Japonijoje per pastaruosius kelis dešimtmečius cukrinio diabeto atvejų labai padaugėjo. Siekiant išsiaiškinti, ar sulčių ir gaiviųjų gėrimų vartojimas prisidėjo prie šios tendencijos, Japonijos mokslininkai atliko tyrimą.
Rezultatas – gaiviųjų gėrimų nenaudai
Į tyrimą įtraukta 27 585 vyrų ir moterų nuo 40 iki 59 metų amžiaus. Tyrimo dalyviai buvo apklausti dėl gaiviųjų gėrimų, vaisių ir daržovių sulčių suvartojimo.
Šios apklausos metu surinkti duomenys po to buvo palyginti su sergamumu cukriniu diabetu praėjus penkeriems ir dešimčiai metų po tyrimo pradžios.
Pasirodė, jog gaiviųjų gėrimų vartojimas du kartus padidino riziką susirgti cukriniu diabetu moterims, o vyrams tokio ryšio nenustatyta. Sulčių vartojimas jokios įtakos sergamumui cukriniu diabetu neturėjo.
Veikia nevienodai
Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė „Vakarų Lietuvos medicinai“ paaiškino, kad įvairių vaisių ir daržovių sultys mūsų organizmą veikia nevienodai.
„Daržovių sultys – tai organizmo ,,statybininkės“ bei ,,rekonstruktorės“. Jose gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių medžiagų, druskų, fermentų ir vitaminų, o vaisių sultys valo iš organizmo toksinus ir suirusias medžiagas. Geriant vaisių ir daržovių sultis į mūsų organizmą patenka gyvas maistas, kuris pasisavinamas bei suvirškinamas per 10-15 min., jis visas panaudojamas mūsų kūno ląstelių, audinių ir organų maitinimui ir atkūrimui. O geriant gaiviuosius gėrimus į organizmą patenka tik tuščios kilokalorijos - cukrus ar saldikliai“, - sulčių ir gaiviųjų gėrimų skirtumą paaiškino E. Kliukaitė.
Jos pateiktais duomenimis, sultys yra nekoncentruotas, skystas maistas. Jį sudaro gyvas organinis vanduo, turintis visas medžiagas, kurių organizmo ląstelėms labiausiai reikia. Vaisių ir daržovių sultys išsaugo vitaminus ir mineralus, kurių gausu šviežiuose vaisiuose ir daržovėse.
Sveikatinantis sulčių poveikis
Geriant sultis, organizmas aprūpinamas vitaminais, mineralinėmis medžiagomis, bioflavonoidais, fruktoze (vaisių cukrus), o jei jos tirštos ir maisto skaidulomis - pektinu. Pektinas sujungia iš aplinkos į organizmą patenkančius sunkiuosius metalus ir taip apsaugo organizmą nuo toksinio jų poveikio. Sultyse esantys bioflavonoidai, vitaminai A, C saugo nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio.
„Atlikę daugybę tyrimų, įvairių šalių mokslininkai nustatė, kad sultys (kaip ir vaisiai bei daržovės) suaktyvina organizmo apsivalymo mechanizmą: pagreitina kraujo ir limfos apytaką, gleivių, šlapimo ir prakaito išsiskyrimą. Jos natūraliai sustiprina imunitetą, todėl žmogus rečiau serga ir lėčiau sensta. Įrodyta, kad vartojant žalių daržovių ir vaisių sultis, organizmas geriausiai aprūpinamas trūkstamais elementais“, - pasakojo dietologė.
vlmedicina.lt
Šaltinis
Clin Nutr 2012 Aug 13;32(2)300-308, ES Eshak, H Iso, T Mizoue, et al