Moterys, kurios nėštumo metu vartoja daug cukraus, padvigubina riziką, kad jų vaikas susirgs astma, - parodė naujo tyrimo rezultatai.
1990 metais pradėto tyrimo, kuriame dalyvavo beveik 9 tūkst. motinų su savo vaikais, metu rasta sąsaja tarp motinos suvartojamo cukraus, randamo gazuotuose gėrimuose ir perdirbtuose maisto produktuose, kiekio ir rizikos, kad jų vaikas susirgs astma.
Londono Karalienės Marijos universiteto (angl. Queen Mary, University of London) mokslininkai palygino 20 proc. motinų, kurios suvartojo daugiausiai cukraus (daugiau nei penkis šaukštelius per dieną arba ne mažiau nei dvi skardines kokakolos“), su 20 proc. motinų, kurios jo privengė, vaikų sveikatos duomenis.
Mokslininkai išsiaiškino, kad vaikai, kurių motinos suvartojo daugiausiai cukraus, buvo dvigubai labiau linkę susirgti astma nei tie, kurių motinos jo vartojo palyginti nedaug.
Manoma, kad didelio suvartojamo cukraus kiekio sąsaja su vaiko rizika susirgti astma gali būti aiškinama tuo, kad didelis suvartojamos fruktozės kiekis sukelia imuninį atsaką, kuris lemia uždegimo atsiradimą besivystančiuose plaučiuose.
Tyrimas buvo išleistas Europos kvėpavimo ligų žurnale (angl. European Respiratory Journal).