausiai asocijuojasi su tamsoje švytinčia medžiaga, todėl nenuostabu, kad maisto produktai ir gėrimai, kurių sudėtyje yra fosforo, atrodo pavojingi sveikatai. Tačiau kodėl tuomet jo rasime kone visuose kasdienio maisto produktuose? Gydytoja dietologė Žana Antonova sako, kad fosforas yra vienas būtiniausių mineralų organizmui, o fosforo rūgštis jau daugelį metų naudojama maisto gamyboje. Deja, vis dar painiojame ją su pramonėje naudojama fosforo rūgštimi.

Sūris
Fermentinis sūris - vienas pagrindinių fosforo šaltinių. Algirdo Kubaičio nuotr.

„Fosforas yra vienas svarbiausių mineralų mūsų organizmui. Kaip ir kalcis, jis yra viena iš kaulų ir dantų sudedamųjų dalių, todėl yra itin svarbus jų tvirtumui palaikyti. Be to, fosforas itin svarbus ir organizmo ląstelių funkcionavimui bei regeneracijai. Įvairūs fosforo junginiai dalyvauja genetinės informacijos ir energijos perdavimo procesuose“, – pasakojo gydytoja.

Pastaruoju metu daug kalbama apie fosforo rūgštį, kuri naudojama daugelio maisto produktų ir gėrimų gamyboje. Pasak gydytojos, fosforo rūgštis yra naudojama kaip rūgštingumą reguliuojanti medžiaga, todėl jos galima rasti daugelyje maisto produktų. „Paprastai ji naudojama gaminant įvairius mėsos, sūrio produktus, gaiviuosius gėrimus ar vaisvandenius. Kaip ir bet kurių kitų maisto priedų atveju, fosforo rūgšties kiekis ir koncentracija juose yra griežtai nustatomi Europos Parlamento ir Tarybos reglamento, todėl neturi viršyti leistinos ir sveikatai nekenksmingos normos“, - sakė Ž. Antonova.

Nors kalbama, kad fosforo rūgšties turinčių produktų vartojimas silpnina kaulų sistemą ir turi įtakos padažnėjusiems kaulų lūžiams, gydytoja dietologė pastebi, kad sveiktos sutrikimų kyla esant ryškiam fosforo pertekliui. Tiesa, tai pasitaiko itin retai. Pasak jos, šio mineralo trūkumas taip pat labai retas reiškinys. „Kadangi fosforo yra kone visuose maisto produktuose, jo paprastai gauname pakankamai, o organizmas yra puikiai prisitaikęs reguliuoti fosforo kiekį.  Šio mineralo trūkumas sveikiems žmonės pasireiškia itin retai, paprastai jį gali išprovokuoti sveikatos sutrikimai, tokie kaip nutukimas, diabetas. Kartais jį lemia ir kritiškai mažas kūno svoris, todėl jis siejamas su anoreksija“, - sakė Ž. Antonova.

Labai dažnai manoma, kad maisto produktų ir gėrimų gamybai naudojama tokia pati fosforo rūgštis kaip ir pramonėje, todėl jos ypač baiminamasi. Iš tiesų, skirtingos koncentracijos fosforo rūgštis yra naudojama daugelyje pramonės šakų. Farmacijoje ji naudojama šarmams neutralizuoti, taip pat aspirino gamybai; medicinoje šią rūgštį naudoja odontologai. Fosforo rūgštimi šalinamos  dantų apnašos, gydomas ėduonis. Itin didelės koncentracijos fosforo rūgštis naudojama metalo apdirbimui. Ja didinamas metalo gaminių atsparumas rūdims, kartais ji naudojama korozijai šalinti. Tuo tarpu maisto gamybai naudojama itin mažos koncentracijos fosforo rūgštis. Ja konservuojami mėsos produktai ir sūriai, ji naudojama ir kepimo miltelių gamybai.

Pasak gydytojos, maisto produktų baimintis neverta. Labai dažnai įtaką sveikatai daro mūsų pačių mitybos įpročiai. Žmogaus organizmui būtina maisto medžiagų įvairovė, todėl būtina laikytis subalansuotos mitybos ir įvairius produktus vartoti saikingai. Tik tokiu būdu galėsime išlikti sveiki ir nevaržyti savo pomėgių.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: fosforas
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sterilizacija – nematomas, bet svarbus žingsnis rūpinantis pacientų saugumu
Ar kada susimąstėte, kas nutinka su medicinos priemonėmis po operacijos, procedūros ar tyrimo? Pavyzdžiui, kaip paruošia...
Fiksuoti dantų protezai: sprendimas, keičiantis ne tik šypseną, bet ir gyvenimą
Dantų netekimas – ne tik estetinė, bet ir funkcinė bei psichologinė problema, su kuria susiduria daugybė žmonių. N...
Už ekrano – spąstai vaikams, kurių nematome: ko imtis jau dabar?
Reaguodama į pastaruoju metu viešai nuskambėjusius skaudžius įvykius dėl vaikų savižalos ar net mirties atvejų, Sveikato...
Patinimas, diskomfortas, spaudimas – ar tai išvarža?
Su pilvo išvaržomis susiduria įvairaus amžiaus žmonės, dažniausiai – rūkantieji. Įprastai pilvo išvarža staigaus s...
Vilniuje – pirmoji storosios žarnos naviko endoskopinė operacija
Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje atlikta pirmoji sostinėje sudėtinga endoskopinė operacija, kurios metu jaunai pac...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų