Tai toks trijų etapų paprastutis valgis, kuris gali būti valgomas per visus tris jo gaminimo tarpsnius. Pirmiausia išverdam kukurūzų kruopų košę. Paskui gaminamas kukurūzinis paplotėlis. Trečias etapas – traškučiai.
Gabija tarsteli: „Prisipažinsiu, kad man svarbiausia ir skaniausia – košė. Užtruko beveik dvidešimt metų, kol pažabojau šitą arkliuką, kukurūzų koše vadinamą. Tokios skaisčiai geltonos kruopytės ir tokios nevaldomos, nei forma, nei skoniu. Tai gumuliukais nueina, tai be skonio išeina, dėk nedėjęs prieskonių saujom... Išeina „kas tik nori“ su kukurūzų kruopų pėdsakais... Ir štai šitas receptas yra tai, ko reikia – ir konsistencija puiki, ir skonis geras. Kukurūzų kruopų košė, kurios su nekantrumu laukiame dažno trečiadienio ryte. Na, o jei yra įkvėpimo žaisti, pietums bus paplotėlis prie salotų, o vakarienei – užkandis prie alaus ar vyno.
Reikės:
200 ml (arba 1 l) vandens,
50 g (arba 250 g) kukurūzų kruopų (polenta),
50 g (arba 250 g) kietojo sūrio („Džiugo“, Parmesan arba kokio randate šaldytuve, kad ir „Rokiškio“),
česnako nebūtina, bet suteikia gerą skonį – nedidelė skiltelė,
druskos, pipirų,
aliejaus.
Kiekis nurodytas košei 1–2 asmenims (vienam, jei tai tėtis, dviem, jei tai mama ir vaikas), o skliausteliuose – 4 asmenims ir gaminant visus tris valgius.
Pirma pakopa - košė. Užkaitiname vandenį inde. Aš naudoju keptuvę – mažesnę, jei verdu tik košę ir didžiausią, jei bus visa recepto versija. Turbūt galima ir puode virti. Į verdantį vandenį maža srovele supilu kruopas ir nuolat maišau 1–3 minutes, kol sutirštės. Tada išjungiu karštį ir įmaišau tarkuotą arba gabalėliais sulaužytą sūrį. Jei norisi, įspaudžiu česnako – jis suteikia pikantiškumo, tikro ir neperteklinio. Maišau, kol sūris išsilydo. Viskas. Jei valgys maži vaikai, nesūdau ir nepipirinu, jei saugaugusieji – pamalam malūnėliu prieskonių tiesiai į lėkštę. Štai ir jūsų auksinė košė, pirmos pakopos, bet ne žemiausios.
Antra pakopa - paplotėliai. Išvirtą košę išdrebiame ant lengvai aliejumi sutepto kepimo popieriaus, suplojame į 0,5 cm blyną ir paliekame, kad visiškai atvėstų ir sukietėtų. Kadangi košę valgėme per pusryčius, tai paplotėlius turbūt kepsime pietums. O dabar – siurpizas. Kepti nereikės – tik pašildyti paruoštą blyną (visą ar supjaustytą, prieš tai perbraukus paviršių aliejumi) orkaitėje ir valgyti su sriuba arba salotomis.
Trečia pakopa - traškučiai. Jei liko pyrago gabalėlių – juos dar kartą kišame į orkaitę ir džioviname, prieš tai galbūt paaštrinę patiekalą maltais čili pipirais, o gal netgi užtarkavę dar daugiau sūrio. Kiek laiko ir kokiam karštyje – nepasakysiu, teks atrasti individualiai (visos orkaitės skirtingos, vienais atvejais užteks 5–10 min., kitais gali prireikti ir 45 min.). Kai gabalėliai apdžiūna, apskrunda, pasidaro traškūs – jie puikiai dera su avokado ar pomidorų mirkalu.